Index istrage

Nakon potresa i usred koronakrize Bandić je poklonio 4.7 milijuna kuna crkvi

KROZ donacije vjerskim zajednicama iz proračuna Grada Zagreba isplaćeno je do sada 4.7 milijuna kuna katoličkim crkvama, župama i svetištima, a to je vidljivo u zagrebačkom proračunu za 2020. godinu, kroz akte gradonačelnika Milana Bandića te kroz odluke vijeća gradskih četvrti.

Ukupno je riječ o 21 projektu, a iznos bi bio veći za pola milijuna kuna da Vijeće Gradske četvrti Podsused-Vrapče nije ove godine odustalo od već izglasanog ulaganja 500 tisuća kuna u uređivanje pastoralnog centra Župe sv. Ivana Bosca.

Donirao više nego prošle godine unatoč koronakrizi i potresu

Prošle godine ukupni iznos donacija bio je oko 4.3 milijuna kuna, a sada je taj iznos povećan za najmanje pola milijuna kuna. Naime, 2020. godina još uvijek nije završila. Naglasimo kako se povećanje donacija crkvi događa u godini kada su zagrebački poduzetnici u velikim problemima zbog koronakrize, dok značajan broj građana još čeka obnovu svojih domova stradalih u potresu, a dijelovi Zagreba još nemaju vode. No uskoro su lokalni izbori.

>> Bandić usred pandemije dao pola milijuna kuna crkvi u Karlovcu za uređenje oltara

Najveći iznos otišao je za obnovu orgulja u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici - 750 tisuća kuna. Taj iznos bio je dio proračuna grada Zagreba za ovu godinu, a financiranje je prihvaćeno nakon što je Bandićeva većina u zagrebačkoj skupštini prihvatila HDZ-ov amandman. Tada je, podsjetimo, bilo podneseno ukupno 44 amandmana, od kojih je 13 prihvaćeno.  

Darovi crkvi su "promicanje ljudskih prava"

Pola milijuna kuna proračunskog novca Bandić je dao za obnovu oltara Župe Blažene Djevice Marije Snježne, odnosno za svetište svetog Josipa u Karlovcu. Odluka kojom je pola milijuna kuna građana Zagreba otišlo za uređenje oltara crkve u Karlovcu izvršila se preko Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava. U zaključku koji potpisuje Bandić, objašnjava se da je to "suradnja i partnerstvo na području promicanja ljudskih prava".

Isto toliko novca trebala je dobiti Župa sv. Ivana Bosca, no kako smo napisali u uvodu, vijeće Gradske četvrti Podsused-Vrapče koje je na početku godine planiralo uložiti pola milijuna kuna u uređivanje pastoralnog centra, na kraju je odustalo od investicije. Čini se da je Grad Zagreb odustao i od milijun kuna koliko se planiralo za obnovu zagrebačke katedrale, no doniralo se za druge crkvene projekte.

Uređenje Župe sv. Leopolda Mandića te župne crkve Presvetog Trojstva, objašnjavaju nam iz Grada Zagreba, financirano je sredstvima Gradske četvrti Trešnjevka-sjever i Sesvete i to obje s iznosom od 400.000,00 kuna. Naime, tijela mjesne samouprave samostalno odlučuju o financiranju projekata od društvenog značaja.

Tako je Župa B.D. Marije Anđeoske zatražila malo više od 300 tisuća kuna za postavljanje klime, a crkva sv. Ivana Pavla gotovo 239 tisuća kuna za opločenje okoliša. Župa sv. Mirka tražila je novac za postavljanje videonadzora. Administracija Milana Bandića nije se zaustavila na darivanju novca za zagrebačke i hrvatske crkve, već je donirala i za župnu kuću crkve u Derventi (BiH) i to za sustav grijanja. 

Ukupno je tako financiran 21 projekt u ukupnom iznosu od 4.793.995 kuna.

Tko pita, dobit će

Iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava grada Zagreba podsjećaju kako je u Republici Hrvatskoj odnos između države i vjerskih zajednica prvenstveno određen Ustavom Republike Hrvatske, ali i voljom lokalnih jedinica da pomognu crkvi.

"Članak 41. Ustava jamči kako vjerske zajednice 'u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države'. Osim Ustava, pitanje vjerskih zajednica je u Republici Hrvatskoj uređeno Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica, njime se člankom 17. stavak 3. određuje kako se vjerskoj zajednici može iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouprave i proračuna jedinica područne (regionalne) samouprave dodjeljivati i namjenska potpora, osobito za izgradnju i obnovu objekata vjerske zajednice. U stavku 4. određeno je da vjerska zajednica podnosi nadležnom tijelu obrazloženi zahtjev za dodjelu sredstava", stoji u dijelu odgovora na dio naših pitanja koji su se bavili donacijama iz proračuna Grada Zagreba na račune katoličkih zajednica u Zagrebu, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Tako se naglašava da Grad Zagreb razvija i unapređuje odnose s vjerskim zajednicama te putem svojih gradskih upravnih tijela, tijela mjesne samouprave i gradskih ustanova pruža pomoć vjerskim zajednicama u provođenju njihovih aktivnosti i projekata.

"Broj i visina financijskih potpora vjerskim zajednicama koje sufinancira Grad Zagreb uvjetovani su, između ostalog, brojem podnesenih zahtjeva vjerskih zajednica za dodjelom potpore i visinom tražene potpore", kažu nam na kraju. 

Recimo i to kako se sljedeće godine održavaju lokalni izbori, a Milan Bandić najavio je kandidaturu za ostanak za gradonačelničkom mjestu.

Originalno objavljeno na Index istrage