Index istrage

Povlaštena državna firma koju je osnovao Sanader preuzima kuhanje na Baniji

TVRTKA Pleter u državnom vlasništvu, 12 dana nakon katastrofalnog potresa, trebala bi preuzeti opskrbu hranom u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je pretrpjela katastrofalne štete od potresa. Kako je objavila vlada, hranu će kuhati djelatnici državne tvrtke Pleter, a distribuciju po okolnim selima će obavljati Crveni križ. Pleter preuzima kuhanje obroka nakon što su vladajući, uključujući ministre i premijera Andreja Plenkovića, kritizirali dosadašnji sustav prehrane koji su vodili volonteri, tvrdeći da se kuha previše obroka te da se hrane i neki koji na to nemaju pravo.

>> Janković: Ljudi, stvarno smo se potrudili. Naš je posao volontirati, ne biti sustav

>> Država preuzima podjelu hrane. Horvat: Trenutno se priprema previše obroka dnevno

Valja naglasiti kako državni Pleter u svom sustavu ima preko 600 zaposlenika koji skrbe o restoranima i vojnim kantinama pa su česte kritike kako je moguće da se ova tvrtka, koja na tržištu ima povlašteni položaj u odnosu na ostale, do sada nije aktivno uključila u obnovu Banije.

"Trebali su biti prvi, a dolaze tek sada", kaže jedan od volontera koji je do sada kuhao za stradalnike na području Banije. No krenimo redom.    

Outsourcing na Sanaderov način

Tvrtka Pleter-usluge spominje se u odluci vlade RH još krajem 2005. godine kao tvrtka koja bi trebala preuzeti djelatnosti bivše Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a. Naime, tadašnji ministar obrane Berislav Rončević u vladi Ive Sanadera proveo je ideju o osnivanju posebne tvrtke Pleter-usluge u sklopu racionalizacije troškova Ministarstva obrane. 

Tada su u tu tvrtku prebačeni gotovo svi djelatnici MORH-a koji nisu imali veze s osnovnom djelatnošću tog ministarstva pa su se tu našli kuhari, čistačice, recepcioneri i ostali.

Osnovna ideja bila je da se smanji broj državnih službenika i to prebacivanjem u novu tvrtku koja je zamišljena da radi na tržišnim osnovama. Bila je riječ o svojevrsnom outsourcingu po Sanaderovom modelu, a Pleter je odmah dobio restorane i kuhinje MORH-a i to bez raspisanog natječaja. Tvrtka je osnovana 2006. godine, a na njeno čelo postavljen je general-pukovnik Marijan Mareković, bivši ratni zapovjednik Tigrova, inače diplomirani kriminalist koji tom tvrtkom upravlja i danas.

Bez natječaja dobili na besplatno korištenje MORH-ove restorane, hotele, kantine...

Pleter je tako vrlo brzo nakon svog osnutka preuzeo 22 vojne kuhinje, 9 domova i restorana, 33 trgovine i 3 hotela, uključujući onaj u Zvonimirovoj ulici, gdje je sjedište MORH-a.

Pleter je, u isto vrijeme, na tržištu nudio niže cijene od onih koje su nudile privatne tvrtke i to zbog povlaštenog položaja. Naime MORH, odnosno država toj je novoosnovanoj tvrtki ne samo plaćao sve troškove za režije, nego su im dali da koriste besplatno prostor.

Pleter je besplatno dobio ne samo prostore nego i opremu, inventar, trgovačku robu, vozila, opremu, a država je preuzela i investicijske troškove.

Nisu plaćali ni režije, a konkurirali na tržištu

Predsjednik Uprave Mareković prije sedam godina, govoreći o povlaštenom položaju Pletera u odnosu na ostale privatne tvrtke, tvrdio je kako je njegova tvrtka toliko uspješna da im više nije ni potrebna pomoć države u smislu davanja besplatnog zakupa i plaćanja režija. No, to se dogodilo tek prije tri godine, kada je prestala odredba da država plaća režije.

Besplatan najam i investicijski troškovi i dalje su na teret države, što je vidljivo iz financijskog izvješća tvrtke za 2019. godinu.

Iako je u vrijeme vlade Ive Sanadera Pleter zamišljena kao tvrtka koja će konkurirati na tržištu, danas više od osamdeset posto prihoda dolazi od poslova s državom i to izravno od ministarstava.

Primjerice, Pleter usluge u 2015. godini imala je prihode u visini od 169,1 milijun kuna, a od tog iznosa 139 milijuna kuna dolazilo je od poslova s državom. Najviše je plaćalo Ministarstvo obrane i to 120,8 milijuna kuna. Te 2015. godine tvrtka je imala dobit od 1,3 milijuna kuna.

Prosječna plaća 4147 kuna i optužbe zaposlenika

Takav omjer ponavljao se i sljedećih godina, dok je dobit padala iz godine u godinu. Tako je 2019. godine Pleter od državnih institucija uprihodio 170,8 milijuna kuna, od čega je opet najveći dio dolazio od MORH-a i to 147,2 milijuna kuna, dok je ukupni prihod iznosio 213 milijuna kuna. Te 2019. godine dobit je iznosila 462 tisuće kuna.

Pleter je 2007. godine, od kad je preuzeo MORH-ove prostore, imao malo više od 650 zaposlenih, dok 2019. godine broj zaposlenih iznosi 1125 djelatnika. Prosječna plaća u toj tvrtki iznosi malo više od 4 tisuće kuna, točnije 4147 kuna.  

Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama već godinama upozorava na kršenje radnih prava u ovoj tvrtki i da današnja Uprava "vodi državnu tvrtku u propast". Sindikalci naglašavaju kako je osoblje potplaćeno i da niz novih projekata ove tvrtke radi velike gubitke, dok se nabava hrane umjesto novim natječajima nabavlja aneksima starih ugovora, čime se pojedine tvrtke dovode u povoljan položaj. U ratu priopćenjima između djelatnika i Uprave tvrtke prije godinu i pol dana Uprava Pletera je tvrdila kako su kritike "klevete i laži".

Kako su dobili restorane Financijske agencije

O tvrtki Pleter pisalo se i prošle 2020. godine, kada se otkrilo da je zakupac restorana u zgrade Fine u Zagrebu postala tvrtke Pleter i to za vrlo male novce. Ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisan je pola godine prije nego što je objavljen prvi natječaj Fine za građevinske radove na uređenju šestog kata zgrade, odnosno restorana koji je na kraju porezne obveznike koštao gotovo 6 milijuna kuna.

Nije bilo natječaja za zakup restorana koji se proteže na 300-tinjak kvadrata, već je izravnom pogodbom taj posao dobila tvrtka Pleter i to za, pazite sada, 6250 kuna mjesečno.  

>> Fina uložila milijune u menzu i iznajmila je firmi na čijem čelu je general Mareković

Danas Pleter koristi 23 vojne kuhinje, 7 prostora za podjelu hrane, 5 domova Oružanih snaga RH, četiri restorana koja nisu u sklopu HV-a te dva kafića. Koriste 32 vojničke kantine i imaju i jednu trgovinu vojne opreme te 7 praonica rublja. Imaju i tri smještajna objekta, hotela.

Prespavali potres i pustili volontere

Najpoznatiji restorani su Mozart u Puli (Dom hrvatskih branitelja), restoran Kralj Zvonimir u Zagrebu (Dom HV-a), restoran Poljud u splitskoj Lori, restoran Zrinski u Kninu, restoran Plus u Osijeku te restorani Bistro Plus koji se nalaze na tri lokacije u Zagrebu u sklopu poreznih uprava Ministarstva financija. Pleter je jedini ovlašteni maloprodajni distributer artikala iz asortimana vojnih odora i druge nebojne vojne opreme Oružanih snaga RH.

U upravi je zaposleno 54 zaposlenika, a u ugostiteljstvu ih radi više od 600. Stoga se postavlja i logično pitanje zašto se do sada Pleter nije uključio u obnovu? Na izravan upit Jutarnjeg lista, šef Pletera Mareković tvrdi kako do sada njegova tvrtka nije ni bila potrebna jer su "volonteri radili dobar posao".

"Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren, blokirali nas, volontere podijelili, ali mi kad smo došli ovdje, nikoga nije bilo. Bili smo u dogovoru s Civilnom zaštitom i Crvenim križem iz Petrinje. Tu su nas smjestili, razapeli smo šator i počeli kuhati na dvije teće dok nije došao kamion s opremom. To je improvizirana nadstrešnica da ne pada kiša, ali oformili smo kuhinju na otvorenom da ljudi dobiju topli obrok”, rekao je jedan volonter za N1 Televiziji o dolasku Pletera.

Originalno objavljeno na Index istrage