Index istrage

Zavod je firewall kupio bez natječaja. Kažu da im treba protiv virusa. Koronavirusa

ZAVOD za javno zdravstvo Zagrebačke županije, koji je prošlu godinu završio s gubitkom, potrošio je gotovo milijun kuna na nabavku informatičke opreme i vatrozida. 

Uzeli su ponudu tvrtke Presidium vrijednu 916.837 kuna i 50 lipa. Šoping je obavljen bez javnog natječaja.

Naime, javna nabava u Hrvatskoj je suspendirana s obzirom na to da je Hrvatska prošle godine prihvatila Smjernice Europske komisije za primjenu okvira za javnu nabavu u kriznoj situaciji uzrokovanoj bolešću COVID-19. Upravo na to pozvao se i Zavod kada nisu raspisali natječaj.

Kao opravdanje su naveli da im računala i firewalli, koji inače štite od računalnih virusa, hitno trebaju u borbi protiv covida-19. Ali hitnost ne bi smjela biti razlog za preskakanje natječaja jer se ova stavka našla u Planu nabave koji je pisan za 2020. godinu.

Bez natječaja naručili opremu od firme koju je osnovao kolega iz HZJZ-a

Posao dobavljanja opreme za Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije dobila je tvrtka čiji je osnivač Boris Barto, voditelj Odjela za sistemsku informatičku podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Naručitelj u tome ne vidi problem. Evo što navodi kao argument: 

"Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nije upoznat s eventualnim pravnim ili drugim odnosima suvlasnika ili vlasnika tvrtke Presidium d.o.o. s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Tim više što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u vlasništvu i upravljanju države, a Zavodu je osnivač Zagrebačka županija, što znači da je riječ o dva potpuno odvojena pravna subjekta", objasnio je u pisanom odgovoru Leo Šunjić, ravnatelj županijskog zavoda. 

Potvrđuje da je ugovor zaista dodijeljen bez prethodne objave poziva za nadmetanje te da je nabava računalne opreme bila određena ranijim planom nabave.

Firma od koje je oprema naručena nema zaposlenih

Iz Zavoda dodaju da je Presidium jedina tvrtka s kojom su mogli poslovati. 

"Ugovor je sklopljen s tvrtkom Presidium d.o.o., kao jedinim ponuditeljem koji je, u datom trenutku, bio u mogućnosti u kratkom roku osigurati svu potrebnu opremu", naveli su.

Kako su došli do tog zaključka - nisu precizirali. Ne znamo kako je Leo Šunjić saznao za njih kad nemaju ni web stranicu. 

Presidium nema ni zaposlenih, a prihodi u 2019. godini iznosili su mu oko 500 tisuća kuna, što je najviše u zadnjih pet godina. Lani je ostvario oko 400 tisuća kuna dobiti, a sve je to manje od ovog posla koji su bez natječaja ugovorili sa Zavodom za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Iz te ustanove nude objašnjenje da se tijekom pandemije pokazala nužnost digitalizacije njihova posla.

"Nabava računalne opreme planirana je Planom nabave za 2020. godinu, no, kako je navedeno, zbog nastupa pandemije, bilo je potrebno istu žurno realizirati, a sve kako bi Zavod mogao u potpunosti odgovoriti na nove, zahtjevnije uvjete rada te obaviti poslove koje je dužan obavljati sukladno zakonu. Tako je i nabavljena potrebna informatička oprema, sve u skladu sa Smjernicama Europske komisije za primjenu okvira za javnu nabavu u kriznoj situaciji uzrokovanoj bolešću COVID-19", napisali su iz ZJZZŽ-a. 

Prošlu je godinu Zavod završio s gubitkom

Provjerili smo i financijske rezultate Zavoda. Rashodi Zavoda u 2020. godini bili su oko tri i pol milijuna kuna veći od prihoda. 

Na pitanja o financijskim rezultatima koja smo mu uputili, ravnatelj Šunjić odgovara kako je za njegov Zavod specifično da je, uz smanjenje prihoda, zabilježio porast obujma poslova. 

"Općepoznata je činjenica da je poslovanje prethodne godine bilo znatno otežano za sve. Tako je bilo i u odnosu na Zavod. No, u odnosu na Zavod, dodatna je specifičnost što mu je istodobno uz smanjenje prihoda (osobito onih koja se ostvaruju na tržištu) došlo i do značajnog porasta u obimu poslova, te time i povećanja troškova. Tako je bilo potrebno ulagati u dijagnostičku i drugu opremu te materijal, kao osigurati i fond za povećane troškove i prekovremene sate medicinskog osoblja. Stoga je razvidno da je prethodna godina u Zavodu zaključena s određenim gubitkom", navodi Šunjić u odgovoru.

Originalno objavljeno na Index istrage