Index istrage

Gotovo sve Paladinine nekretnine su bivša imovina IGH. Evo kako ih se dokopao

IMOVINSKA kartica ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine teška je oko 60 milijuna kuna, a gotovo sve što posjeduje bilo je nekada u vlasništvu Instituta IGH, dok su aktualni i budući Paladinini prihodi vezani upravo za poslove Instituta IGH i njegova bivšeg poslovnog partnera Sergeja Gljadelkina.

>> Index Istrage objavljuju ortački ugovor između ruskog biznismena i Paladine 

Paladina je bio na čelu Instituta IGH svega 3 godine, koliko je trajalo i partnerstvo s Gljadelkinom. Ono što je sporno je način na koji je Paladina stekao imovinu. Podsjetimo, Index Istrage objavile su tajni ortački ugovor između njega i Gljadelkina, za koji stručnjaci kažu kako je vrlo moguće da je riječ o utaji poreza i velikoj šteti za Institut IGH. 

Ortački ugovor pokazuje kako Paladina za izlazak iz partnerstva s Gljadelkinom nije isplaćen novcem, nego imovinom društva koje je vodio, odnosno imovinom Instituta IGH. Da je to točno dokazuje i popis aktualne Paladinine imovine u imovinskoj kartici koju je podnio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

>> Stručnjaci o ortačkom Paladininom ugovoru: I DORH i Porezna uprava sada imaju posla

Naime, porijeklo te imovine koja se procjenjuje na oko 60 milijuna kuna pokazuje da je to bila bivša imovina Instituta IGH i tvrtki kćeri. Isto dokazuju i Paladinini prihodi koje je prijavio u imovinskoj kartici, s obzirom na to da su oni rezultat realizacije ortačkog ugovora.

Svi sugovornici Indexa slažu se kako je krajnje vrijeme da Paladinu istraže USKOK i DORH te Porezna uprava. Valja naglasiti kako je Paladina u vladi tek od nedavno, a u nju je ušao bez da je obavljena sigurnosna provjera. Paladina je bio osobni odabir šefa HDZ-a, ujedno i premijera Andreja Plenkovića. No, krenimo redom. 

Stan u kojem živi kupio nakon izlaska iz Instituta IGH

Paladina je u svojoj imovinskoj kartici, koja je teška oko 60 milijuna kuna, prijavio dva stana u Zagrebu. Stan u Zagrebu, na koji je prijavljen, veličine je 119 metara kvadratnih, a u imovinskoj kartici stoji da je vrijedan 2 milijuna 720 tisuća kuna. Riječ je o stanu u zagrebačkom kvartu Vrbani, a kupljen je u siječnju 2019. godine, nakon što je izašao iz Instituta IGH.

Temelj Paladinina uspjeha je ortački ugovor s Gljadelkinom

Paladina je prije živio u Samoboru, a prema sudskom registru u zagrebačkom stanu u Vrbanima stanovao je i prije nego što ga je kupio. Na tom stanu je i zabilježba kredita od Podravske banke iz lipnja te godine od 305 tisuća eura. Samo na tom stanu u Vrbanima nismo mogli naći poveznicu s bivšom imovinom IGH. 

Drugi zagrebački stan od 74 kvadrata, koji je u imovinskoj kartici procijenjen na milijun kuna, nalazi se u centru Zagreba, u Palmotićevoj ulici. Stan se nalazi prizemlju. U istoj ulici, u neposrednoj blizini, nalaze se još dvije nekretnine površine po 400 metara kvadratnih u Paladininom vlasništvu. 

Stan u Palmotićevoj i dvije zgrade od 400 kvadrata

Jedna nekretnina vrijedna je 1.25 milijuna kuna, a druga 6 milijuna kuna. Do sve tri nekretnine u Palmotićevoj, koje Paladina ukupno procjenjuje na 8.2 milijuna kuna, došao je temeljem ortačkog ugovora sa Sergejem Gljadelkinom. 

Stan u prizemlju procijenjen je na milijun kuna i bio je u vlasništvu Projektnog biroa P45, bivše tvrtke kćeri IGH.  

Naime, do nekretnina u Palmotićevoj došao je zahvaljujući činjenici da je 2017. godine kupio dug Instituta IGH od 333.000 eura. Kupio ga je od ciparskog Frotipa za svega 27.500 eura i to dok je bio predsjednik Uprave Instituta IGH, a kako se za to ne bi saznalo, uradio je to preko zagrebačkog odvjetnika Tomislava Dumenčića.  

To potraživanje bilo je izuzetno bitno jer je imalo zabilježbu nad vrijednom nekretninom kompleksa Radeljević u Dubrovniku. S obzirom na to da je nekretninu u Dubrovniku trebalo očistiti od svih tereta, a u korist agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital, Paladina je to potraživanje zamijenio za kompleks u Palmotićevoj. 

Za gotovo ništa dobio kompleks u Palmotićevoj 

Napravio je to tako što je potraživanje prodao tvrtki Projektni biro P45 i za to dobio kompleks u Palmotićevoj koji danas procjenjuje na 8.2 milijuna kuna. Kako pokazuje trag novca, do ove vrijedne nekretnine došao je za samo 27.500 eura koliko ga je koštala kupovina potraživanja.  

>> Otkrivamo kako je Paladina dobio vrijednu zgradu u Zagrebu i 10 milijuna kuna kredita

Te nekretnine, koje su sada u Paladininom vlasništvu, bile su u vlasništvu tvrtke kćeri IGH - Projektni biro P45. Ta je tvrtka prodana tvrtki Frotip, povezanoj s Gljadelkinom, u siječnju 2020. godine.  

Građevinsko zemljište u okolici Slavonskog Broda vrijedno je po Paladininoj procjeni 7.5 milijuna kuna i bivša je imovina IGH. 

Tu nije kraj popisu bivše imovine IGH koja se našla u Paladininim rukama. U imovinskoj kartici Paladina je prijavio čak 53 čestice građevinskog zemljišta u okolici Slavonskog Broda u ukupnoj vrijednosti od 7.5 milijuna kuna. I To zemljište, kojeg se Paladina dokopao nedavno, bivša je imovina Instituta IGH. I ta transakcija spominje se u ortačkom ugovoru između Paladine i Gljadelkina. 

Obveznice platio malo više od 200 tisuća eura

Paladina je, naime, do tog zemljišta došao temeljem vlasništva nad obveznicom IGH oznake IGH-O-176A. Podsjetimo, obveznice su izdane 2012. godine u vrijednosti od 10 milijuna eura, a već 2013. godine kroz predstečajni postupak postalo je jasno da su to junk-obveznice, odnosno nenaplative. 

>> Otkrivamo: Paladina ima obveznice IGH, nije ih prijavio jer se želi domoći zgrade IGH

No, "vrijednost" te junk-obveznice bila je u zalogu obveznice nad nekretninama koje su procijenjene na 70 milijuna kuna. Među tim nekretninama bile su građevinske parcele kraj Slavonskog Broda te zgrada IGH u Splitu. Banke i mirovinski fondovi procijenili su kako je proces ovrhe nad tim nekretninama neizvjestan te se rješavaju tih obveznica za oko 30 posto vrijednosti. Upravo tada ih kupuje Paladina znajući da njegovo ulaganje nije neizvjesno. 

Ovrhe završile neuobičajeno brzo

Paladina je kao jamstvo imao ortački ugovor. U ortačkom ugovoru definirano je kako će Paladina za svega 200 tisuća eura kupiti od agencije za naplatu potraživanja B2 Kapitala 54.5 posto obveznica. Preko Podravske banke Paladina je kupio još osam posto obveznica za nepoznatu cijenu te je tako došao do vlasništva od 62.5 posto ove obveznice.

Preko obveznica došao je i do zgrade u Splitu koju procjenjuje na oko 19 milijuna kuna

Da je tih osam posto kupio i za 100 tisuća eura, opet mu se isplatilo jer su ovrhe završile iznenađujuće brzo u slučaju Slavonskog Broda gdje je Paladina došao u vlasništvo nad 53 građevinske čestice. No, tu nije kraj. 

Paladina je u imovinskoj kartici prijavio i potraživanje od 19.4 milijuna kuna. Naime, na tu vrijednost procijenio je zgradu Instituta IGH u Splitu nad kojom još nije završen proces ovrhe nad nekretninom. Paladina se nada da će i ta zgrada doći u njegovo vlasništvo. 

S par milijuna kuna do imovine od 30 milijuna kuna 

Na kraju, kupovinom junk-obveznica koje je platio malo više od 200 tisuća eura, Paladina je došao do nekretnina u Splitu i Slavonskom Brodu koje se procjenjuju na gotovo 4 milijuna eura ili oko 30 milijuna kuna. Paladina je u imovinskoj kartici prijavio i kredit od 10.1 milijuna kuna. Do tog kredita Paladina ne bi došao da nije bilo ortačkog ugovora između njega i Gljadelkina. 

Naime, do kredita je došao temeljem vlasništva nad kompleksom Palmotićeva koji je kupio od bivše tvrtke kćeri IGH Instituta. U kupoprodajnom ugovoru s tvrtkom Projektni biro P45, u članku 4. stoji da je kupcu, Paladini, od "iznimne važnosti" što prije omogućiti da nekretnina u Palmotićevoj ulici bude pogodna za "upis osiguranja potencijalnog kreditnog aranžmana", kao i da upravo to predstavlja "jedan od bitnih razloga kupnje" te nekretnine. 

I do kredita od 10 milijuna kuna, koji se sam vraća, došao zahvaljujući IGH

Taj kredit nije išao prodavatelju zgrade, nego Paladini. Onog trenutka kada se Paladina upisao na taj kompleks, podsjetimo još jednom, temeljem dogovora koji je upisan u ortačkom ugovoru, Paladina je od Podravske banke dobio 10.1 milijun kuna. 

Kredit se sam vraća jer zgrada u Palmotićevoj ima ugovore o najmu poslovnih prostora

Taj kredit vraća se prihodom od iznajmljivanja u Palmotićevoj ulici. Naime, s kompleksom zgrada Paladina je dobio i uhodani posao iznajmljivanja poslovnih prostora. Prihod od iznajmljivanja iznosi gotovo 40.000 kuna, koliko iznosi i rata kredita Podravske banke. 

Paladina je prijavio i 10 posto vlasništva nad projektom Kupari. I do toga ne bi došao da nije bilo Instituta IGH i ortačkog ugovora između njega i Gljadelkina. U ortačkom ugovoru tako je posebno definirano da će Paladina, nakon prekida partnerstva s Gljadelkinom, ostati 10-postotni vlasnik projekta Kupari. 

I vlasništvo nad Kuparima može zahvaliti Gljadelkinu i ortačkom ugovoru

Podsjetimo kako je Paladina šest godina bio na čelu tvrtke Kupari Luxury Hotels d.o.o. Sve je krenulo kada je vlada 2015. godine raspisala natječaj za 99-godišnju koncesiju, a jedina ponuda bila je ona Avenue Grupe, u vlasništvu ruskog poduzetnika Sergeja Gljadelkina koji je ujedno većinski vlasnik Instituta IGH. 

Gljadelkin se nedavno riješio Kupara, a novi vlasnik je singapurska HPL Grupa. Paladina za svoj udio u vlasništvu Kupara traži četiri puta viši iznos nego što mu je ponuđeno. Naime, ponuđeno mu je malo više od 5 milijuna kuna, a on želi 20 milijuna kuna. Paladina je ovdje u sjajnoj pregovaračkoj poziciji jer je projekt Kupari usko vezan za ministarstvo koje on vodi.  

Paladina za Kupare traži 20 milijuna kuna. Do Kupara je došao temeljem ortačkog ugovora s Gljadelkinom

Na kraju, Paladina je prijavio i vlasništvo nad tvrtkom Delta savjetovanje gdje mu supruga radi te prima minimalnu plaću. Paladina je osnovao vlastitu tvrtku 2011. godine, a u suvlasništvu te tvrtke bila je tvrtka Trag d.o.o. građevinara Valenta Šutala, kojeg se povezuje s HDZ-om. 

Ne bi bilo ni Paladinine tvrtke da nije došao Gljadelkin

Prve godine Paladinina tvrtka imala je prihod od 198 tisuća te dobit od 80 tisuća kuna. Sljedeće dvije godine imao je dobit od oko 20 tisuća kuna, a rekordna je bila 2014. godina, kada je uz prihod od 1.3 milijuna kuna imao dobit od 624.137 kuna. Prema poslovnom registru, 2020. godinu Delta je završila s dobiti od 161 tisuće kuna. 

>> Novi ministar iza sebe ima ruševine hotela, propali Srđ... Rusi su ga dobro plaćali

Generalna direktorica Paladinine privatne tvrtke od 2013. do 2016. godine bila je Ruskinja Alina Juvakaeva. Čini se da je za Paladinu 2014. godina bila prekretnica jer te godine ne samo da je imao rekordnu dobit za svoju tvrtku nego prelazi u Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) k Gljadelkinu kao junior partner. Uvidom u poslovne rezultate jasno je kako Paladina poslovni uzlet tvrtke može zahvaliti partnerstvu s Gljadelkinom. 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index istrage