Index istrage

Sjećate se dva skupa drona koje je MUP kupio od KING ICT-ja? Jedan se srušio

KAKO doznaju Index Istrage, srušila se bespilotna letjelica oznake "Planet IX - eRIS III", namijenjena MUP-ovom nadzoru državne granice. U padu drona nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta je znatna.

Riječ je o jednom od dva drona velikog dometa koji su pobijedili na natječaju MUP-a u listopadu prošle godine vrijednom 17,3 milijuna kuna. Dron je izrađen u tvrtki kćeri KING ICT-ja Planet IX, a razvijan je zajedno s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. U MUP-u su potvrdili našu informaciju o padu letjelice, no kažu da je bila riječ o testnom letu, kao i da im letjelica još uvijek nije isporučena.

>> Za dva drona ćemo Krstičevićevoj bivšoj firmi platiti 17 milijuna kuna

"Možemo Vam potvrditi da smo od isporučitelja zaprimili informaciju da je prilikom testiranja letjelice kojom je upravljao djelatnik isporučitelja došlo do pada letjelice. U ovom trenutku ne raspolažemo preciznom informacijom o razmjerima štete", stoji u odgovoru MUP-a za Index. Iz Ministarstva naglašavaju da nema štete s obzirom na to da letjelica nije bila isporučena MUP-u niti je njome upravljao djelatnik MUP-a, već se radilo o testnom letu kojim je upravljao djelatnik isporučitelja.  

Isporuka nije bila još realizirana

U MUP-u su potvrdili i da je riječ o dronu velikog dometa oznake "Planet IX - eRIS III" koji je nabavljen u listopadu prošle godine slijedom natječaja koji je dobila zajednica ponuditelja KING ICT i Ericsson Nikola Tesla d.d. u vrijednosti od 17.362.500,00 kuna. Letjelica je široka 3,3 metra i ukupne mase oko 25 kilograma. 

"Točno je da je Ministarstvo unutarnjih poslova prošle godine potpisalo ugovor o nabavi, no, isporuka još nije realizirana", kažu nam na kraju.

Podsjetimo kako su upravo Index Istrage pisale o ovoj sumnjivoj nabavi u listopadu prošle godine. Službeno predstavljanje tog drona bilo je u lipnju prošle godine na radionici i sajmu "DENI – Rogue Drone Training" u zagrebačkom hotelu Antunović, negdje u vrijeme kad su bili zadnji prijavni rokovi za natječaj MUP-a, a četiri mjeseca nakon tog događaja već su prodani državi.

Iza svega je Krstičevićeva bivša firma

Tvrtka Planet IX osnovana je u rujnu 2017. godine. Osnivač je bila tvrtka KING ICT. Iz središta MSAN-a, kojoj pripada KING ICT, objašnjavali su kako je Planet IX osnovan s ciljem korištenja umjetne inteligencije i njenom primjenom u obradi podataka, robotici i dronovima te bespilotnim letjelicama. Oni su, kako smo napisali u uvodu, u lipnju ove godine predstavili svoj dron s fiksnim krilima raspona 3,3 metra. eRIS-III je predstavljen kao besposadni zrakoplovni sustav koji je osmišljen i integriran u Hrvatskoj, u razvojnim prostorima domaće tvrtke Planet IX iz Zagreba.

Od tehničkih karakteristika rečeno je kako se eRIS-III odlikuje visokom letnom autonomijom od minimalno 15 sati pri čemu, ovisno o vrsti tehničke opreme koju nosi, može preletjeti udaljenost i do 1250 kilometara uz brzinu krstarenja od 85 kilometara na sat. Visoki stupanj otpornosti na vjetar i padaline daje mu mogućnost leta i u složenim meteorološkim uvjetima. Upravo je takve osobine MUP tražio u svom natječaju za dronove. 

S obzirom na pad letjelice, pitanje je što će biti s isporukom teškom 17,3 milijuna kuna. Ti detalji bit će poznati kada se saznaju sve okolnosti pada drona. Uputili smo upit KING ICT-ju vezano za okolnosti pada letjelice, no odgovore još uvijek nismo dobili.

Originalno objavljeno na Index Istrage