Index istrage

Ugovor je davno potpisan, a MUP i dalje nema Kingove dronove. Istražili smo zašto

KRAJEM listopada prošle godine Ministarstvo unutarnjih poslova okončalo je natječaj za nabavku bespilotnih letjelica, a tada je za dronove velikog dometa najbolje ocijenjena zajednička ponuda i potpisan ugovor s tvrtkama KING ICT (bivša tvrtka Damira Krstičevića, donedavno ministra obrane i potpredsjednika vlade, a sad posebnog savjetnika premijera Andreja Plenkovića za pitanja obrane) i Ericsson Nikola Tesla. Tada su te dvije tvrtke dobile posao vrijedan 17,3 milijuna kuna. No ti dronovi još uvijek nisu u upotrebi, doznaju Index istrage.  

>> Za dva drona ćemo Krstičevićevoj bivšoj firmi platiti 17 milijuna kuna

Dron se srušio na prvoj prezentaciji, ali MUP nije odustao

Naime, dronove je trebalo testirati i dokazati da su funkcionalni, a rok je bio u travnju ove godine. No zbog epidemije korone naručitelji su dobili odgodu za dokazivanje funkcionalnosti. Dron je na kraju testiran 5. svibnja, no na prvoj prezentaciji se srušio. Prema uvjetima natječaja nova prezentacija morala je biti mjesec dana kasnije. No u lipnju opet nije testiran. A nije ni u srpnju. 

>> Srušio se jedan od dva drona plaćena 17,3 milijuna kuna Krstičevićevoj bivšoj tvrtki

Iz policije su nam u kolovozu rekli da mjesec i pol dana nisu mogli rezervirati zračni prostor za testiranje drona. Kada smo ih upitali kako je moguće da policija ne može dobiti zračni prostor, korigirali su se pa su nam rekli da za testiranje drona ipak čekaju malo lošije vrijeme kako bi vidjeli punu funkcionalnost. Predviđaju i da bi to loše vrijeme moglo biti krajem kolovoza. Za MUP, osim činjenice da nemaju dron za pokrivanje granice, za sada nema i materijalne štete. Naime, platit će dronove tek kada se dokaže funkcionalnost. No, krenimo redom. 

Posao vrijedan 17,3 milijuna kuna

Bivša tvrtka donedavnog ministra obrane Damira Krstičevića KING ICT s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla d.d. dobila je na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova posao vrijedan 17,3 milijuna kuna. U vrlo respektabilnoj međunarodnoj konkurenciji kao najpovoljnija letjelica velikog dometa odabran je tek prezentirani model drona bivše Krstičevićeve tvrtke. Tako bi ukupno četiri drona s dva rezervna trebala pokrivati hrvatsku državnu granicu za potrebe MUP-a.

Dronovi su izrađeni prošle godine u nedavno osnovanoj tvrtki kćeri KING ICT-ja Planet IX i imaju oznaku "Planet IX - eRIS III". Natječaj je raspisan u ožujku prošle godine, a dron je pokazan tri mjeseca kasnije na sajmu "DENI – Rogue Drone Training" održanom u zagrebačkom hotelu Antunović. Riječ je o letjelici širokoj 3,3 metra i ukupne mase oko 25 kilograma.

Oko 80 posto dijelova nije proizvedeno u pogonima KING ICT-ja ili Ericsson Nikola Tesle već je kupljeno na tržištu. Kupljeno je tako tijelo drona, motor, propeler te autopilot. King ICT zapravo je razvio softver za već kupljene dijelove drona. 

Uglavnom, natječaj MUP-a okončan je prošle jeseni, a ugovor je potpisan u listopadu 2019. 

Prema uvjetima natječajima isporuka je trebala biti unutar šest mjeseci, nakon čega se treba dokazati funkcionalnost drona. Krajnji rok bio je u travnju, no pomaknut je zbog epidemije koronavirusa.

Tijekom testiranja odabrani dron je pao 

Dron je potom testiran 5. svibnja, no došlo je do pada letjelice. 

"Zbog pada letjelice nisu stvoreni uvjeti za potpisivanje Zapisnika o kontroli kvalitete, odnosno preciznije, nije stvoren temelj za plaćanje robe", rekli su nam tada iz MUP-a potvrdivši da isporučitelj ima još jednu mogućnost prikazati funkcionalnosti uređaja odnosno otkloniti nedostatke. Iz KING ICT-ja su nam potvrdili pad drona tijekom tehničkog testiranja te su naglasili da se pad dogodio "u uvjetima kiše i granične dozvoljene brzine vjetra".

>> Imamo nove detalje o padu drona KING ICT-ja: Tražili su ga satima

Po uvjetima natječaja, novo testiranje moralo je biti mjesec dana kasnije. "

"Rok za otklanjanje nedostataka definiran je ugovorom na 30 dana", pojasnili su nam u MUP-u. Rok od 30 dana počeo je teći 22. svibnja kada je vraćena oprema s prvog testiranja, što znači da je novo testiranje trebalo biti do 22 lipnja. Par dana prije isteka roka naručitelji su se javili MUP-u te zatražili novo testiranje. No ono se još uvijek nije dogodilo. 

Policija nam je prvo rekla da čekaju rezervaciju zračnog prostora, a onda da čekaju loše vrijeme

"U tijeku je postupak dobivanja dozvole, odnosno rezervacije zračnog prostora. S obzirom na to da je jedna od funkcionalnosti i domet letjelice 80 kilometara, radi se o rezervaciji većeg zračnog prostora", rekli su nam iz MUP-a u kolovozu. 

Kada smo poslali dodatni upit i zatražili odgovor na pitanje kako je moguće da policija nije u stanju od 22. lipnja do kolovoza dobiti zračni prostor, MUP je korigirao svoj odgovor. Sada tvrde da čekaju malo lošije vrijeme za koje predviđaju da će se dogoditi krajem kolovoza. 

I MUP i KING tvrde da će posao biti odrađen do kraja

"Ministarstvo unutarnjih poslova to radi sukladno vlastitim procjenama, ostalim obvezama i raspoloživosti policijskih službenika uključenih u ovaj projekt jer je ovo samo jedan u nizu projekata koji se paralelno odvijaju i svaki od njih zahtijeva određeno vrijeme i definiranje prioriteta. Vezano uz projekt koji je predmet pitanja jedan od razloga za testiranje krajem 8. mjeseca je i namjera naručitelja da tijekom testova vremenski uvjeti ne budu idealni za letjelice kako bi se naručitelj uvjerio u stvarne mogućnosti letjelica", stoji u odgovoru MUP-a. 

Valja naglasiti kako su u KING ICT-ju uvjereni da će posao biti odrađen do kraja. 

"Konzorcij KING ICT i Ericsson Nikola Tesla, koji zajedno zapošljavaju gotovo 4000 djelatnika i ostvaruju približno 3 milijarde kn prihoda, čvrstog je uvjerenja da ćemo uredno ispuniti preuzete ugovorne obveze na zadovoljstvo svih dionika i molimo Vas da to prenesete zainteresiranoj javnost", rekli su nam iz KING ICT-ja.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.