Index istrage

Imamo dokumente: Pogledajte kako se ravnatelji izvlače zbog puta u New York

NAKON što su Index Istrage otkrile da je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala sedmodnevni put ravnatelja u New York na "stručno usavršavanje" (na kojem su posjetili samo jednu školu i ured za obrazovanje, a u preostalom vremenu su turistički obilazili grad), a da je većini ravnatelja put plaćen iz sredstava škole, Udruga je odmah otkazala putovanje. Ministarstvo znanosti i obrazovanja potom je zatražilo očitovanje od svih ravnatelja kako je put plaćen. Tek nakon što su Index Istrage razotkrile aferu, neki ravnatelji su odlučili vratiti novac školi.

>> Nakon otkrića Index Istraga, otkazan je put ravnatelja u New York

Index Istrage sad prve objavljuju 16 očitovanja školskih/domskih odbora sljedećih ustanova: Gimnazija Požega, II. gimnazija Zagreb, Gimnazija Velika Gorica, Tehnička škola Sisak, Glazbena škola Ferdo Livadić, V. gimnazija Split, Gimnazija Dubrovnik, Upravna škola Zagreb, Gimnazija Sisak, Umjetnička škola Poreč, Učenički dom Podmurvice Rijeka, Učenički dom Maksimir, Učenički dom Marije Jambrišak, Hotelijersko-turistička škola Opatija, Industrijska škola Split i Obrtnička škola Split.

Nisu svi dostavili očitovanja

Očitovanja nije dostavilo pet škola i dva učenička doma pa su ista ponovno zatražena od sljedećih ustanova: Srednja škola Čakovec, Medicinska škola Varaždin, Glazbeno učilište Elly Bašić, Učenički dom Kvarner, Prva ekonomska škola Zagreb, Učenički dom Lovran i Osnovna glazbena škola Ivana Zajca.

Očitovanja Školskih odbora o putovanju ravnatelja u New York by Index.hr on Scribd

Podsjetimo, u tri škole u tijeku je inspekcijski nadzor: Gimnazija Dubrovnik, Gimnazija Sisak, Hotelijersko-turistička škola Opatija.

Troškovi podmireni tek nakon što su Index Istrage razotkrile aferu

Donosimo kompletna očitovanja školskih odbora iz ukupno 13 škola i dva domska odbora za učeničke domove, a svi oni su uredno pokrili ravnatelje i tvrde da štete za proračun škole nema. Iz očitovanja se vidi da je većini ravnatelja put financiran što iz školskih sredstava, što iz županijskih, no nakon što su Index Istrage otkrile aferu s putom u New York, ravnatelji su na kraju odlučili sami podmiriti troškove, i oni koji su otputovali, kao i oni koji na kraju nisu otišli na put, no isti je svejedno plaćen.

Posebno je zanimljivo kako jedna ravnateljica tvrdi da je bila obmanuta od strane Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja jer je kasno shvatila "kako od uvida u američki obrazovni sustav neće biti puno".

Kako škole i ravnatelji pravdaju put u New York, pročitajte u nastavku.

Gimnazija Dubrovnik

"Školski odbor Gimnazije Dubrovnik pod 1. točkom dnevnoga reda imao je Putovanje u New York ravnateljice Katarine Tolja, a nakon rasprave je donio zaključke:

Školski odbor Gimnazije Dubrovnik nije bio upoznat s putovanjem ravnateljice i nije data suglasnost za predmetno putovanje. Ravnateljica nije obavijestila Školski odbor obzirom da prema Pravilniku i Statutu Škole, Školski odbor daje suglasnost za nabavu radova, robe i usluga iznad 20.000,00 kuna (o čemu se u ovome slučaju i radi ).

Na proteklom Školskom odboru koji je bio održan 6. veljače 2020 godine ravnateljica nije nazočila zbog bolesti. Ravnateljica Katarina Tolja je izvijestila školski odbor kako je odluku o odlasku na stručno putovanje/usavršavanje, nakon otkazivanja putovanja od strane organizatora, donijela radi pozitivnih rezultata sličnih putovanja/usavršavanja na unapređenje nastavnog procesa, međunarodne suradnje i razmjene primjera dobre prakse s međunarodnim ustanovama istog karaktera.

Dok je nositelj putovanja bila Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, predmetno stručno putovanje/usavršavanje se financiralo iz vlastitih neproračunskih sredstava škole. Nakon otkazivanja putovanja od strane organizatora ravnateljica je odlučila financirati putovanje osobnim sredstvima, te je kao dokaz tomu priložila na 38. sjednici školskog odbora izvod 25. poslovnog računa banke. Ustanovljeno je da se kao izvor financiranja ne radi o donacijama škole. Članovi Školskog odbora su utvrdili da u konačnici ne postoji materijalna šteta za proračun škole.

Školski odbor je sve točke donio jednoglasno osim točke dva gdje je član Školskog odbora Jelena Varezič glasala protiv i dala svoje izdvojeno mišljenje. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja", stoji u izvješću Školskog odbora Gimnazije Dubrovnik.

Očitovanje dubrovačke ravnateljice

Donosimo i kompletno očitovanje ravnateljice škole Katarine Tolja.

"U svezi s izvješćem koje se traži o studijskom putovanju za ravnatelje u New York organiziranom od strane Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja pa otkazanim niti 18 sati prije polaska, pozivom na KLASU 602-03/20-09/00100 dajem očitovanje: Prihvatila sam poziv krovne organizacije Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja u srpnju 2019. godine koje je za cilj imalo dobiti uvid u američki obrazovni sustav te sustav upravljanja i rukovođenja odgojno-obrazovnih ustanova, posjetiti srednjoškolske ustanove, susresti se i razgovarati s kolegama iz američkih obrazovnih ustanova te izmijeniti primjere dobre prakse i umrežiti se za buduću međunarodnu suradnju. Pravilnikom o postupku jednostavne nabave čl. 5 nabava radova, roba i usluga procijenjene vrijednosti manje od 20.000,00 kn provodi se izdavanjem narudžbenice po vlastitom izboru ravnatelja.

Nastavno na ovo, putovanje je prvotno plaćeno vlastitim sredstvima Gimnazije Dubrovnik. Dana 12. veljače Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja iznenada, niti 18 sati prije polaska, otkazuje stručno usavršavanje. Informacija o otkazivanju do mene dolazi u trenutku kada sam zbog geografske udaljenosti Dubrovnika na put već krenula. Kontaktirala sam odmah agenciju koja mi je potvrdila da samo putovanje nije otkazano i da se nastavlja po programu te da većina ravnatelja ide na putovanje. U tom trenutku donosim odluku kako ću na individualno stručno usavršavanje krenuti o vlastitom trošku te na račun škole uplatiti cjelokupni iznos stručnog usavršavanja. Tijekom individualnog stručnog usavršavanja proveden je planirani posjet Upravnom odjelu za obrazovanje New Yorka i školi The High School for Health Professions and Human Services i razmijenjeni su primjeri dobre prakse i ostvaren kontakt s kolegama. Dajem izjavu da u konačnici ne postoji šteta za proračun škole. Za vrijeme izostanka s radnog vremena u navedeno vrijeme putovanja je planirano korištenje preostalog dijela godišnjeg odmora iz 2019 godine", napisala je Tolja.

Gimnazija Požega

Školski odbor Gimnazije Požega 20. veljače raspravio je tražena pitanja te Ministarstvu znanosti i obrazovanja dostavio sljedeće zaključke:

1. Školski odbor bio je upoznat s putovanjem ravnateljice u New York na sjednici od 6.9. 2019. godine i 12.2. 2020. godine te je s istim bio suglasan. 2. Nakon što je Udruga srednjoškolskih ravnatelja otkazala put, ravnateljica je s istim upoznala Školski odbor, a svrha puta na kraju je bila privatna budući je ravnateljica koristila preostale dane godišnjeg odmora za 2019. god. 3. Put ravnateljice se u cijelosti financirao iz njezinih osobnih sredstava prije odlaska na putovanje. 4. Radi se o osobnim sredstvima ravnateljice,
5. Nema štete za proračun Škole.

U prilogu je i račun na kojem se vidi da je ravnateljica Gimnazije Požega Vesna Vlašić novac za putovanje u New York uplatila na račun škole 12. veljače, što je dan nakon što je Index otkrio da ravnatelji putuju u New York na teret škola.

Ravnateljica iz Požege: Shvatila sam kako od uvida u američki obrazovni sustav neće biti puno, kako sam obmanuta

Donosimo i očitovanje ravnateljice Vlašić.

"Kako sam put u New York platila u cijelosti iz osobnih sredstava, koristila sam dane godišnjeg odbora, svrha mu je bila privatna. Nije mi cilj tražiti krivca, no smatrala sam i vjerovala u ozbiljnost Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja te u svrhu putovanja koja nam je opisana u pozivu od 5.7.2019.god. "Studijsko putovanje s ciljem dobiti uvid u američki obrazovni sustav te sustav upravljanja i rukovođenja odgojno-obrazovnih ustanova, posjetiti srednjoškolske ustanove, susresti se i razgovarati s kolegama iz američkih odgojno-obrazovnih ustanova, izmijeniti primjere dobre prakse i umrežiti se za buduću međunarodnu suradnju". Najavljeno je kako ćemo detaljan program dobiti u prosincu 2019., no on je stigao krajem siječnja 2020.

Tada sam shvatila kako od uvida u američki obrazovni sustav neće biti puno, kako sam obmanuta, ali sam, bona fide obmanula i osnivača kao i školski odbor što je popraćeno medijskim pritiskom koji je prvenstveno narušio moj ugled, ali i ugled škole, osnivača i školskog odbora. Dobivši suglasnost župana i Školskog odbora za ovaj projekt, propustila sam nekoliko stručnih skupova (Tučepi, Skopje, Opatija, Sveti Martin na Muri) kako bih uštedjela za studijsko putovanje u New York, a već tada sam dio troškova snosila sama.

Kad je put odgođen, bilo je očigledno kako će za školu nastati šteta, odnosno predstojala bi duga pravna procedura kako bi se pronašao građanskopravni krivac i snosio naknadu štete. Jedina varijanta, po mojoj procijeni, bila je da osobno uplatim cjelokupan iznos prije odlaska na putovanje, a budući sam imala neiskorišteni "stari" godišnji odmor, konzumirala sam usluge turističke agencije kao privatna osoba. Prema pravnim mišljenjima, umjesto odlaska u SAD mogla sam sudskim putem tražiti taj novac, ali bi to bio dug i neizvjestan proces.

14. veljače bili smo u primljeni u New York City Department of Education. Uz seniora advisora Mariana Guzmana bilo je nazočno i četvero njegovih suradnika. Kroz dvosatnu prezentaciju te nakon toga u vremenu za pitanja, zaista smo mogli upoznati američki sustav obrazovanja od kurikuluma preko financiranja. Organizatori su očekivali veliku grupu te su bili iznenađeni dolaskom nas nekoliko ravnatelja s kolegicom iz Agencije za strukovno obrazovanje.

Posjetili smo i školu High School for Health Professions & Human Services. Vrlo zanimljivo iskustvo u školi koja broji 1800 učenika. Nakon prezentacije njihovog rada (prezentiran je po segmentima od pojedinih voditelja) obišli smo školu te proveli ostatak vremena družeći se s ravnateljem, zaposlenicima i učenicima. Iz svega se moglo zaključiti kako njihova škola odavno realizira Školu za život i to daje odlične rezultate", napisala je ravnateljica Vlašić.

Gimnazija Sisak

"Sjednica Školskog odbora Gimnazije Sisak održana je 21.02.2020. godine. Vezano za put u New York doneseni su zaključci: Školski odbor nije bio upoznat s planiranim putovanjem ravnatelja te slijedom navedenog nije niti mogao dati suglasnost ravnatelju za navedeno putovanje, ravnatelj nije išao na navedeno putovanje u New York u 2020. godini.

Ravnatelj je izjavio da je njegov zahtjev za putovanjem financirala Sisačko moslavačka županija tj. da su sredstva namjenski prebačena na račun škole u svrhu putovanja ravnatelja o čemu se potvrdno izjasnila i prisutna voditeljica računovodstva izjavom da su to izvanredni materijalni troškovi škole koji nisu redovna sredstva škole te o njima ne ovisi realizacija financijskog plana škole. Ravnatelj i voditeljica računovodstva izjavljuju da nastavno na gore navedeno šteta za proračun škole ne postoji. Ravnatelj je napomenuo da u Statutu škole ne stoji odredba kojom se mora tražiti odobrenje Školskog odbora za odlazak na stručna usavršavanja", stoji u očitovanju.

Ukratko - nema štete za školski, već za županijski proračun, koji također svojim porezima pune građani ove zemlje.

Gimnazija Velika Gorica

Školski odbor Gimnazije Velika Gorica 21. veljače 2020. godine održao je sjednicu s točkom dnevnog reda – Putovanje ravnatelja u New York.

Zaključci s navedene sjednice su: "Školski odbor upoznat je s planiranim putovanjem ravnateljice u New York na sjednici Školskog odbora održanoj 26.09.2019.g. kod donošenja Godišnjeg plana i programa rada škole za školsku godinu 2019./2020., u okviru individualnog stručnog usavršavanja, te isti odobrio. 2. Budući da je organizator puta, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, isti otkazala, ravnateljica škole na navedeno putovanje nije išla. 3. Planirano putovanje ravnateljica škole financirala je iz osobnih sredstava. Isplata dnevnica nije bila planirana. 4. Slijedom navedenoga, za proračun škole apsolutno ne postoji šteta. Na temelju dosadašnjih rezultata rada škole, koju vodi ravnateljica Brankica Žugaj, Školski odbor daje joj podršku u daljnjem radu."

Glazbena škola Ferdo Livadić, Samobor

Školski odbor Glazbene škole Ferdo Livadić, Samobor, na Sjednici održanoj, 25. veljače 2020., donio je zaključke. Navode da su bili upoznati s odlaskom ravnateljice na privatni put (o svom trošku), dan prije puta (e-poštom), uz suglasnost Radničkog vijeća i Rješenju o korištenju godišnjeg odmora od 13. do 18. veljače 2020.

Treba napomenuti kako je ravnateljica obavijestila odbor o putu u New York dan nakon što je Index objavio članak o putu ravnatelja.

"S obzirom da je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja službeno otkazala put niti 24 sata prije odlaska, ravnateljica je na put otišla privatno (uz prethodno rješenje o korištenju Godišnjeg odmora), jer Agencija, prema pisanom tragu u porukama voditelja grupe, nije htjela vratiti uplaćeni iznos; citirana poruka: 100% je trošak koji se ne vraća otkazivanje dan prije puta kad su sve usluge već plaćene."

Put je, navode, financirala ravnateljica sama i u konačnici ne postoji šteta za proračun škole. Zaključak Školskog odbora je da ravnateljica nije povrijedila niti jedan Zakon ili Pravilnik i nije oštetila proračun Škole, ističu u Školskom odboru.

II. Gimnazija, Zagreb

Školski odbor II. Gimnazije u Zagrebu navodi kako je bio upoznat s planiranim putovanjem ravnatelja u New York na sjednici Školskog odbora od 03.10.2019. kod donošenja Godišnjeg plana i programa rada škole za školsku godinu 2019./2020., u okviru individualnog stručnog usavršavanja te je isti odobrio.

"S obzirom na to da je organizator puta – Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja putovanje u New York otkazala, ravnatelj škole na navedeno putovanje nije išao. Planirano putovanje ravnatelj škole financirao je iz osobnih sredstava. Isplata dnevnica nije bila planirana. Slijedom gore navedenoga, u konačnici ne postoji šteta za proračun škole. Na osnovu dosadašnjih rezultata rada II.gimnazije koju vodi ravnatelj Drago Bagić, Školski odbor daje mu potporu u daljnjem radu", navodi se u odgovoru Školskog odbora II. gimnazije.

Tehnička škola Sisak

Školski odbor Tehničke škole Sisak po dopisu od pomoćnika ministrice od 20. veljače 2020. godine na svojoj 36. sjednici od 24. veljače 2020. jednoglasno je donio zaključak:

"Sukladno Statutu Tehničke škole Sisak ne postoji obveza ravnatelja da traži suglasnost Školskog odbora za službena putovanja. Zbog otkazivanja studijskog putovanja u NY od 13. do 19. veljače 2020. od strane Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja - UHSR, ravnatelj Tehničke škole Sisak nije nazočio putovanju. Studijsko putovanje financirano je sredstvima Osnivača - SMŽ-a. Ne postoji šteta za proračun škole, a ukoliko bude štete za proračun Osnivača (ne ostvari se povrat Agencije ili udruge ravnatelja) ista će se podmiriti iz vlastitih sredstava."

Upravna škola Zagreb

Školski odbor 24. veljače 2020. godine je održao sjednicu Školskog odbora s točkom dnevnog reda - Putovanje ravnatelja u New York.

"Školski odbor je upoznat s planiranim putovanjem ravnateljice u New York na sjednici od 30. rujna 2019. prilikom donošenja godišnjeg plana i programa rada škole za školsku godinu 2019., a u okviru Godišnjeg plana i programa rada ravnateljice. lsti plan je školski odbor usvojio. Ravnateljica, koja je ujedno i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja otkazala je put u organizaciji Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja te na navedeni put nije išla. Planirano putovanje nije bilo financirano iz sredstava škole niti je planirano izdavanje putnog naloga i dnevnica. Vezano uz putovanje ravnatelja u New York, a slijedom svega navedenog, za proračun škole ne postoji apsolutno nikakva šteta", stoji u dopisu Upravne škole, čija je ravnateljica Suzana Hitrec.

V. gimnazija Vladimir Nazor, Split

Školski odbor je bio upoznat s putovanjem i dao je prethodnu suglasnost ravnateljici za putovanje u New York, u organizaciji Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, čije bi troškove većim dijelom financirala iz osobnih sredstava. Na sjednici 6. veljače 2020. imenovali su zamjenika ravnateljice za vrijeme njene odsutnosti.

"Ravnateljica škole, nakon što je organizator puta, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, isti otkazala, nije otišla na put. Put se trebao financirati većim dijelom iz osobnih sredstava ravnateljice "u prilogu: Potvrda o provedenom nalogu za plaćanje na iznos 7.955,00 kuna), a ostali iznos 6.500,00 kn iz sredstava škole. Nisu bili planirani nikakvi dodatni troškovi poput dnevnica i slično. U konačnici šteta za proračun škole, odnosno za državni proračun ne postoji jer će iznos od 6.500,00 kn ravnateljica iz osobnih sredstava uplatiti na račun škole", stoji u dopisu V. gimnazije Split.

Hotelijersko-turistička škola, Opatija

Školski odbor navodi kako je bio od ranije upoznat s planiranim putovanjem ravnateljice u New York i istome se nije protivio. Dao je suglasnost za imenovanje osobe koja će mijenjati ravnateljicu za vrijeme odsutnosti.

"Organizator puta, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, otkazala je put, a ravnateljica na isti nije išla. U razdoblju od 13.-18. veljače 2020. godine ravnateljica se nalazila na bolovanju. Studijsko putovanje prema pozivu od 05. srpnja 2019. godine imalo je za svrhu uvid u američki obrazovni sustav i posjete školama i institucijama od interesa za navedeno putovanje. Put ravnateljice financirao se iz donacija i osobnih sredstava ravnateljice.

Zatražene su donacije za ovo studijsko putovanje i uplaćene na račun škole od tri pravne osobe kako slijedi: 26.07.2019. u iznosu od 2000,00 kuna, 16.10.2019. u iznosu od 1000,00 kuna i 17.01.2020. u iznosu od 3000,00 kuna.

Dana 02.01.2020. godine ravnateljica je osobno uplatila na račun škole iznos od 7650,00 kuna. Pisanom izjavom ravnateljica se odrekla dnevnica za službeno putovanje u New York. Time je zatvorena financijska konstrukcija za putovanje ravnateljice u New York. Planirano putovanje ravnateljice u New York nije rezultiralo niti kakvom štetom za proračun škole, a sve sukladno članku 4. ove Odluke. Ravnateljica nije realizirala putovanje u New York stoga o istome ne postoji izvješće", stoji u dopisu Školskog odbora Hotelijersko-turističke škole iz Opatije.

Industrijska škola Split

"Školski odbor je 25.02.2020. održao sjednicu na kojoj je istaknuo da su bili upoznati s planiranim studijskim putovanjem u New York jer je putovanje navedeno u Godišnjem planu i programu rada Škole koji je donesen na sjednici školskog odbora 04.10.2019. godine (školski odbor nije imao primjedbi), te je isti dostavljen Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Čim je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja otkazala studijsko putovanje u New York, ravnateljica je odlučila da na navedeno putovanje neće ići jer nije u sklopu stručnog usavršavanja i preko navedene udruge, putovanje se financiralo dijelom iz vlastitih sredstava škole, a dijelom (uključivši fakultativne izlete) je ravnateljica snosila sama bez dnevnica, škola nije dobila nikakve donacije za studijsko putovanje, štete za proračun škole neće biti jer će ravnateljica sama podmiriti sve troškove koje je škola isplatila za studijsko putovanje iz vlastitih sredstava. Članovi školskog odbora nisu imali primjedbi na iznijeto", stoji u dopisu Školskog odbora Industrijske škole u Splitu.

Obrtnička škola Split

Školski odbor navodi kako nije bio upoznat s putovanjem ravnatelja u New York jer iznos putovanja u New York nije prelazio 10.000,00 kuna i nije pod ingerencijom Školskog odbora po nijednom pozitivnom propisu RH, kao ni po Statutu Obrtničke škole ili po ostalim pravnim aktima škole.

"Prvotna svrha putovanja je bilo studijsko putovanje ravnatelja u organizaciji UHSR-a, no nakon otkaza putovanja u njihovoj organizaciji, putovanje u New York je privatno putovanje ravnatelja u vrijeme njegovog godišnjeg odmora. Financiranje putovanja je bilo planirano kao kombinacija osobnih sredstava ravnatelja i sredstava Obrtničke škole namijenjenih za stručno usavršavanje radnika Obrtničke škole, a po otkazu putovanja od strane UHSR-a, trošak putovanja je u cijelosti financirao ravnatelj osobno. Ravnatelj se nije očitovao da je izvor financiranja putovanja donacija, a Obrtnička škola nije zaprimila nikakve donacije za putovanje u New York. U konačnici ne postoji nikakva šteta za proračun škole, proračun osnivača, a time ni za Državni proračun Republike Hrvatske", navodi se u dopisu Školskog odbora Obrtničke škole Split.

Umjetnička škola Poreč

Školski odbor je utvrdio da je ravnateljica sve troškove puta planirala iz vlastitih, privatnih sredstava i da od škole nije tražila putni nalog te da stoga Školski odbor nije bio upoznat s planiranim putovanjem i nije dao suglasnost ravnateljici za navedeni put.

"Dalje je utvrdio da je prije samog predmetnog puta ravnateljica osigurala redovito funkcioniranje rada škole i svih planiranih aktivnosti cjelodnevno radeći u školi čak i preko vikenda te da je ranije planirajući navedeno putovanje uzela godišnji odmor temeljem Rješenja za korištenje godišnjeg odmora od 13. do 19. veljače 2020.godine. Ravnateljica nije otišla na planirani put budući da je organizator puta, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, isti otkazala.

Ravnateljica je troškove puta financirala iz osobnih sredstava, škola nema donacije za tu namjenu te iste nisu bile niti planirane niti korištene, u konačnici ne postoji šteta za proračun Škole te da nema potrebe za sanacijom", stoji u dopisu Školskog odbora Umjetničke škole Poreč.

Učenički dom Maksimir

Domski odbor održao je sjednicu 25. 2. 2020. godine s točkom dnevnog reda: Planirano putovanje ravnateljice u New York.

"Domski odbor bio je upoznat s planiranim putovanjem i potaknuo je ravnateljicu na isto. Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja otkazala je studijsko putovanje stoga ravnateljica nije na isto niti otputovala. Put se financirao iz vlastitih sredstava u skladu s Pravilnikom o načinu raspodjele vlastitih prihoda ostvarenih na tržištu od obavljanja vlastite djelatnosti Učeničkog doma Maksimir. Donacija nije bilo. Šteta se ne očekuje, uplaćeno je osiguranje od otkazivanja putovanja, a Agencija je uputila dopis u kojem navodi da pregovara oko povrata uplaćenog iznosa. Ukoliko nastane razlika zbog otkazivanja studijskog putovanja, Domski odbor zaključuje da će biti podmirena iz vlastitih sredstava u skladu s Pravilnikom o načinu raspodjele vlastitih prihoda ostvarenih na tržištu od obavljanja vlastite djelatnosti Učeničkog doma Maksimir."

Učenički dom Podmurvice Rijeka

"Domski odbor je bio upoznat s planiranim putovanjem te je na XXI. sjednici dana 18.07.2019. godine dao suglasnost ravnateljici za odlazak na studijsko putovanje pod vodstvom UHSR-a u New York. Budući da je organizator putovanja (UHSR) otkazao isto, ravnateljica nije išla na put. Studijsko putovanje ravnateljice financiralo se iz vlastitih sredstava.

Ravnateljica navodi da je šteta 13.500,00 kn, no da je odmah zatražila povrat svih uplaćenih novčanih sredstava putem mail-a turističkoj agenciji, s obzirom da je organizator putovanja otkazao put. Poslana je i požurnica za očitovanje. Agencija je zamolila da se strpimo dok ne dobiju odgovor od krajnjeg pružatelja usluge.

Ravnateljica navodi da je zahvalna na podršci i povjerenju članova DO te je voljna u narednom periodu vratiti u anuitetima nastali trošak, a sve ovisno o odgovoru kojeg očekuje od organizatora putovanja i turističke agencije. Članovi DO smatraju da ravnateljica nije prouzročila trošak ustanovi svojim neodlaskom, već da Agencija i organizator trebaju izvršiti povrat", stoji u dopisu domskog odgovora Ministarstvu.

Učenički dom Marija Jambrišak, Zagreb

U dopisu Domskog odbora stoji kako su ravnateljici Ljubici Banović dali suglasnost za stručno putovanje u New York.

"Članovi Domskog odbora i dalje podržavaju ravnateljicu i smatraju da je ispravno postupila ne krenuvši na put nakon što je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja otkazala planirano putovanje, a također jer je bila na bolovanju zbog viroze. Planirani i odobreni put plaćen je iz vlastitih sredstava Učeničkog doma. Domski odbor zaključuje da treba tražiti povrat sredstava od osiguranja i to u 100% iznosu. Naime, ravnateljica se nalazila na bolovanju (od 12.02. – 17.02.) te podnijela zahtjev Agenciji za povrat sredstava za putovanje, zbog bolovanja. Nakon što Agencija, zajedno sa osiguravateljem putovanja, odgovori na zahtjev sazvat ćemo Domski odbor na kojem će se donijeti zaključak po traženoj točci koja glasi: postoji li u konačnici šteta za proračun doma i na koji će način isto biti sanirano", stoji u dopisu.

Zanimljivo da je ravnateljica otišla na bolovanje nakon otkrića Index Istraga i teksta koji smo objavili 11. veljače.

Dakle, za kraj još jednom naglasimo kako su tek nakon što su Index Istrage razotkrile ovu aferu neki ravnatelji vratili novac školi ili će ga, kako tvrde, tek vratiti.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.