Index istrage

Ekskluziva Index Istraga: Željka Markić i obiteljaši grade si vile s bazenima u Istri

Ekskluziva Index Istraga: Željka Markić i obiteljaši grade si vile s bazenima u Istri
Foto: Matea Čelebija/Index, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

ŽELJKA MARKIĆ i njeni suradnici u središnjoj Istri grade si vile s bazenima, doznaju Index Istrage.

Osim Markić, tu su odvjetnici Krešimir Planinić i Krešimir Mateković, koji zastupaju udrugu U ime obitelji i samu Markić u sudskim slučajevima, Vedrana Kevrić, članica odbora organizacije Marijini obroci, u kojoj su jedni od osnivača supružnici Markić, Iva Pem Novosel, nekadašnja kandidatkinja na parlamentarnim izborima Projekta Domovina, inače političkog krila udruge U ime obitelji, Matko Augustinov, prvi čovjek tiskare Quo Vadis Tisak, te Krešimir i Ivana Tomašić.

U mjestu u središnjoj Istri, koje pripada općini Tinjan, trenutno grade sedam vila u nizu s bazenima, doznaju Index Istrage.

 

Posao s izgradnjom vila, kako nam je potvrdio odvjetnik Planinić, koji je jedan od investitora, privatne je prirode i bez obzira na povezanost ovih osoba u javnom prostoru, izgradnja nije vezana uz neki od projekata udruga i organizacija koje vode Planinić ili Markić.

Za ukupno 4754 kvadrata - 1.4 milijuna kuna 

Kako doznaju Index Istrage, posao sa zemljištem u Istri počeo je predugovorom koji je odvjetnik Planinić potpisao s vlasnikom istarskog zemljišta u ožujku 2021. godine. Predugovorom je dogovorena ukupna cijena od 1.4 milijuna kuna (oko 190 tisuća eura) za 4754 kvadrata zemljišta. Tim predugovorom je određeno i da će Planinić odrediti kupce nekretnine nakon parcelizacije nekretnine, a koji će tako doći u posjed nekretnine. 

Planinić i još šest kupaca, koje smo spomenuli u uvodu, u kolovozu 2021. godine isti su dan kod istog javnog bilježnika potpisali Ugovore o kupoprodaji nekretnine. Svaki kupoprodajni ugovor rađen je zasebno za svakog kupca zemljišta.  

Parcele su podijeljene tako da najmanja ima 507, a najveća 712 kvadrata. Cijena kvadratnog metra iznosila je 40 eura, a što je bilo dogovoreno predugovorom. Primjerice, parcela Željke Markić ima 688 kvadrata, a cijena za to zemljište iznosila je 27.520 eura, što i stoji u Ugovoru o kupoprodaji nekretnine između Markić i vlasnika zemljišta, koji posjeduju Index Istrage.

Kako je vidljivo, objekti u izgradnji nalaze se jedan iza drugog te su vrlo slični. Kako smo provjerili, za vile postoje građevinske dozvole, a objekti su neto tlocrtne površine od 86 do 96 kvadrata.

Krediti od 74 tisuće eura do 135 tisuća eura

Nije poznato kolika je ukupna investicija za gradnju vila s bazenom u Istri, no kako je vidljivo u zemljišniku, neki od kupaca ovih sedam parcela uzeli su stambene kredite pa su tako vidljive tri zabilježbe na tri različite parcele, i to od 74 tisuće eura, 100 tisuća eura te 135 tisuća eura. Na parceli Željke Markić nije vidljiva zabilježba kredita. 

Tko su, osim Željke Markić, investitori?  

Podsjetimo kako je Planinić već godinama blizak suradnik Željke Markić i njene ultrakonzervativne udruge U ime obitelji. Poznat je i po tome što je prije šest godina sudskim putem tražio zabranu portala Index.hr, a u posljednje vrijeme nastupa kao odvjetnik Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Odvjetnik Krešimir Mateković predstavlja se kao stručnjak za farmaceutsko pravo, i to zbog svog, kako kaže, višegodišnjeg iskustva u savjetovanju klijenata iz sektora farmaceutike i medicinskih proizvoda. Također, zastupa Markić u nizu slučajeva tužbi protiv medija. 

Marijini obroci humanitarna je organizacija koja ima za cilj "omogućiti ljudima da ponude svoj novac, proizvode, vještine ili molitve te tako pruže najučinkovitiju pomoć onima koji trpe ekstremno siromaštvo u najsiromašnijim zajednicama svijeta". Predsjednica odbora je supruga Krešimira Planinića, Renata, a jedna od članica odbora je Vedrana Kevrić iz Zadra.  

Stranka Projekt Domovina nastala je kao politički projekt udruge U ime obitelji, i to 2015. godine prvotno pod nazivom U ime obitelji – projekt Domovina, prvi predsjednik stranke bio je Krešimir Planinić, a jedna od kandidatkinja za izbore u VI. izbornoj jedinici bila je Iva Pem Novosel.

Općina Tinjan turistički najrazvijenija općina, ističe mnogobrojne vile s bazenom

Kako smo doznali iz razgovora s mještanima, gradnja sedam objekata započela je prije godinu dana, ali su radovi neko vrijeme bili obustavljeni. Negdje u srpnju ove godine nastavilo se s intenzivnom gradnjom.

Jedan od mještana nam je kazao kako je ovo mjesto sve popularnije za gradnju objekata s bazenima, kao i da je trenutno u tom malom mjestu oko 20 otvorenih gradilišta. Investitori su domaći, ali ima i nešto stranih, otkrivaju nam mještani. 

"Naravno da ovolika izgradnja smeta nama lokalcima. Da se mene pita, ja bih zabranio toliku gradnju", govori nam na kraju.

Općina Tinjan, u kojoj su smještene ove vile u izgradnji, sastoji se od osam naselja, a prema zadnjem popisu stanovništva, ondje živi malo više od 1700 stanovnika. Prema službenim stranicama Turističke zajednice u Tinjanu, to je turistički najrazvijenija općina na području središnje Istre, a naglašavaju kako imaju veliki broj vila s bazenima.

Godišnje ostvaruju oko 70 tisuća noćenja, kako stoji na službenim stranicama te općine, te je registrirano oko 150 objekata za iznajmljivanje. 

Susjedne vile s bazenom idu od 255 do 476 eura za noćenje u rujnu 

U ulici u kojoj se grade ove vile već se nalaze tri vile za odmor s bazenom. Kolovoz je popunjen za sve tri, a cijene u rujnu za noćenje iznose: za prvu vilu 476 eura, za manju vilu u sredini 255 eura, i to tek od sredine rujna, te za treću vilu 419 eura, i to od početka rujna.  

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.