Index istrage

Otkrivamo imovinu šefa HGK: Elitni stan kupljen gotovinom, kuća, poslovni prostor...

PROVJERILI smo imovinu Luke Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore, koji unazad dvije godine ima mjesečna primanja od oko 60 tisuća kuna. Burilović je vlasnik kuće u Vinkovcima, gdje je i danas prijavljen, a od prosinca 2019. godine vlasnik je stana u Zagrebu od 84 kvadrata koji se nalazi u elitnoj zgradi Blok-Bužanova. Stan je kupio bez kredita, a vrijednost mu je oko 280 tisuća eura. U toj zgradi, podsjetimo, stan je kupio i Uskokov optuženik Dragan Kovačević, bivši šef Janafa.

>> Index Istrage otkrile još jednu plaću Burilovića. Mjesečno dobije više od 60.000 kuna

Burilovićeva supruga vlasnica je pola poslovnog prostora u centru Đakova od 628 kvadrata koji je kupljen u  rujnu 2017. godine, i to za, prema podacima iz zemljišnika, 1.5 milijuna kuna. Također bez zaduženja kod banke. 

S Čobankovićem u Ministarstvu

Burilović je u emisiji Otvoreno HTV-a prije par dana spominjao da ima primanja i od svog privatnog biznisa, no, kako smo provjerili, Burilović na sebi nema ni jednu tvrtku, a nema ni njegova supruga.

U sudskom registru i poslovnim bazama nismo mogli naći privatni biznis na koji se poziva Burilović, a na naš upit o kojim se to poslovima radi nije htio za sada odgovoriti. Prema onom što smo istražili, privatni biznis mogao bi eventualno biti iznajmljivanje poslovnog prostora u centru Đakova.

No, krenimo redom. 

Kuća u Vinkovcima (Google Maps)

Prema službenoj biografiji, Burilović poduzetničku karijeru započinje 1990. kao vlasnik društva Agrotehna Lipovac (iste godine je ušao i u HDZ), no on je prije par godina u intervjuu za jedan tjednik govorio kako je svoju karijeru započeo otvaranjem obrta Agrotehna Lipovac, ne spominjući društvo. O tom obrtu kao ni društvu danas se ne može naći nijedan zapis u sudskom registru ni u registru obrtnika.

Agrotehnu je vodio, kako je sam rekao, do 1996. godine, kada postaje zamjenik načelnika Općine Nijemci.

U travnju 2004. imenovan je pomoćnikom ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, u vrijeme dok je u tom Ministarstvu bio Petar Čobanković, osuđen u aferi Planinska. Burilović promjenom vlasti odlazi u tvrtku Sladorana Županja, gdje je bio na rukovodećim pozicijama. Prema podacima iz sudskog registra, od veljače 2014. do svibnja 2014. godine, odnosno tri mjeseca, bio je predsjednik Uprave Sladorane. Nakon toga odlazi za šefa HGK.

Afera od 6.6 milijuna kuna

Iako danas sjedi u nadzornim odborima Ine, Badela i Podravke, Burilovićeva prva fotelja u nekom od nadzornih odbora ostavila je niz kontroverzi.

>> Index doznaje: Novi šef HGK upleten u aferu tešku 6,6 milijuna kuna!

Naime, prije šest godina otkrili smo kako je Burilović upetljan u aferu tešku 6.6 milijuna kuna još iz vremena kad je bio desna ruka Petra Čobankovića u Sanaderovoj vladi.

USKOK je u sklopu istrage oko funkcioniranja i poslovanja Fonda za razvoj i zapošljavanje ispitivao i poslovanje Veletržnica Opuzen koje su osnovane još 2003. godine, a do danas nisu krenule s radom. Osoba zadužena za zastupanje društva i direktor tvrtke bio je bivši predsjednik Fonda za razvoj i zapošljavanje Andrija Popović, a u Nadzornom odboru sjedio je Luka Burilović. Prema sudskom registru, Burilović je do travnja 2015., dakle i kao friško izabrani predsjednik HGK, bio u navedenom Nadzornom odboru.

No, vratimo se na aferu. Nikad otvorena tržnica dokapitalizirana je sredstvima Ministarstva poljoprivrede, dok je desna ruka ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću bio upravo Burilović. Radilo se o iznosu od 2.5 milijuna kuna, no kasnije je taj iznos porastao na 6.6 milijuna kuna, a nejasno je gdje je završio.

Podsjetimo, tvrtka Veletržnice Opuzen nikad nije počela s radom, a nije ni postojala. U Nadzornom odboru sjedio je Burilović.

"Gospodin Burilović prestao je 2008. godine obnašati dužnost člana Nadzornog odbora Veletržnice Opuzen", stajalo je u službenom odgovoru HGK, no uvidom u sudski registar vidljivo je kako je Burilović bio član Nadzornog odbora zajedno s Ivom Mihaljevićem, načelnikom Općine Opuzen, te s Borisom Šiljegom (svi članovi HDZ-a) sve do travnja 2015. godine.

Buriloviću je adresa u Vinkovcima. Gdje plaća prirez?

U sudskom registru za Badel, Podravku i Inu vidljiva je Burilovićeva adresa iz Vinkovaca

Burilović je od 2004. do 2005. godine bio šef Nadzornog odbora Regionalne veletržnice Benkovac koja je u stečaju, a 2011. godine bio je u nadzornim odborima Sladorane Županja, a od 2012. godine u Viro-Kooperaciji, sve do 2014. godine. U isto vrijeme bio je i član društva te predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Vinkovačka televizija d.o.o., gdje mu je jedno vrijeme radila i supruga.

>> Podsjećamo, taj Burilović ima diplomu nekakvog banjalučkog univerziteta

Supružnici Burilović kupuju kuću u Vinkovcima od 500 kvadrata 2008. godine u Ulici Josipa Gotovca. Predsjedniku HGK i danas u poslovnim i sudskim registrima upisana je adresa u Vinkovcima, a ne Zagreb, gdje boravi godinama.

Provjerili smo i registar birača, no i ondje stoji kako je Buriloviću biračko mjesto ono u Vinkovcima.

Zanimalo nas je, s obzirom na veliku količinu novca koju Burilović dobije mjesečno, i to od plaće u HGK i honorara u nadzornim odborima, obračunava li se Buriloviću zagrebački prirez od 18 posto ili višestruko manji vinkovački prirez, koji iznosi 10 posto.

"Prirez se obračunava po mjestu boravišta. Predsjednik ima prijavljeno boravište u Zagrebu, stoga plaća prirez za Zagreb, a naknada za prijevoz se ne isplaćuje", rekli su nam iz HGK odgovarajući na naš upit.

Poslali smo im dodatni upit:

"Naime, prema sudskom registru i registru birača, Burilovićeva adresa je u Vinkovcima te vas molim da mi odgovorite kada je promijenjeno boravište.

Isto tako, molio bih informaciju je li HGK plaćao najam stana u Zagrebu predsjedniku HGK Buriloviću u nekom vremenu od 2015. godine do danas?

Ukoliko jest, u kojem vremenu i koji su to bili iznosi?"

Na ta dodatna pitanja odgovor nismo dobili, tako da nam je nepoznato je li Burilović promijenio boravište tek kad je kupio stan u Zagrebu ili ranije.

U prosincu 2019. godine kupljen stan u vrijednosti oko 300 tisuća eura

Burilović je, kako smo napisali u uvodu, u prosincu 2019. godine kupio 84 kvadrata stana u elitnoj novogradnji na uglu ulice Ognjana Štrige i Hermana Bužana. Vrijednost stana procjenjuje se od 270 do 300 tisuća eura. Stan nema teret kredita, što znači da se Burilović nije zadužio kod banke da bi kupio taj stan. U susjedstvu mu je Uskokov optuženik Dragan Kovačević, koji je ondje kupio 94 kvadrata, političar Darinko Kosor te nekoliko bivših sportaša.

Blok-Bužanova projekt je tvrtke VMD Model, a autor je arhitektonski studio 3LHD. Riječ je o projektu visokog standarda stanovanja koji, osim prostranih stanova i velikih prozorskih otvora, ima dodatna rješenja, kao što su "smart home" sustav, uređaji koji bez otvaranja prozora osiguravaju svjež zrak filtriran od alergena. Tu je i središnji sustav usisavanja. Tu su i podzemni spremnici za smeće, dok se kišnica koristi za navodnjavanje zelene površine oko zgrade. Stanovi su razgrabljeni, a cijena je bila od 3000 pa do 3500 eura po kvadratu.

Stan je kupljen u prosincu 2019. godine bez zaduženja kod banke

Ovako izgledaju neki stanovi u Blok-Bužanovoj.

Od ostalih nekretnina supruga Luke Burilovića Marina ima pola poslovnog prostora od 627 kvadrata koji se nalazi u središtu Đakova. Prema zemljišnim knjigama, prostor je kupljen 2017. godine, i to za 1.5 milijuna kuna. Na tom poslovnom prostoru također nema tereta kredita.

Prema službenim podacima, supruga Marina bivša je zaposlenica Vukovarsko-srijemske županije od 2011. do 2016. godine. Jedno vrijeme bila je u Vinkovačkoj televiziji, a nakon toga u tvrtki Sokol d.o.o. u Vinkovcima. Jedina poslovna aktivnost koja bi se mogla povezati uz Burilovića je ona iz 2018. godine kada je njegova supruga osnovala tvrtku Firda u Vinkovcima.

Već godinu kasnije povukla se iz te tvrtke koja je u 2019. godini imala prihode od 2.2 milijuna kuna i dobit od 59.800 kuna, dok je godinu ranije završila u minusu.

Burilović: Imam još primanja u nekim institucijama i preko svog privatnog biznisa

"Kao čovjek koji se 30 godina bavi poduzetništvom i još od devedesete ima svoju tvrtku, naravno da imam i neke druge prihode koje sam u ovih 30 godina stvarao i da, s obzirom na ove okolnosti, gdje ljudi teško žive, to možda za nekoga izgleda jako puno, potpuno mogu razumjeti", rekao je Burilović u emisiji HTV-a Otvoreno, komentirajući činjenicu da prima 23.000 kuna plaće u HGK, a uz to ima primanja u nadzornim odborima. Burilović je te večeri ponovio da je njegova plaća u HGK 23 tisuće kuna.

"Ja imam još primanja u nekim institucijama i preko svog privatnog biznisa, ali mislim da nije vrijeme da o tome govorim niti je umjesno da govorim o svojim privatnim poduzetničkim aktivnostima", rekao je Burilović u emisiji Otvoreno HTV-a.

Na naš izravan upit o kojem se biznisu radi Burilović nije htio odgovoriti.

U prizemlju zgrade Burilovići posjeduju poslovni prostor

Podsjetimo, Burilović je na plaći u HGK u visini od 23 tisuće kuna, prima naknadu za dva nadzorna odbora, i to Ine i Podravke. U Ini je od 2016. godine, gdje se smjestio nakon što ga je delegirala tadašnja vlada. U Podravci, gdje najveći udio dionica ima država, ulazi u Nadzorni odbor 2018. godine.

Burilović je u Upravi državnog Fonda za zaštitu okoliša, gdje također prima naknadu, kao i za članstvo u Nadzornom odboru Badela 1862. Sve skupa njegovi mjesečni prihodi iznose nešto više od 60 tisuća kuna. 

A čini se, kako sam tvrdi, da uz sve te poslove ima i privatni biznis o kojemu u sudskim registrima i registru obrtnika nema ni riječi.

Naglasimo na kraju da Burilović ima diplomu s Panevropskog univerziteta Apeiron u Banjoj Luci, sumnjive privatne visokoškolske institucije iz Republike Srpske.

Originalno objavljeno na Index istrage