Index istrage

HDZ-ovac zaposlen u Državnim nekretninama bez natječaja. Inženjer je šumarstva

HDZ-ovac zaposlen u Državnim nekretninama bez natječaja. Inženjer je šumarstva
Foto: Radio Banovina

MIHAEL JURIĆ diplomirani je inženjer šumarstva, dopredsjednik Hrvatske demokratske zajednice u Sisačko-moslavačkoj županiji, predsjednik je donedavno bio slavni župan Ivo Žinić. Jurić je i predsjednik petrinjskog HDZ-a te likvidator u državnoj tvrtki Gavrilović mala privreda, gdje je imenovan u svibnju 2017. godine, odlukom predsjednika Upravnog vijeća državnog Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) Gorana Marića. U svibnju prošle godine postao je stručni suradnik u trgovačkom društvu Državne nekretnine. Državnom, dakako. Pisali smo već o Renati Sabo, ravnateljici te firme i njezinu neospornom pravu na neprekidno korištenje službenoga automobila, jer, bože moj, svi znamo da je državne nekretnine nemoguće voditi bez dvadesetčetverosatnog korištenja automobila.

Državna firma kupila auto vrijedan 200.000 kuna. Nazvali smo ravnateljicu

Reakcija Državnih nekretnina: Ravnateljica ima pravo na cjelodnevno korištenje auta

Što će šumar u Državnim nekretninama?

Otkud Jurić, diplomirani šumar, u svijetu državnih nekretnina? Ima li njegovo zapošljavanje veze s, teško je povjerovati, članstvom u vladajućoj partiji?

Dakako, pitali smo to Državne nekretnine, no nismo se usrećili. Pet dana nije im bilo dovoljno da sroče nekoliko suvislih ili bilo kakvih rečenica o svojoj prošlogodišnjoj akviziciji. Prvo su nam dan-dva objašnjavali kako su zauzeti odgovaranjem RTL-u da bi nam, potom, priopćili kako će odgovoriti, ali ne znaju kada.

Pregovarao s Državnim nekretninama

Nije nam bilo druge, nazvali smo Jurića. Pročitali smo mu mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz veljače prošle godine kada mu se obratio jer ga je zanimalo smije li se, kao likvidator Gavrilović male privrede, zaposliti u Državnim nekretninama s kojima je, kako je naveo, tada "pregovarao".

Zanimalo nas je kako je uopće došao u situaciju pregovarati s Državnim nekretninama, tj. kako je zaposlen kad je očito da natječaja nije bilo?

- To je bilo zato što je imovina kojom sam gospodario u Gradu Petrinji prešla u vlasništvo Republike Hrvatske, sve je stavljeno pod istu upravu, Ministarstvo i onda se ukazala potreba u Državnim nekretninama, pa sam ja tu na ugovor, na neko vrijeme, s obzirom da Ministarstvo nije imalo saznanja o toj imovini, pa se ukazala potreba da neka osoba s terena za Ministarstvo odradi, odnosno, za Državne nekretnine odradi taj dio posla evidencije i unosa sve te imovine u ingerenciju upravljanja Republike Hrvatske. I sad sam na terenu...

A vi ste gospodarili imovinom u kojem svojstvu u Gradu Petrinji?

- A čujte, to vam je bilo... ostaci nekih prošlih vremena gdje je bila tvrtka Gavrilović mala privreda gdje je onda ona s tim upravljala, to nije bilo osnovano. Trebalo je to riješit, pravno posložit i moj je bio prijedlog da sve to prijeđe pod ingerenciju Republike Hrvatske. To su bile tekovine, ostaci elemenata još od samog rata, spora Republike Hrvatske i Gavrilovića.

Jeste li još likvidator u Gavrilović maloj privredi?

- Da, da, jesam.

Jer u mišljenju Povjerenstva iz veljače prošle godine stajalo je da ćete biti likvidator još nekoliko mjeseci?

- Je, je, hoće. To se malo prolongiralo, krajnji rok je 21. 4. ove godine.

Dobivate li naknadu kao likvidator?

- Ne, ne, ne, ne. Nisam nikad dobivao naknadu.

A gdje ste radili prije Gavrilović male privrede?

- U Gradu Petrinji. A može li sad pitanje, zašto vas to sve zanima?

Pa zato jer smo dobili informaciju da ste zaposleni bez natječaja...

- Zbog potreba posla. Evo, gledajte, ja sam sad u situaciji, ja sam u Petrinji, kuća mi je porušena, ja nemam mogućnosti kreditnog zaduženja jer nisam zaposlen za stalno.

Postoji li šansa da budete?

- Ako se pokažem na terenu, vjerujem da će moji nadređeni prepoznat moj trud i rad na terenu s obzirom da sam sad u jednoj porušenoj kući gdje radim i odrađujem terenske zadatke da će moj rad prepoznat. Vidjet ćemo, ne odlučujem ja o tome.

U odluci da ćete biti imenovani u Gavrilović malu privredu stoji da ste diplomirani inženjer šumarstva.

- Jesam, da.

Jeste li kompetentni da se bavite državnim nekretninama?

- Pa jesam. Ja sam u Gradu Petrinji radio u Uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša gdje je bio proces legalizacije. Radio sam, sukladno Zakonu o gradnji, sve vezano za legalizaciju tako da sam i u tom elementu jako dobro upoznat s cijelom tom procedurom. Dakle, od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno elemenata koji su vezani za legalizaciju pojedinih objekata i sami time mislim da sam imao dobro iskustvo baš u tom formalno-pravnom smislu da građevine mogu pravno postaviti kao legalne.

Mislite li da Vam je pomoglo članstvo u HDZ-u?

- Ne, ne, ne, ne. Vidite koliko mi je pomoglo da ne mogu dići ni kredit, zapravo, nemam ugovor za stalno.

A zašto ste otišli iz Grada Petrinje?

- Pa već mi je bilo onak, malo zamorno u tom kontekstu rada tamo, htio sam određene promjene napravit. Osobno sam doživio veliku štetu i da sam zaposlen za stalno, ja bih digao kredit i to pokušao riješit. Da mi je bilo što pomoglo, nije.

S jedne strane, nema sumnje da je čovjek u delikatnoj situaciji, a s druge, pokušajmo zamisliti kako je onima u sličnom položaju, ali bez partijske iskaznice. Osim toga, Jurićeva imovinska kartica otkriva da je ionako već opterećen dvama kreditima, a od nekretnina upisao je samo vlasništvo nad dijelom vikendice u Vodicama. U imovinskoj kartici mu piše i da ima plaću od 10.000 kuna neto (15.142 kn bruto).

Originalno objavljeno na Index istrage