Index istrage

HDZ-ov dožupan prešutio kuću u imovinskoj kartici: "Ne znam šta da vam kažem"

ROMAN ROSAVEC, sisačko-moslavački dožupan, načelnik županijskog kriznog stožera i član HDZ-a, ne samo što u imovinsku karticu nije upisao kuću u mjestu Voloder, nego, kako nam je otkrio u telefonskom razgovoru, nema pojma zašto to nije uradio. Jedina upisana nekretnina je vinograd, a riječ je, zapravo, o parceli na kojoj je kuća.

Stranački standard

Riječ je, čini se, o stranačkom standardu. Duga je lista HDZ-ovaca kojima je ispunjavanje imovinske kartice bez greške bio nedostižan podvig. Niz bivših ministara - Milan Kujundžić, Lovro Kuščević, Damir Krstičević - u času ispunjavanja imovinske kartice proživljavali bi neobjašnjivu amneziju pa su zaboravljali desetke kvadrata svojih skromnih kućeraka i stanova, ali Rosavec je zaboravljanjem cijele kuće, uz istodobno upisivanje parcele na kojoj je izgrađena, postavio nove standarde.

>> Misterij kuće Lovre Kuščevića: Smanjuje se iz godine u godinu, a ostala je ista

>> Kujundžić predao pa odmah povukao novu imovinsku karticu: "Omakla mu se greška"

>> Krstičević se baš muči s imovinskom karticom. Jučer ju je dopunio, danas povukao

Dugo nije gledao

Uglavnom, dožupan priznaje da mu kuće nema u imovinskoj kartici koju je ispunio 2017. godine, ali naglašava kako je naveo da je vinograd od 1674 kvadrata vrijedan 200 tisuća kuna. A svakome je, smatra Rosavec, jasno da vinograd bez kuće na toj lokaciji vrijedi znatno manje.

Svejedno, na pitanje zašto kuću nije upisao u imovinsku karticu, drugi čovjek Sisačko-moslavačke županije ne daje jasan odgovor.

"Ali samo trenutak, mislim da je u imovinskoj kartici navedena, nisam baš dugo gledao, mislim da je naveden taj vinograd i ta kuća unutra", počeo je Rosavec priču o kući i kartici.

Ne, nije, uvjeravali smo ga.

"Kuća je tamo bila sve vrijeme"

"Onda sam vjerojatno ispustio... samo da provjerim, mislim, bila je ta kuća tamo sve vrijeme, to je sve prije mandata uopće bilo, tako da..."

Slušali smo kako na internetu traži svoju imovinsku karticu, "baš sam pri računalu jer izvješća sam pisao ova", i onda je počeo priču o vrijednosti vinograda:

"Nemre vinograd vrijedit 200 tisuća kuna"

"Vidite da je približna tržišna vrijednost 200 tisuća kuna. Ma nemre vinograd od 1600 kvadrata vrijedit 200 tisuća kuna, razumijete?" reče Rosavec.

Ali kuća mora biti upisana u imovinsku karticu, nismo se dali.

"Znači, evo, ja sam smatrao da je vjerojatno to, podaci o nekretnini vinograd, sad, mislim, to je tamo klet, znači, nije to sad ne znam što, vidite da vrijednost sam stavio 200 tisuća kuna, nisam stavio 20 tisuća kuna", ponovio je dožupan.

Klet od 150 kvadrata

Hm, "klet". Na Geoportalu čini se kao solidno zdanje od nekih 150-200 kvadrata.

"Pa, oko 150 kvadrata, mogu se složit", primijetio je Rosavec te pojasnio da ima "sve papire" za kuću, građevinsku, uporabnu dozvolu, šta god treba i spreman nam ih je dostaviti. Nekoliko sati nakon što smo izrazili spremnost primiti ih, poslao nam je samo potvrdu županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo izdanu 23. kolovoza 2011. godine Maji i Romanu Rosavcu da je "Rješenje o uvjetima građenja izdano 15. 07. 2011. u Popovači postalo pravomoćno dana 16. 08. 2011. godine".

Vjerojatno previd

Ipak, kuće nema ni u zemljišnim knjigama.

"Svi papiri postoje, ona je građena sa svom dokumentacijom. Imam i uporabnu dozvolu za nju. Ne samo građevinsku nego i uporabnu, pravomoćnu, tako da nije ništa građeno ilegalno. Zato sam i stavio vrijednost 200 tisuća kuna, je l'", ne odstupa Rosavec od omiljenog odgovora.

Ali zašto niste upisali kuću, dosadni smo.

"Pa... uopće... vjerojatno previd samo u tom tehničkom momentu, ne znam šta da vam kažem drugo, jer sam upisao vinograd koji vrijedi 200 tisuća kuna, ajde pogledajte samo cijene, to vam je Moslavina, razumijete me?" pita sisačko-moslavački dožupan.

Ne zna ni kad je počeo graditi kuću

Karticu je, veli, ispunio čim je postao dužnosnik prije tri godine. Bio mu je to prvi put, grešku će ispraviti što prije. Nema drugih nekretnina, živi s roditeljima, a ovo je: "Kao neka vikendica, završena je prije nego što sam postao dužnosnik, 2016. ili 2017., uglavnom prije nego što sam postao zamjenik župana", tvrdi Rosavec i informira nas kako je počeo graditi 2009., 2010., 2011. ili 2012. godine. Nije siguran.

Skromna imovina

U imovinskoj kartici napisao je da je doktor znanosti, prije dolaska na sadašnje radno mjesto zarađivao je na Šumarskom fakultetu, opterećen je jednim kreditom od 25 tisuća eura podignutim 2014. godine u Privrednoj banci Zagreb. U istoj novčarskoj kući on i supruga dobili su i kunske pozajmice – on 2015. godine 50 tisuća kuna, a ona 2016. godine 55 tisuća kuna. Vinograd -, a zapravo parcela s prešućenom kućom - jedina je nekretnina u imovinskoj kartici. Kupio ga je zajedno sa suprugom "iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada". Tu su i dva automobila, Touareg vrijedan 80 tisuća kuna i BMW procijenjen na 145 tisuća kuna.

Za standarde domaće politike skromno. Barem upisani dio.

Originalno objavljeno na Index istrage