Index istrage

Otkrivamo: Plenkovićev luksuzni Audi vrijedan milijune kupljen je u tajnosti

VOZNI park vlade od kolovoza prošle godine proširen je za dva nova Audija, i to A8 L50 TDI quattro, čija je osnovna cijena bez sigurnosnih pojačanja približno 2 milijuna kuna. Oba su kupljena za potrebe vlade, a jedan koristi Andrej Plenković. Ni za jedan od dva automobila nije raspisan javni natječaj, već su sigurnosne službe, točnije Sigurno-obavještajna agencija (SOA), odlučile, a vlada prihvatila, da premijeru Plenkoviću odgovara jedino taj Audi A8 i nijedan drugi, doznaju Index Istrage

>> Otkrivamo: Plenković se već godinu dana vozi u novom Audiju

Riječ je o presedanu s obzirom na to da su se do sada automobili za vladu i sabor nabavljali putem javnog natječaja koji bi raspisali ili Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ili Središnji ured za javnu nabavu. Isto tako, javni natječaj bio je i za dva blindirana Mercedesa koja su nas koštala 13 milijuna kuna. 

>> VIDEO Plenkovića voze u blindiranom Mercedesu vrijednom 6 milijuna kuna

Iz SOA-e nam je rečeno da za Plenkovićeve Audije nije bilo natječaja jer oni u SOA-i ne raspisuju natječaje. Ne otkrivaju ni cijene nabavljenih automobila, a ni razloge zašto je to bio baš Audi ni karakteristike nabavljenih automobila. Ukratko, sve je tajna. 

Glasnogovornik vlade Marko Milić i sama vlada žele da sve ostane tajna i da se ne piše o vladinim automobilima. Uskratili su nam odgovore na naše novinarske upite, od kojih smo prvi poslali još 12. studenog, odnosno prije gotovo mjesec i pol. No krenimo redom. 

Uz Audije imaju i dva blindirana Mercedesa od 13 milijuna kuna 

Krajem studenog ove godine pisali smo kako nije bilo poznato da je vlada prošle godine u kolovozu zamijenila svoja dva Audija za druga dva, potpuno nova i sigurnosno opremljena modela iste marke. 

Tada su nam iz MUP-a rekli da su nadležne sigurnosne službe procijenile da dva postojeća automobila marke Audi više ne ispunjavaju sigurnosni standard za hrvatskog premijera te su ih odlučili zamijeniti za nova dva Audija. 

Valja naglasiti da je vlada još 2018. godine kupila dva blindirana Mercedesa S-klase, koji su koštali čak 13 milijuna kuna, a nabavio ih je MUP putem javnog natječaja. Plenković je koristio oba automobila, a Mercedes je počeo češće koristiti nakon što je u listopadu 2020. godine Danijel Bezuk na Markovu trgu otvorio vatru na policajca i zgradu vlade. 

MUP odugovlačio s odgovorima 

"Sigurnosne službe koristeći zakonom propisanu mogućnost nabave vozila potrebnog sigurnosnog standarda, nabavile su dva vozila. Vozila su nabavljena povoljnije u odnosu na rashodovana jer ne sadrže niz dodatne opreme koja se odnosi na komfor, ali u potpunosti ispunjavaju sigurnosne standarde čije ispunjavanje je bilo povod za nabavku", stajalo je u odgovoru MUP-a. 

Vlada ne želi da se piše o premijerovom Audiju

To je bilo čudno s obzirom na to da vlada koristi dva blindirana Mercedesa te nije bilo jasno zašto se nabavljaju još dva "sigurnosno ojačana" automobila za nepoznatu cijenu. Temeljem prava na pristup informacijama zatražili smo od MUP-a dokumentaciju iz koje bi bilo razvidno koje su sigurnosne standarde ispunila dva nova Audija u odnosu na dva prethodna koja je koristila vlada RH.

Tražili smo da nam dostave i natječaj te cijenu. Nakon dva tjedna MUP je produžio rok za dostavu odgovora pozivajući se na stavak zakona u kojem stoji da mogu produljiti rok za odgovor ako informaciju moraju tražiti izvan sjedišta tijela javne vlasti. 

SOA ne odgovara na detaljne upite i ne raspisuje natječaje

Nakon što je istekao i taj rok, odgovorili su nam da nije bilo javnog natječaja te da je automobile za potrebe vlade nabavljala Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Od SOA-e smo zatražili da nam dostave natječaj za vladine automobile te ukupnu cijenu za automobile nabavljene za potrebe vlade.

Zanimali su nas i sigurnosni standardi novih automobila u odnosu na dva prethodna. Iz SOA-e su nam rekli kako ne mogu odgovarati na naša pitanja, pozivajući se na članak 116. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, u kojem stoji da su podaci o materijalnom i financijskom poslovanju SOA-e tajni. 

"Načelno možemo istaknuti kako je slijedom Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH sigurnost najviših državnih dužnosnika jedna od temeljnih zadaća SOA-e. Što se tiče postupka nabave, napominjemo da se Zakon o javnoj nabavi ne primjenjuje na sklapanje ugovora o javnoj nabavi koja uključuje obrambene ili sigurnosne značajke za potrebe tijela sigurnosno-obavještajnog sustava", stajalo je u odgovoru SOA-e uz dodatak da su oni podložni stalnom stručnom i parlamentarnom (saborskom) nadzoru. 

Neuobičajena procedura nabavke službenih automobila

Valja naglasiti kako je riječ o neuobičajenoj proceduri nabavke automobila i tajnosti same nabave. Primjerice, kada su nabavljena dva blindirana Mercedesa S-klase, bio je raspisan natječaj, a u natječaju je stajalo koje sve karakteristike mora imati automobil.

Tada su bili navedeni i detalji poput toga da automobil mora imati minimalnu balističku zaštitu razine VR9, što znači da može izdržati vrlo ozbiljne udarce, poput metaka iz vojnih pušaka s udaljenosti od svega 10 metara. U natječaju je stajalo i da automobil mora biti opremljen nosačima za strojnice, senzorima za suzavac, specijalnim pneumaticima i naplatcima koji omogućuju kretanje bez tlaka te da mora imati 460 konjskih snaga.

Sve je to pisalo u natječaju. Tada je za Mercedese bila poznata i ukupna cijena. Sada, što se tiče Audija za vladu, koji su nabavljeni u vrijeme krize i, kako kaže Plenković, "odricanja", vlada šuti oko ukupne cijene. 

SOA bez natječaja nabavlja automobile i za Jandrokovića i Milanovića 

Stručnjaci za sigurnost uvjeravaju nas kako su dva nova Audija, koja je nabavljala SOA, zapravo obični civilni automobili, pa je nejasno zbog čega su stariji Audiji povučeni te kupljeni novi koji, kako kažu iz MUP-a i SOA-e, zadovoljavaju sigurnosne standarde. Uostalom, što se sigurnosti tiče, vlada već ima dva blindirana Mercedesa. 

Navodno SOA-a, kako saznajemo, nije nabavljala samo dva automobila za vladu već je nabavila još dva automobila, odnosno ukupno četiri. Druga dva navodno bi trebali koristiti predsjednik sabora Gordan Jandroković te predsjednik Zoran Milanović. Ni za te automobile nije bilo javnog natječaja. 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.