Index istrage

UHLJEBARIJ Šef Zračne plovidbe ima 31.000 kn plaće, 300.000 kn nagrada, mirovinu...

UHLJEBARIJ Šef Zračne plovidbe ima 31.000 kn plaće, 300.000 kn nagrada, mirovinu...
Foto: Index

INDEX ISTRAGE pokrenule su Uhljebarij, registar sisača javnog novca. Novinari Index Istraga mjesecima su istraživali imovinu i financije vodećih ljudi državnih tvrtki. Rezultate ćemo objavljivati u nastavcima u Uhljebariju. Riječ Uhljebarij označava hrvatski sustav u kojem se novac poreznih obveznika u javnom i državnom sektoru troši na mahom nesposobne, nerijetko i korumpirane ljude, čvrsto povezane s vladajućim strankama.

To ne znači da su svi zaposleni u javnom i državnom sektoru uhljebi, baš kao što to nisu ni svi direktori i članovi uprava državnih kompanija koje smo istraživali posljednjih nekoliko mjeseci.

No čelnici državnih firmi su ključan dio sustava koji našim novcem bogato nagrađuje nesposobnost, nerad i neučinkovitost u zamjenu za slijepu poslušnost vladajućoj partiji, zbog čega zaslužuju da se njihova imovina i financije detaljno propitaju.

U Uhljebariju Index Istraga razotkrivamo netransparentnost u trošenju javnog novca, nepotizam i namještene natječaje. Otkrivamo previsoka primanja, sumnjivu imovinu i političku umreženost sisača javnog novca. Kopat ćemo i razotkrivati jednog po jednog.

> Imate li korisne informacije za Index Istrage? Pošaljite nam ih na mail [email protected]. Garantiramo anonimnost.

Vlado Bagarić, šef Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP), gdje ga je 2017. godine postavila vlada, nije htio prije tri tjedna otkriti javnosti koliko iznosi njegova plaća, kao ni kolike novčane nagrade prima.

>> UHLJEBARIJ Šef Kontrole zračne plovidbe taji plaću i nagrade, pogledajte mu "klijet"

No nakon što smo se pozabavili Bagarićem u serijalu Uhljebarij, bio je primoran ažurirati imovinsku karticu pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Bagarić je tako prijavio da njegova plaća u 2021. godini iznosi 31.614 kuna, što je za deset tisuća kuna više od 2017. godine kada je započeo mandat.

Plaća od 30-ak tisuća kuna, mirovina od 5 tisuća kuna i stimulacije od 300 tisuća kuna

Kao što smo i pretpostavili, to nije sve. Uz plaću od preko 30.000 kuna Bagarić mjesečno prima i 5058 kuna mirovine temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima. No ni to nije sve. Imali smo pouzdanu informaciju kako Bagarić prima i godišnje stimulacije, što su nam iz HKZP-a i potvrdili, no nisu nam htjeli dati iznose. 

Bagarić je prijavio da je u 2018. godini primio 134.296,28 kuna stimulacije, a za 2019. godinu 166.966,83 kune stimulacije. Bagarić je, podsjetimo, morao otići iz MORH-a 2011. godine nakon što je povjerenstvo tog ministarstva utvrdilo da je zapovjedno odgovoran za pad dvaju MiG-ova u rujnu 2010. godine. No krenimo redom.

Smijenili ga iz MORH-a zbog pada zrakoplova

Bagarić je karijeru počeo kao pilot helikoptera 1983. godine te je bio pilot JNA do 1991. godine. Nakon toga zapovjednik je zrakoplovne baze u Lučkom sve do 2000. godine, da bi četiri godine nakon toga bio u Glavnom stožeru Hrvatske vojske. Od 2007. do 2011. godine, odnosno do afere s padom MiG-ova, bio je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Prije nego što je postavljen u HKZP, bio je u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo.

Obveza dužnosnika je da unose promjenu iznosa plaće u imovinsku karticu, no Bagarić to nije napravio. Isto tako, odgovarajući na upite Indexa nije htio odgovoriti koliko mu iznosi plaća. No bilo nam je jasno da je povećana odlukom Nadzornog odbora.

HDZ-ovci mu povećali plaću za više od 10 tisuća kuna

"Visina plaće direktora Društva regulirana je Ugovorom sklopljenim između direktora Društva i Nadzornog odbora. Plaća je dodatno mijenjana aneksom Ugovora također sklopljenim između direktora Društva i Nadzornog odbora", rekli su nam iz HKZP-a.

Na čelu Nadzornog odbora nalazi se HDZ-ova Dora Matušić, šefica Središnjeg klirinškog depozitarnog društva koja je u rujnu 2017. godine došla na prijedlog tadašnje potpredsjednice vlade Martine Dalić. Skupštinu predstavljaju tri ministra i to Oleg Butković, Zdravko Marić i Mario Banožić. Sada je jasno da su odobrili plaću višu od 31 tisuće kuna mjesečno. Bagarić nam tijekom našeg istraživanja u veljači nije htio otkriti ni koliko je dobio na ime stimulacija.

"Novčanu nagradu primio sam za 2018. i 2019. godinu u cijelosti u skladu s Ugovorom sklopljenim između direktora Društva i Nadzornog odbora", stoji u odgovoru. Bagarić nam je u veljači tvrdio da nije znao kako mora ažurirati kartice, već je smatrao da to treba napraviti samo na početku i na kraju mandata.

Stan od MORH-a, vikendica bez dozvole

Podsjetimo kako je HKZP u 2019. godini prijavio dobit od 27.1 milijun kuna, no ta tvrtka zapravo jedina pruža usluge u zračnoj plovidbi civilnim i vojnim korisnicima zračnog prostora RH, kao i u zračnom prostoru iznad istočne polovice Jadranskog mora te u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.  

Bagarić je prijavio stan u Zagrebu od 84.50 kvadrata koji je 2018. godine procijenio na 750 tisuća kuna. U imovinskoj kartici Bagarić je naveo kako je do stana došao pozajmicom. No kako smo istražili, stan je u zagrebačkom predjelu Borongaj, a zgradu je gradio MORH.

"Stan koji navodite bio je u vlasništvu MORH-a, na koji sam imao stanarsko pravo i kada je postojala mogućnost otkupa istoga, to sam i učinio. Novac za otkup stana posudio mi je suprugin otac koji je u to vrijeme radio u Saveznoj Republici Njemačkoj", odgovorio nam je Bagarić kojem smo našli vikendicu u Caginecu kraj Ivanić-Grada. Riječ je o objektu koji, iako je izgrađen, ne posjeduje nikakve dozvole i to više od deset godina. 

Kolindin miljenik

Bagarić je naveo da nije bio član ni jedne stranke, no poznato je kako je bio u vrlo dobrim odnosima s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. U počecima njenog mandata više je puta bio izaslanik predsjednice RH, a od nje je primio odlikovanje u kolovozu 2015. godine. Prije nego što će ga vlada postaviti u HKZP 2017. godine, u nekoliko javnih istupa naglašavao je kako su za loše stanje u hrvatskom vojnom zrakoplovstvu krivi bivši predsjednik Ivo Josipović te bivši ministar obrane Ante Kotromanović. Također, u dobrim je odnosima s bivšim ministrima Goranom Marićem i Damirom Krstičevićem.

U vrijeme dok smo ga istraživali, Bagarić je obećao da će ažurirati sve imovinske podatke, što je i napravio nakon što smo o njegovoj imovini objavili detaljan članak. Bagarić je ažurirao i iznose štednje. Štednja je tako sa 100 tisuća kuna povećana u četiri godine na 319 tisuća kuna.

Dosad objavljeno

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Uhljebarij Index Istraga donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

 

Primajte najnovija otkrića i ekskluzive Index Istraga direktno na mail čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.