Index istrage

UHLJEBARIJ Otkrivamo bogatstva šefova Hrvatske pošte i Hrvatske lutrije

UHLJEBARIJ Otkrivamo bogatstva šefova Hrvatske pošte i Hrvatske lutrije
Foto: Index, Press Hrvatske pošte, Pixsell

INDEX ISTRAGE pokrenule su Uhljebarij, registar sisača javnog novca. Novinari Index Istraga mjesecima su istraživali imovinu i financije vodećih ljudi državnih tvrtki. Rezultate ćemo objavljivati u nastavcima u Uhljebariju. Riječ Uhljebarij označava hrvatski sustav u kojem se novac poreznih obveznika u javnom i državnom sektoru troši na mahom nesposobne, nerijetko i korumpirane ljude, čvrsto povezane s vladajućim strankama.

To ne znači da su svi zaposleni u javnom i državnom sektoru uhljebi, baš kao što to nisu ni svi direktori i članovi uprava državnih kompanija koje smo istraživali posljednjih nekoliko mjeseci.

No čelnici državnih firmi su ključan dio sustava koji našim novcem bogato nagrađuje nesposobnost, nerad i neučinkovitost u zamjenu za slijepu poslušnost vladajućoj partiji, zbog čega zaslužuju da se njihova imovina i financije detaljno propitaju.

U Uhljebariju Index Istraga razotkrivamo netransparentnost u trošenju javnog novca, nepotizam i namještene natječaje. Otkrivamo previsoka primanja, sumnjivu imovinu i političku umreženost sisača javnog novca. Kopat ćemo i razotkrivati jednog po jednog.

> Imate li korisne informacije za Index Istrage? Pošaljite nam ih na mail [email protected]. Garantiramo anonimnost.

U novom Uhljebariju Index Istrage objavljuju imovinu članova Uprave Hrvatske pošte (HP) te Hrvatske lutrije (HL).

TVRTKA: HRVATSKA POŠTA

Ivan Čulo, predsjednik Uprave

Na čelu Hrvatske pošte nalazi se Ivan Čulo, član HDZ-a. U sustavu pošte, gdje je prošao gotovo sve pozicije, nalazi se od 1997. godine. Na čelo HP-a dolazi 2017. godine, a navodno dolazak na tu poziciju ima zahvaliti dobrim odnosima sa sugrađaninom iz Bjelovara Gordanom Jandrokovićem.

Povećali mu plaću za 10 tisuća kuna, sad prima 30 tisuća kuna

Kada je Čulo odlukom vlade izabran na čelo HP-a, njegova plaća iznosila je 20.806 kuna, no ona je povećana za više od devet tisuća kuna te iznosi gotovo 30 tisuća kuna neto.

"Plaće predsjednika i članova Uprave određuje Nadzorni odbor Hrvatske pošte i one su regulirane Ugovorima o pravima i obvezama predsjednika/člana Uprave, sukladno Odluci o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava. Povećanje plaće je sukladno stavku 2. točke II. navedene Odluke za predsjednika i dva navedena člana", stoji u odgovoru Hrvatske pošte. Pitali smo jesu li članovi Uprave primali naknade za poslovne rezultate u posljednje četiri godine, no kažu nam da nisu.

Imaju odlične poslovne rezultate, tvrde iz HP-a

"Bez obzira na odlične poslovne rezultate koji su ostvareni u prethodnom razdoblju, zbog korone i potresa te posljedične krize, Uprava nije razmišljala o isplati nagrade za dobre poslovne rezultate. Dapače, u 2020. Uprava i menadžment su se odrekli dijela plaće kako bi prikupili sredstva za fond za pomoć kolegama kojima su domovi stradali još nakon zagrebačkog potresa. Osim navedenog, Hrvatska pošta je u prethodnom razdoblju podigla primanja na operativnim radnim mjestima za 20 posto", kažu nam iz HP-a.

Nakon godinu dana reprogram kredita s upola manjom ratom

No, vratimo se na Čulu. Supruga predsjednika Uprave zaposlena je u Hrvatskoj poštanskoj banci, a prijavila je plaću malo veću od 7300 kuna.

Zanimljivo je kako je Čulo podigao kredit 2017. godine u Hrvatskoj poštanskoj banci na iznos od 2.312.500 kuna, a rata kredita iznosila je te 2017. godine 10.553 kune. Kredit je bio na 30 godina. Kredit je podignut za kupnju stana u zagrebačkoj ulici Kuniščak. No, već sljedeće godine kredit je reprogramiran u Zagrebačkoj banci i prebačen u eure, točnije 116.000 eura ( oko 880 tisuća kuna), a trenutna rata iznosi 666 eura, odnosno malo više od 5 tisuća kuna, odnosno dvostruko manje nego što je bila godinu prije. Kredit je sada na 20 godina.

Isto tako, Čulo je te 2019. godine zatvorio i kredit Zagrebačke banke od 15.000 eura iz 2003. godine čija je otplata bila ugovorena na 20 godina. Zanimalo nas je kako.

"Čulo je u prvoj polovici 2019. godine reprogramirao kredit te ga iz HPB-a prebacio u Zagrebačku banku, a nakon što je u drugoj polovici 2019. godine prodao kuću u Bjelovaru, zatvorio je preostali iznos kredita koji je imao u Zagrebačkoj banci od 2003. godine, te je otplatio dio kredita koji je otvorio pri reprogramiranju kredita u Zagrebačkoj banci", tvrde u Hrvatskoj pošti.

Datumi i dokumenti se ne poklapaju

No, datumi ne odgovaraju, kao ni iznosi koje smo pronašli u zemljišniku. Nekretnina koja je prodana je kuća u Bjelovaru od 709 kvadrata, a svojedobno je bila prijavljena u Imovinskoj kartici s procijenjenom vrijednošću od 1.8 milijuna kuna. Iako iz HP-a tvrde da je kuća prodana u drugoj polovici 2019. godine, ta je nekretnina zapravo prodana u lipnju 2019. godine, točnije 6. lipnja.

Isto tako Čulo tvrdi da ima samo kredit Zagrebačke banke od 116 tisuća eura, dok su na njegovom stanu u ulici Kuniščak u Zagrebu, koji je kupljen za 246.744 eura, i dalje vidljiva dva tereta kredita. Jedan je kredit HPB-a od 2.3 milijuna kuna, a drugi je kredit Zagrebačke banke od 307 tisuća eura. Kredit HPB-a upisan je u studenom 2017. godine, a kredit Zagrebačke banke u kolovozu 2018. godine, godinu prije prodaje kuće u Bjelovaru.

Naglasimo kako je zagrebački stan kupljen za 246.744 eura. 

Cijeli život u pošti, a ima stan od 2 milijuna kuna i zemljišta od 9 milijuna kuna

Čulo, koji je cijeli poslovni vijek u Pošti, prijavio je 12 nekretnina, među kojima su stan u Zagrebu od 106 kvadrata procijenjen na više od 2 milijuna kuna, garaža od gotovo 30 kvadrata u Zagrebu, tri građevinska zemljišta u Bjelovaru ukupne procijenjene vrijednosti od 9 milijuna kuna! Tu je i niz drugih nekretnina u Bjelovaru ukupne vrijednosti 2 milijuna kuna. Za veliku većinu nekretnina tvrdi da je nasljedstvo supruge.

Mate Mišetić, član Uprave

Mate Mišetić član je Uprave HP-a od listopada 2017. godine te se nije izjasnio kao član neke stranke. U Poštu je došao iz Todorićeve tvrtke Velpro, a u sudskom registru je vidljivo kako je 1999. bio je predsjednik uprave Zagrebdrva, tvrtke koju je Zdravko Pašalić, brat Ivića Pašalića, dobio u privatizaciji devedesetih pa je koristio za zemljišne transakcije s Hypo bankom. Ta je tvrtka danas u stečaju.

Prema podacima iz ožujka 2019. godine, Mišetić je imao plaću od 24.892 kune, no danas je njegova plaća još i veća. Mišetiću je također odlukom Nadzornog odbora povećana plaća. Ovaj član uprave ima jedan kredit Addiko banke iz 2006. godine u visini od 400.000 eura. Posjeduje jedan stan u Zagrebu od 95 kvadrata procijenjen na 1.1 milijun kuna te kuću u Ljubuškom od 73 kvadrata procijenjenu na 376.500 kuna. 

U zemljišniku je vidljiv teret banke na stan u vlasništvu Mišetića. Riječ je također o Addiko banci, no kredit je iz 2009. godine, a ne 2006. godine kako piše u Imovinskoj kartici te iznosi 345 tisuća eura.

Josip Udiljak, član Uprave

Josip Udiljak postao je član Uprave u veljači 2019. godine i to na prijedlog vlade Andreja Plenkovića. Udiljak je već bio član Uprave Hrvatske pošte od 2016. do 2017. godine, a u HP-u je od 2010. godine. Tvrdi da nije član nijedne stranke.

Udiljak je bio i član Nadzornog odbora informatičke tvrtke MIPS, koja je specijalizirana za izradu informacijskog sustava za poštansko poslovanje i zapravo je tvrtka kćer HP-a. Jedan je i od suvlasnika varaždinske nekretninske tvrtke Sikra, kojoj je bio i na čelu od 2008. do 2011. godine. Ta je tvrtka, nakon nekoliko godina gubitaka, izbrisana 2019. godine.

Uzeo pozajmicu od 200 tisuća eura, a ima štednju od 180 tisuća eura

Plaća ovog člana uprave iznosi 26.658 kuna, a u Imovinskoj kartici prijavio je obvezu od 200.000 eura pozajmice prema Ivanu Leki. Riječ je o pozajmici za kupovinu stana u Zagrebu koji je kupljen u lipnju 2019. godine i predstavlja već petu veću nekretninu Udiljka.

Četiri stana i jedna kuća

Naime, Udiljak posjeduje četiri stana i jednu kuću s okućnicom. Jedan stan u Zagrebu od 135 kvadrata procijenjen je na 2.2 milijuna kuna. Stan od 75 kvadrata, također u Zagrebu, procijenjen na 1.2 milijuna kuna. Dva manja stana u Zagrebu procijenjena su na ukupno 1.6 milijuna kuna. Udiljak posjeduje i kuću s okućnicom u Novom Vinodolskom vrijednu 1.8 milijuna kuna.

Isto tako, Udiljak je prijavio i vrlo visoku štednju od 180.000 eura kao svoju osobnu štednju, štednju supruge od 65 tisuća eura, dodatnih 45 tisuća eura od životnog osiguranja te još 20 tisuća eura od prodaje stana.

Hrvoje Parlov, član Uprave

Od 2017. godine u upravi Hrvatske pošte je Hrvoje Parlov, inače član HDZ-a, a u HP je stigao iz tvrtke Croatia-Tehnički pregledi gdje je bio regionalni koordinator za Dalmaciju. Parlov je prijavio plaću od 23.555 kuna, no ona je svakako veća od one prijavljene u Imovinskoj kartici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Supruga mu je zaposlena u MUP-u, s plaćom malo manjom od 8 tisuća kuna.

Parlov je prijavio dva kredita, oba Splitske banke. Prvi, iz 2012. godine, je na 210.427 eura, a drugi iz 2018. godine na 75 tisuća eura. Rate kredita iznose više od 10 tisuća kuna mjesečno. Od nekretnina Parlov je prijavio stan u Zagrebu od 102 kvadrata procijenjen na gotovo 1.9 milijuna kuna te garažu. Posjeduje umjetnine vrijedne više od 60 tisuća kuna, dok štednje nema.

Parlov primao naknade koje nije smio

Protiv Parlova Povjerenstvo je pokrenulo postupak zbog primanja dodatnih naknada uz primanje plaće za obnašanje navedene dužnosti. Parlov je tako od Hrvatske pošte primao više tisuća kuna raznih naknada te uplate u mirovinski fond od 16.184 kuna i životnog osiguranja od 37 tisuća kuna.

Naime, dužnosnicima je zabranjeno primanje dodatnih naknada za poslove obnašanja javnih dužnosti.

TVRTKA: HRVATSKA LUTRIJA

Mario Musa, predsjednik Uprave

Na čelu Hrvatske lutrije je Mario Musa koji je ondje postavljen na prijedlog vlade u listopadu 2017. godine. Bio je to bizaran slučaj s obzirom na to da je HL dvije godina ranije najurila Musu. Razlog za otkaz Musi bio je taj što je "propustio postupati s dužnom i potrebnom pažnjom" u jednom vrlo bitnom strateškom projektu HL-a, a riječ je o projektu samostojećih aparata igara na sreću - kladomata. Naime, iako je bio raspisan natječaj, a ugovori potpisani, cijeli je projekt uvelike kasnio.

Kako je Musa uopće došao u Hrvatsku lutriju?

Musa je, nakon što je dobio "nogu" u HL-u, otišao na mjesto direktora državnih Pružnih građevina (tvrtka kćer HŽ infrastrukture), gdje je bio direktor punih šest mjeseci, a privatnom parnicom tužio je HL za nezakonit otkaz. U vrijeme kada je Musa postavljen za predsjednika Uprave HL-a u vladi su tvrdili da ne znaju za radni spor i informaciju da je Musa već dobio otkaz u toj državnoj tvrtki. Glavni za kadroviranje u to je vrijeme bio bivši ministar imovine Goran Marić. Vlada je imenovala Musu 5. siječnja 2017. godine, a Musa je sedam dana nakon toga povukao tužbu protiv HL-a za nezakonit otkaz.

U svojoj poslovnoj biografiji Musa je naveo da je radio za Siemens, Deloitte, OMV, Pružne građevine, HŽ Putnički prijevoz te na koncu za Hrvatsku lutriju. Navodno je u dobrim odnosima s bivšim ministrom Goranom Marićem, a tvrdi da nije član stranke. Krajem prošle godine prijavio je plaću u visini od 23.309 kuna mjesečno. Musa je također primio i godišnju stimulativnu nagradu za ostvarenje poslovnih rezultata u 2018. godini u iznosu od 192 tisuće kuna.

Voli tužiti SDP-ovce

Podsjetimo da su zbog spominjanja ove naknade u javnom prostoru, Hrvatska Lutrija kao pravna osoba i predsjednik Uprave Mario Musa kao privatna osoba podnijeli tužbe protiv Davora Bernardića, Gordana Marasa i Ivana Majdaka. Naime, SDP-ovci Bernardić, Maras i Majdak spominjali su kako je naknada isplaćena u 2020. godine, no kako se otkrilo, naknada je isplaćena u 2019. godini kada još nije bilo ekonomske krize uzrokovane koronavirusom.

Valja naglasiti da je protiv više dužnosnika u više državnih tvrtki pokrenut postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, a zbog primanja prigodnih nagrada, božićnica, regresa i ostalih. Čini se da te naknade primaju i članovi Uprave u Hrvatskoj lutriji, a tvrde da na to imaju pravo.

"Materijalna prava svih radnika, uključujući i članove Uprave, definirana su Zakonom o radu, Ugovorom o radu te Pravilnikom o radu, a temeljem kojih svi radnici imaju pravo na isplatu prigodnih nagrada, regresa za godišnji odmor te božićnica", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Hrvatske lutrije.

Kod koga živi Musa?

Musa je u Imovinsku karticu prijavio kuću s okućnicom u Primoštenu procijenjenu na 2.8 milijuna kuna, kuću u Polači vrijednu pola milijuna kuna, kuću u Mostaru vrijednu 900 tisuća kuna te nekoliko oranica, njiva i livada.

Musa u Zagrebu nema nekretnina, a prijavio je da živi u kući u zagrebačkoj ulici Veselišće. Nije poznato da Musa plaća najam kuće jer bi dugoročni najam morao biti prijavljen u Imovinskoj kartici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. (*ISPRAVAK U prvotnoj verziji teksta pogrešno je navedeno da Musa živi u kući tvrtke koja se bavi razvojem proizvoda te 3D printanjem te na kojoj je postavljena prva solarna elektrana u zagrebačkom predjelu Remete. Ispričavamo se vlasnicima.)

Nesrazmjer ušteđevine

Iz Imovinske kartice koju je Musa prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa vidljivo je povećanje iznosa štednje u odnosu na 2017. godinu sa 140 tisuća kuna na 490 tisuća kuna, s 32 tisuće eura na 47 tisuća eura, te povećanje štednje supruge sa 112 tisuća kuna na 580 tisuća kuna. Zanimalo nas je kako.

"Promjene u iznosu štednje navedene u Imovinskoj kartici predsjednika Uprave Marija Muse nastale su najvećim dijelom temeljem prihoda od pružanja turističkih usluga odnosno iznajmljivanja apartmana, a manjim dijelom temeljem ušteđevine od prihoda od nesamostalnog rada", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Hrvatske lutrije, no taj odgovor ne odgovara stvarnom stanju. 

Iz Imovinske kartice vidljivo je kako je za "kriznu" 2020. godinu prijavljeno 150 tisuća kuna dodatnog prihoda od iznajmljivanja, a godinu prije 202 tisuće kuna, što bi bilo 350 tisuća kuna, dok je štednja narasla na gotovo milijun kuna.

Apartmani koje iznajmljuje Musa nalaze su Primoštenu. Riječ je o kući za koju je Musa prvotno naveo da je približna tržišna vrijednost 2.8 milijuna kuna odnosno 370.000 eura, no u kupoprodajnom ugovoru za tu kuću stoji 210.000 eura. Protiv Muse je bio pokrenut postupak upravo zbog ove kuće jer je Musa tvrdio da je stvarna vrijednost nekretnine upravo ona koja je prikazana u kartici jer je kuća renovirana i nadograđena, čime joj je povećana vrijednost.

Kuća je kupljena 2014. godine, a na njoj stoji zabilježba kredita od 150 tisuća eura iz 2015. godine. Rata kredita iznosi oko 8 tisuća kuna mjesečno.

Musa je u Imovinsku karticu prijavio i dva sata, IWC u vrijednosti od 40 tisuća kuna i TAG Heuer od 35 tisuća kuna. Za prvi je sat naveo da je nasljedstvo, a drugi da je kupljen "od kapitala".

Gdje su nestale slike od 600 tisuća kuna?

Zanimljivo je kako je Musa još 2011. godine, kao član Uprave tvrtke HŽ Putnički prijevoz, prijavio i umjetnine, točnije slike, u vrijednosti od 600 tisuća kuna, koje se više ne spominju u Imovinskoj kartici. Zanimalo nas je što se dogodilo s umjetninama, no nismo dobili pravi odgovor.

"Sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa te uputama za popunjavanje obrasca izvješća o imovinskom stanju dužnosnika, pod pokretninama veće vrijednosti smatraju se, odnosno podrazumijevaju, pokretnine pojedinačne vrijednosti veće od 30.000 kuna. S obzirom na to da pojedinačna vrijednost navedenih pokretnina ne prelazi definiran iznos, iste nisu unesene u Imovinsku karticu", stoji u odgovoru koji smo dobili na upit o umjetninama.

Eugen Sunara, član Uprave

Eugen Sunara član je HDZ-a, a u Upravi HL-a je od listopada 2017. godine. Sunara dolazi iz Splita, a zanimljivo je kako je kao kandidat za Nadzorni odbor HNK Hajduka 2015. godine rekao da politički nije aktivan.

Umjesto u Hajduku, završio u Lutriji

Sunara je gotovo cijeli poslovni vijek bio u Croatia osiguranju, a tvrdi da je upravo on pripomogao da se Croatia osiguranje vrati na dres Hajduka kao značajan sponzor. Sunara na kraju nije imao dovoljno glasova da bude izabran u Nadzorni odbor Hajduka, no zato mu se sreća osmjehnula u državnoj Lutriji. Naime, 2017. godine bio je direktor službe za transportna osiguranja u Croatia osiguranju, da bi ga vlada potom imenovala na mjesto člana Uprave Lutrije. Trenutna plaća iznosi mu malo više od 22 tisuće kuna.

Supruga je zaposlena u tvrtki za brokerske poslove, Ano, još od 1998. godine, a plaća joj iznosi 13.717 kuna. Sunare su od imovinskih prava samo prošle, 2020. godine imali dodatnih više od 775 tisuća kuna, i to bez 192 tisuće kuna, koliko je Sunara dobio godišnje nagrade od Hrvatske lutrije u 2019. godini.

Sunara je prijavio stan u Zagrebu vrijedan 1.5 milijuna kuna te garažu od 115 tisuća kuna, a i njemu je, baš kao i Musi značajno porastao iznos štednje.

Od 2017. godine do danas porasla je sa 101 tisuću kuna na 510 tisuća kuna, a štednja u eurima sa 29.690 eura na 249.493 eura. Supruga je prijavila štednju od svega 6 tisuća kuna.

Ignacije Čutura, član Uprave

Treći član Uprave je Ignacije Čutura, a član je od prosinca 2018. godine. Čutura je vodio tvrtku Sati Zagreb, koja je brisana 2013. godine, a u svojoj biografiji navodi i posao u Ini gdje je bio jedan od direktora. Čutura nije član nijedne stranke. Godinu dana prije nego što će ga vlada predložiti za člana Uprave Lutrije nije radio ništa. Odnosno, bio je bez zaposlenja.

Odmah nakon upita ispravio svoju Imovinsku karticu

Čutura je u Imovinsku karticu prijavio plaću od 19.500 kuna, što nije odgovaralo stvarnom stanju pa smo poslali upit Hrvatskoj lutriji o dohotku ovog člana uprave.

"Plaća člana uprave Hrvatske Lutrije, gospodina Ignacija Čuture, iznosi 33.396 kuna bruto, odnosno u neto iznosu 21.355,95 kuna (iznos za veljaču). U tijeku je korekcija, odnosno ispravak podataka u Imovinskoj kartici gospodina Čuture", stoji u odgovoru Hrvatske lutrije. Istog dana kada smo dobili odgovor na upit Lutrije, iznos plaće promijenjen je i u Imovinskoj kartici.

Čutura je prijavio stan u Zagrebu od 59 kvadrata procijenjen na 900 tisuća kuna te garažu. Tu su i građevinska zemljišta u Općini Klokovec. Nema štednje.

Dosad objavljeno

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Uhljebarij Index Istraga donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

 

Primajte najnovija otkrića i ekskluzive Index Istraga direktno na mail čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.