Index istrage

Grad Požega kupuje prostore za 2673 eura po kvadratu. Prosječna cijena je 800 eura

GRAD POŽEGA kupit će od Požeško-slavonske županije nekretninu za koju će platiti 4,4 milijuna kuna.

Prosječna cijena kvadrata u Požegi je oko 800 eura, a kvadrat u ovoj transakciji između Županije i Općine stoji i tri puta više, konkretno 2673 eura po kvadratu. Iz Općine Požega kojom upravlja HDZ-ovac Darko Puljašić kažu da je cijena "tržišna" jer je tu cijenu utvrdio "ovlašteni sudski vještak". No, krenimo redom.

Kulturno dobro za više od 2600 eura po kvadratu

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Požege većinom glasova usvojena je odluka o kupnji tzv. stare ljekarne u Županijskoj ulici 2. Inače, riječ je o kulturnom dobru. Županija Općini prodaje dva poslovna prostora unutar te zgrade koja se nalazi u središtu grada na Trgu Sv. Trojstva. Prvi poslovni prostor nalazi se u prizemlju i ima 72,3 kvadrata, a prodaje se po cijeni od 193.982 eura, odnosno 2657 eura po kvadratu. Drugi poslovni prostor, također u prizemlju, ima 143 kvadrata, a prodaje se po cijeni od 383.284 eura, odnosno 2661 euro po kvadratu. Grad Požega obvezao se platiti punu cijenu za oba poslovna prostora u prvom kvartalu sljedeće godine.

"Predmetna nekretnina ima status kulturnog dobra. Sukladno članku 37. Zakona Grad Požega ima pravo prvokupa predmetne nekretnine budući da se kulturno dobro nalazi na njenom području i sukladno tome treba se očitovati želi li se koristiti tim pravom", stoji u obrazloženju odluke Gradskog vijeća. Index Istrage pokušale su dobiti odgovore iz Grada Požege, no dobili smo zapravo ono što je već bilo prezentirano na Gradskom vijeću. Naime, Požeško-slavonska županija osnivač je ustanove Ljekarna Požega, no kako se u zgradi godinama ne obavlja ljekarnička funkcija, odlučili su je prodati, a Grad Požega kupiti po navedenoj cijeni.

Tržišnu cijenu utvrdio sudski vještak

Upitali smo čelnike Grada Požege da nam objasne razliku u cijeni s obzirom na to da je prosječna cijena nekretnine u tom gradu oko 800 eura po kvadratu, a cijena ove nekretnine 2673 eura po kvadratu, no dobili smo šturi odgovor.

"Grad Požega prihvatio je ponudu za kupnju nekretnine čija je tržišna vrijednost utvrđena elaboratom ovlaštenog sudskog vještaka", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Grada Požege. Za lokalne medije gradonačelnik je bio više raspoložen za odgovore.

Kupuju zgradu i smanjuju proračun

“Riječ je o prostorima stare ljekarne koja ima svoju kulturnu važnost, ali i jedna je od najatraktivnijih lokacija na Trgu Sv. Trojstva. Grad Požega trebao bi ući u vlasništvo tih prostora, posebice što je cijena prihvatljiva, sukladno onom što je ta zgrada značila, a nadamo se da će značiti i u budućnosti jer već imamo nekoliko izvrsnih projekata. Prema svim izračunima taj objekt bi koštao oko 4,4 milijuna kuna, sredstva u proračunu imamo osigurana,” rekao je gradonačelnik Puljašić, a prenosi slavonski.hr.

Na istoj sjednici gradski je proračun smanjen sa 172 milijuna kuna na 169,5 milijuna kuna, a zbog posljedica epidemije koronavirusa na gospodarstvo.   

Originalno objavljeno na Index Istrage