Index istrage

Skupo iznajmljuju kućice na Adventu, a Turistička zajednica im daje milijune

DIO TVRTKI koje dođu do dozvola višestrukog USKOK-ovog optuženika i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za iznajmljivanje kućica na Adventu, osim što ih skupo iznajmljuje krajnjim korisnicima - ugostiteljima i obrtnicima, za to dobije i nemali novac od Turističke zajednice Grada Zagreba.

>> Imamo sve detalje: Tri tvrtke vladaju Adventom, sve su povezane s Bandićem

Podsjetimo, iako gotovo svi gradovi u Hrvatskoj koji imaju organizirane Advente raspisuju javne natječaje za dodjelu ugostiteljskih i suvenirskih kućica, u Zagrebu toga nema.

Kao što smo već objavili, dio tvrtki koje organiziraju Advent u Zagrebu prolazi proceduru Turističke zajednice, odnosno javlja se na "Javni poziv za prikupljanje prijava za sufinanciranje projekata i manifestacija" Turističke zajednice, a nakon toga traži dozvolu od Grada Zagreba. One tvrtke koje prođu tu proceduru tako, uz priliku za iznajmljivanje adventskih kućica ugostiteljima i obrtnicima, dobiju i nemale subvencije Turističke zajednice.

Gradu Zagrebu od iznajmljivanja malo više od 700 tisuća kuna, a organizatorima oko 12 milijuna kuna

Naglasimo da organizatori Adventa za kućice plaćaju Gradu Zagrebu po službenom cjeniku za kvadratni metar, pri čemu se za najveću ugostiteljsku kućicu plaća manje od 10 tisuća kuna, a potom organizatori te iste kućice iznajmljuju krajnjim korisnicima, ugostiteljima i obrtnicima, za cijenu od 30 tisuća do preko 100 tisuća kuna (ovisno o veličini i lokaciji). Grad Zagreb od dozvola organizatorima uprihodi malo više od 700 tisuća kuna.

Ugostitelji i obrtnici za jednu adventsku kućicu u prosjeku plate oko 50 tisuća kuna, a s obzirom na to da je diljem Zagreba raspoređeno oko 230 kućica, ispada da organizatori mogu računati na oko 12 do 13 milijuna kuna prihoda samo od iznajmljivanja kućica. 

Uz taj prihod, neki od organizatora mogu računati i na novac Turističke zajednice Grada Zagreba. 

Tko je lani dobio novac od Turističke zajednice?

Iako je javni poziv Turističke zajednice za ovu godinu završio u rujnu ove godine, iz TZ-a kažu kako još nisu rasporedili novac od Adventa za ovu godinu.

No zato su poznati iznosi subvencija TZ-a od prošle godine. Tako je tvrtka Katapult, odnosno Katapult event i Katapult promocija, lani dobila pola milijuna kuna za organizaciju Adventa na Zrinjevcu i Maksimiru. Tvrtka Svibanj projekt za Advent na Europskom trgu dobila je 180 tisuća kuna, a za Advent na Vranicanijevoj poljani 100 tisuća kuna. Advent na Strossu, odnosno tvrtka Dobra nota, dobio je 230 tisuća kuna, dok je Status grupa za Advent u Tunelu Grič i Marićevom prolazu dobila 370 tisuća kuna. Sve skupa lani je tim tvrtkama podijeljeno više od 1,6 milijuna kuna. 

Kako se financira zagrebačka Turistička zajednica?

Treba napomenuti da se Turistička zajednica Grada Zagreba financira iz boravišne pristojbe te turističke članarine koju uplaćuju gospodarski subjekti koji na području grada Zagreba obavljaju turističku ili s turizmom povezanu djelatnost, među kojima su i ugostitelji. Turistička članarina predstavlja 80 posto prihoda Turističke zajednice.

Prema službenim podacima, Zagreb je prošle godine za vrijeme Adventa posjetilo više od 140 tisuća turista, koji su ostvarili više od 272 tisuće noćenja. Ove godine će Turistička zajednica na organizaciju Adventa potrošiti 5,5 milijuna kuna, a u taj trošak ulazi i subvencioniranje organizatora Adventa - istih onih koji, kako smo gore opisali, ugostiteljima i obrtnicima po visokim cijenama iznajmljuju adventske kućice.

Kako se određuju organizatori Adventa?

"Turistička zajednica grada Zagreba svake godine raspisuje Javni poziv za prikupljanje prijava za sufinanciranje projekata i manifestacija za narednu godinu, a na isti se prijavljuju svi oni koji smatraju da zadovoljavaju propisane uvjete pa tako i potencijalni sudionici Adventa u Zagrebu. Nakon provedene evaluacije pojedini organizator može postati dio platforme TZGZ-a Advent u Zagrebu ukoliko od Grada Zagreba ishodi dozvolu za korištenje javne površine. Naime, neovisno o Javnom pozivu TZGZ-a i evaluaciji, svaki organizator pojedinog događanja mora se javiti Gradu Zagrebu za korištenje javne površine", stoji u odgovoru Turističke zajednice Grada Zagreba na Indexov upit o tome kojim natječajem, odnosno postupkom ili ugovorom su određeni organizatori Adventa u Zagrebu. 

Turistička zajednica: Nema nikakvog natječaja, o svemu odlučuje Grad Zagreb

Iz Turističke zajednice kažu nam da nema natječaja za same kućice na Adventu niti imaju veze s brojem i dodjelom tih kućica. 

"O postavljanju kućica na javnim površinama tijekom cijele godine pa tako i tijekom Adventa, odlučuje i nadležan je Grad Zagreb", kažu nam iz Turističke zajednice dodajući da je korištenje javne površine na području grada Zagreba uređeno "Odlukom o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina Grada Zagreba". No, kako navode, Turističku zajednicu može se, ali i ne mora pitati za mišljenje.

"TZGZ nije nadležna za dodjelu javnih površina, a stručne službe Grada se u postupku donošenja odluke mogu obratiti TZGZ-u za mišljenje ukoliko smatraju da za to postoji potreba. TZGZ ne iznajmljuje, ne raspolaže niti je nadležna za adventske kućice, već se pojedini organizatori prijavljuju Gradu", kažu nam iz Turističke zajednice Grada Zagreba i dodaju da oni sami ne generiraju zaradu vezano za Advent u Zagrebu. 

Kako posluju te tvrtke?

Katapult promocija sa šest zaposlenih s prosječnom plaćom od 6931 kune koja je od TZ-a dobila za Advent u 2018. godini 400 tisuća kuna, prošle je godine imala prihod malo veći od 4 milijuna kuna pa subvencija TZ-a predstavlja 10 posto godišnjih prihoda. Godinu su završili s 5800 kuna dobiti. Tvrtka kćer Katapult event, bez zaposlenih, prošle je godina imala prihod od 1,8 milijuna, a subvencija TZ-a iznosila je 100 tisuća kuna. Godinu su završili s dobiti od 43.900 kuna. 

Tvrtka Dobra nota imala je prošle godine prihode u visini od 1,6 milijuna kuna i jednog zaposlenog s plaćom od 2768 kuna, a poznata je i po organizaciji ne samo Adventa nego i Ljeta na Strossu. Za Advent su prošle godine od TZ-a dobili 230 tisuća kuna, a tu su godinu završili s dobiti od 12.900 kuna. 

Svibanj projekt je od TZ-a za Advent prošle godine dobio 280 tisuća kuna, ima dvoje zaposlenih s prosječnom plaćom od 5392 kune, a te je godine ostvario prihod od 2,5 milijuna kuna. Poslovnu godinu završio je s dobiti od 50 tisuća kuna. Status grupa s 9 zaposlenih i prosječnom plaćom od 4734 kune dobila je 370 tisuća kuna od Turističke zajednice, te je godine imala prihode od 3,1 milijun kuna, a poslovnu godinu završila je s 225 tisuća kuna dobiti.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.