Index istrage

Uz Istru, Markići u godinu i pol kupili dva stana u Zagrebu i jedan u Dubrovniku

Uz Istru, Markići u godinu i pol kupili dva stana u Zagrebu i jedan u Dubrovniku
Foto: Index

TIHOMIR Markić i njegova supruga Željka od prosinca 2020. godine do svibnja 2022. godine kupili su šest nekretnina za oko 400 tisuća eura bez da je i na jednoj nekretnini vidljiva obaveza kredita, doznaju Index Istrage.

>> Ekskluziva Index Istraga: Željka Markić i obiteljaši grade si vile s bazenima u Istri

>> Željka Markić od crkve za sitniš kupila imanje pa bespravno izgradila luksuznu vilu na Šipanu!

Ukratko, u prosincu 2020. godine kupili su trosobni stan u zagrebačkom predjelu Vrapče, a pet mjeseci kasnije uslijedila je kupovina trosobnog stana u novogradnji u zagrebačkom predjelu Borovje te zemljišta u Istri o kojem smo već detaljno pisali. 

Prošle godine kupljene su tri nekretnine, i to veće imanje u Mariji Magdaleni iznad Pušće pored Zagreba, stan u novogradnji u centru Dubrovnika s parkingom u zgradi iza koje stoji Petar Luburić, bivši obavještajac koji se pod nejasnim okolnostima premetnuo u poduzetnika s mnogo nekretnina i koji je bio umiješan u aferu Dubrovačka banka. Istog mjeseca Markići su kupili klet i vinograd u Voloderu u Moslavini. 

Sve ove nekretnine, prema ugovorima koje posjedujemo, Markići su platili oko 400 tisuća eura, na što treba dodati već započetu gradnju u Istri te opremanje.

Vila na Šipanu vodi se kao luksuzna vila za najam (Foto: Dubrovnikpress) 

Željka Markić, poznatija kao izvršna direktorica udruge U ime obitelji, u dijelu odgovora na upit Indexa kaže kako ovi privatni poslovi, imovina te investicije nisu povezani s njenim društvenim angažmanom ili javnim novcem. Spomenimo i kako je prije objave ovog članka, a dan nakon poslanog upita Markić cijeli svoj odgovor u kojem napada Index objavila na svom portalu narod.hr.

No, krenimo redom.  

Nekretninski boom Markića kreće 2020.

Stan u Vrapču od 72.75 kvadrata stajao je 120 tisuća eura i kupljen je u prosincu 2020. godine

Nekretninski boom obitelji Markić zapravo kreće, kako smo napisali u uvodu, krajem 2020. godine kada je u zagrebačkom predjelu Vrapče stan od 72.75 kvadrata kupljen za 120 tisuća eura. Na stanu nije vidljiv teret kredita, a kao vlasnik stana vodi se suprug Tihomir. 

Trosobni stan u novogradnji za 113.351 euro 

Trosobni stan u zagrebačkom Borovju kupljen je za 113 tisuća eura plus 8477 eura za parking 

Pet mjeseci kasnije kupljen je trosobni stan od 60 kvadrata u zagrebačkom predjelu Borovje, a riječ je o novogradnji. Prema ugovoru, stan je plaćen 113.351 euro, dok je parkirno mjesto iznosilo 8477 eura. Na stanu također nije zabilježen teret kredita. 

U Istri se gradi objekt s bazenom

U kolovozu 2021. godine kupljeno je zemljište u Istri o kojem smo pisali. Plaćeno je 27.520 eura, a trenutno se radi na izgradnji objekta s bazenom. Riječ je o objektima u nizu koji se nalaze na ulazu u mjesto Mofardini. 

Podsjetimo, osim Markić, u Istri grade odvjetnici Krešimir Planinić i Krešimir Mateković, koji zastupaju udrugu U ime obitelji i samu Markić u sudskim slučajevima, Vedrana Kevrić, članica odbora organizacije Marijini obroci, u kojoj su jedni od osnivača supružnici Markić, Iva Pem Novosel, nekadašnja kandidatkinja na parlamentarnim izborima Projekta Domovina, inače političkog krila udruge U ime obitelji, Matko Augustinov, prvi čovjek tiskare Quo Vadis Tisak, te Krešimir i Ivana Tomašić. Za ukupno 4754 kvadrata izdvojeno je 1.4 milijuna kuna. 

Imanje kod Zagreba, planirala gradnja dva objekta

Prošle godine u ožujku kupljeno je imanje u Mariji Magdaleni od 6400 kvadrata, a cijena je navodno bila 25 tisuća eura. Kako doznajemo, prije desetak dana ucrtana je granica imanja, a najavljena je gradnja dva objekta. Marija Magdalena malo je mjesto koje administrativno pripada općini Pušća, a nalazi se na oko 45 minuta vožnje automobilom od Zagreba. 

Uskoro bi trebala početi gradnja i poviše Pušće, nedaleko od Zagreba. Zemljište je kupljeno prošle godine

Novogradnja u Dubrovniku za malo više od 2500 eura po kvadratu

U svibnju prošle godine potpisan je kupoprodajni ugovor za stan u novogradnji u Dubrovniku od 34.39 kvadrata s parkirnim mjestom, a cijena je, prema tom kupoprodajnom ugovoru iznosila 88.907 eura, što bi bilo malo više od 2500 eura po kvadratu. U prosincu te godine potpisan je i aneks tog ugovora uz nepromijenjenu cijenu.

Riječ je o zgradi koja se nalazi u blizini bazena Vaterpolskog kluba Jug i o kojoj se dosta pisalo u hrvatskim medijima. Na službenim stranicama tvrtke koja prodaje te stanove slobodna su još dva stana koja se trenutno prodaju po cijeni od 3500 eura po kvadratu. 

Za zgradu u kojoj su Markići kupili stan zna se od prije 

Riječ je o zgradi koja je dobro poznata hrvatskoj javnosti. Đurđica Klancir još je 2019. godine pisala kako je na tabli na gradilištu te zgrade kao investitor navedena tvrtka Oštrice d.o.o., a izvođač radova je Projekt Gruž d.o.o., tvrtka koja je ujedno i suvlasnik tvrtke Oštrice d.o.o. 

Za novogradnju u Dubrovniku plaćeno je prošle godine malo više od 2500 eura po kvadratu

"Drugi vlasnik tvrtke je moćan odvjetnik iz Varaždina, dubrovačkog podrijetla, Oleg Uskoković. Direktor je Petar Luburić, gospodin kojeg će se stariji čitatelji sjetiti kao jednog od aktera u legendarnoj Aferi Dubrovačka banka. Luburić je tada bio šef SZUP-a, tajne policije, blizak Iviću Pašaliću, utjecajnom suradniku pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Vlasnici tvrtke Projekt Gruž d.o.o. su Mario i Nino Slezak, sinovi mostarskog tajkuna Dina Slezaka, vlasnika lanca kladionica koji je blizak i s predsjednikom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem. Uz mlade Slezake, kao vlasnici tvrtke Projekt Gruž upisani su i zagrebački odvjetnik Josip Pažin (iz odvjetničkog društva Olujić, Pezić & Partneri) te Mato Bračić i Tibor Mladinić, poznati i kao ugostitelji, vlasnici restorana Bowa na otoku Šipanu. No, lokalni poznavatelji građevinskog pothvata smatraju da su u građevinskom dijelu projekta 'glavna' – braća Slezak, a za kontakt s politikom i 'cijelim svijetom' – odvjetnik Oleg Uskoković", stajalo je u članku Đurđice Klancir. 

Dubrovački ortaci i osuđenici 

Tada se pisalo da su za pribavljanje atraktivnog zemljišta bili zaduženi direktor tvrtke Oštrice d.o.o. Petar Luburić, bivši obavještajac koji se pod nejasnim okolnostima premetnuo u poduzetnika s mnogo nekretnina, i njegov prijatelj Pero Vićan, kontroverzni građevinski poduzetnik, osuđen s bivšim gradonačelnikom Dubrovnika Androm Vlahušićem u Aferi Šipan i ujedno lider stranke Dubrovački demokratski sabor. I Vićan je, podsjetimo, jedan od aktera Afere Dubrovačka banka, povezan s Petrom Luburićem. 

U svibnju prošle godine kupljena je i ova parcela s lijepim pogledom od 1058 kvadrata

No, vratimo se na Markiće. U svibnju prošle godine kupljeno je i imanje u Voloderu, odnosno vinograd i klet od 1058 četvornih metara u ulici Graševina za nepoznat iznos. I ta parcela koja gleda na obližnje vinograde vodi se na supruga Tihomira Markića.  

Pogledali smo kako posluju tvrtke Željke i Tihomira Markić

Obitelj Markić već godinama se predstavlja kao poduzetnički uspješna i imućna obitelj. Uz imena Tihomira i Željke Markić trenutno se vežu dvije tvrtke, i to Sermon te Poliklinika Victus. Prema poslovnoj bazi, tvrtka Sermon imala je prošle godine tri zaposlenika prosječne plaće 649 eura te prihod od 149.112 eura kao i dobit od svega 6045 eura. U 2021. godini dobit je iznosila 3319 eura, dok je 2020. zabilježen gubitak od 16.910 eura. 

U 2019. godini dobit je iznosila 5102 eura, a u 2018. godini 127.402 eura. Kao direktorica se navodi Željka Markić. Tvrtka je gotovo svake godine donosila odluke da se dobit zadrži do "odluke o isplati dobiti članu društva". Kako je tvrtka ranije dobro poslovala, zadržana dobit je 31. prosinca 2020. godine iznosila malo više od 700 tisuća eura, a krajem 2022. godine iznosila je malo više od 380 tisuća eura, što znači da je vlasnicima u te dvije godine isplaćena dobit od 320 tisuća eura.

Poliklinika Victus koju suprug Tihomir vodi s partnerom prošle je godine ostvarila dobit od 7271 eura, dok je u 2021. godini zabilježen gubitak od 817 eura. U 2020. i 2019. godini dobit iznosi malo više od 6 tisuća eura te malo više od 3 tisuće eura. Najviša dobit bila je 2018. godine, kada je iznosila 25.442 eura.

Dobar posao na Šipanu, u sve je umiješana i crkva

Iza obitelji Markić nalazi se i projekt iznajmljivanja luksuzne vile na otoku Šipanu nazvane Vila Stela Maris. Primjerice, u rujnu, van sezone, najam tjedan dana vile iznosi malo više od 4 tisuće eura, dok je u sezoni ta cijena puno veća. Kako je Markić došla do vile u Šipanu i kakvu je ulogu odigrala crkva, pisali smo prijašnjih godina. 

Tako smo 2013. godine pisali da je Markić zemljište na Šipanu zajedno sa starim mlinom kupila od crkve. Radi se o zemljištu koje se prostire na 4610.06 kvadrata, a koje je od crkve otkupila Markićkina tvrtka Sermon d.o.o. 

Na kupljenom zemljištu Markić je zatim izgradila luksuznu vilu, u čijem sastavu se nalaze i malonogometno igralište i bazen. Iz kupoprodajnog ugovora, koji je objavljen u medijima, bilo je razvidno da je tvrtka Željke Markić crkvi za cijelo imanje platila 1.138.422 kune. Ispada da ju je kvadratni metar koštao 246 kuna, što je zapravo tada bilo gotovo četiri puta ispod tržišne cijene. Od 2018. godine kao vlasnica tog zemljišta upisana je Željka Markić. 

Markić: Ovo je rezultat dugogodišnjeg uspješnog poslovanja u privatnom sektoru

Pitali smo obitelj Markić, a vezano za veći broj nekretnina, imaju li one veze s njihovim javnim radom ili je riječ o privatnoj investiciji.  

Dobili smo odgovor koji potpisuje Željka Markić, a koja je taj odgovor dan nakon našeg upita objavila na svom portalu narod.hr.

"Moje javno djelovanje u civilnom društvu volonterske je naravi, što je javno dostupna i provjerljiva informacija. To znači da ne primam plaću ili honorar za moj rad u udrugama u kojima sam aktivna, nego svoja znanja, vještine, neovisnost, poduzetničko iskustvo i vlastiti novac ulažem u udruge i društvena djelovanja koja smatram korisnima. Baš kao i tisuće drugih volontera s kojima surađujem. Suprug i ja to smatramo našom obvezom i dijelom naše društvene odgovornosti", stoji u odgovoru. 

U nastavku se navodi da su imovina i investicije koje smo naveli privatne naravi te da su povezane s dvadesetogodišnjim uspješnim poduzetničkim poslovanjem. 

"Moj suprug i ja smo doktori medicine, a kao poduzetnici krenuli smo od nule. Naša je imovina transparentna te su podaci o zaradama naših firmi, našim prihodima i imovini - javno dostupni. Provjerom istih jasno je vidljivo da imetak koji posjedujemo odgovara ostvarenim prihodima odnosno onome što smo zaradili kao rezultat dugogodišnjeg uspješnog poslovanja u privatnom sektoru", stoji u odgovoru u kojem Markić nastavlja o "motivima" pisanja o njoj, a što možete pročitati u nastavku. 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.