Index istrage

Dio ravnatelja i zaposlenice županije na naš račun otišli u NY. Snimili smo ih

Dio ravnatelja i zaposlenice županije na naš račun otišli u NY. Snimili smo ih
Video: Sanja Padjen/Index, Foto: Luka Šangulin/Index

IAKO je nakon otkrića Index Istraga objavljeno da je putovanje ravnatelja srednjih škola, učeničkih domova te pročelnice i njene pomoćnice iz Osječko-baranjske županije u New York otkazano, Index je jutros otišao na zagrebački aerodrom, gdje smo se uvjerili da je dio navedene grupe ipak otputovao za SAD i da put nije otkazan.

Spomenimo da je i Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja koja je organizirala ovo putovanje, sinoć u Dnevniku HRT-a još jednom izjavila da je putovanje otkazano.

>> Doznajemo: Ravnateljima škola plaćamo put u New York. Idu na krstarenje i misu

Međutim, na aerodromu smo sreli voditelja putovanja iz turističke agencije Speranza Slavena Rukelja u društvu dviju osoba za koje u tom trenu nismo znali tko su, a kasnije se ispostavilo da je riječ o zaposlenicama Osječko-baranjske županije Sandri Filipović, pročelnici Upravnog odjela za obrazovanje, te Katarini Krešo, voditeljici Odsjeka za financiranje školskih ustanova.

Index je, podsjetimo, prije dva dana razgovarao s Katarinom Krešo, voditeljicom Odsjeka za financiranje školskih ustanova koja nam je rekla da im županija plaća put.

Djelatnice županije otišle u New York, uzele i dnevnice

"Županija nam plaća put u New York i dnevnice. To je službeni put", rekla nam je Krešo. Kad smo je pitali koja je svrha njihovog putovanja s obzirom na to da rade u županiji, rekla nam je da se za to pitanje obratimo njenoj šefici Sandri Filipović, koje, pak, nije bilo na poslu, a na upit mailom nam još nije odgovorila.

Inače, na aerodromu su jutros razgovarali Sandra Filipović i Katarina Krešo s voditeljem puta iz Speranze Slavenom Rukeljom. U tom razgovoru smo čuli kako im Rukelj govori da je iza njega neprospavana noć, no da sad trebaju zaboraviti na sve i da je pola grupe otkazalo putovanje te da ih ide oko 12-13 (od ukupno 29 koliko ih je trebalo putovati).


Na fotografiji Slaven Rukelj

Potom je Index došao do njih i ovako je tekao kratak razgovor.

Index: Dobar dan, Vi ste Slaven Rukelj? (voditelj putovanja iz agencije Speranza)

Slaven Rukelj: Jesam.

Index: Vi idete u New York?

Slaven Rukelj: Ne.

Index (gospođi): Vi ste ravnateljica? (kasnije smo doznali da je pročelnica iz Osječko-baranjske županije)

Ona: Ne.

Slaven Rukelj: Nismo, nismo, ne znam o čemu pričate.

Dalje nisu htjeli ništa govoriti i otišli su na check-in. Osim njih, u New York je otišao i ravnatelj Obrtničke škole u Splitu Davor Kulić. Nazvali smo njegovu školu i rekli su nam da ga nema i da je otišao na godišnji, nisu htjeli reći kamo. S njim nismo uspjeli razgovarati na aerodromu.


Na fotografiji Rukelj iz Speranze i ravnatelj škole iz Splita Davor Kulić

 

No nakon razgovora sa Slavenom Rukeljom na aerodromu nam je pristupila Vesna Anđelić, pomoćnica ravnatelja u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ona nam je dolazila u nekoliko navrata i pravdala svoje putovanje. Ovako je tekao razgovor s njom.

Vesna Anđelić: Nemojte objavljivati moju fotografiju. Ja idem privatno u New York. Sama si plaćam taj put još od kolovoza.

Index: Pa dobro, zašto idete s njima (op.a. ravnateljima) ako je privatan put?

Vesna Anđelić: Zato što nisam htjela ići sama u New York.

Index: To su vam prijatelji?

Vesna Anđelić: Ne, to su mi poznanici.

Index: Imali ste puno jeftinijih aranžmana po agencijama od ovog, zašto niste s nekom drugom agencijom?

Vesna Anđelić: O cijeni se ne pita. Ja idem u New York privatno, idemo posjetiti i svoje prijatelje.

Index: Ali zašto onda tako skupo plaćate put preko ove agencije?

Vesna Anđelić: Kad bi ja sama imala priliku posjetiti Department of Education i američku školu? Ovako idem da vidim sve. I nemojte objaviti moju fotografiju, zabranjujem vam, tužit ću vas.

Index: Dobro, samo recite, vi ste pomoćnica ravnatelja u Agenciji za strukovno obrazovanje.

Vesna Anđelić: Ja sam Vesna Anđelić, privatna osoba, nemojte stavljati da sam iz Agencije.

Na fotografiji Sandra Filipović, pročelnica iz Osječko-baranjske županije

Ministrica poludjela na ravnatelje pa su otkazali put, no neki su otišli

Podsjetimo, Index Istrage su otkrile da je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala "studijsko" putovanje za ravnatelje u New York. Index Istrage posjeduju dokument kojim se ravnatelji pozivaju na sedmodnevno putovanje od 13. do 19. veljače, te dokument u kojem stoji završni plan putovanja iz kojeg je vidljivo da će u sedam dana posjetiti samo jednu školu i Department of Education (ukupno će pet sati provesti na službenom dijelu), dok su ostali dani rezervirani za razgledavanje New Yorka, shopping izlet do susjednog New Jerseyja, krstarenje, večere, druženje s hrvatskim franjevcima.

>> Ministrica Divjak ljuta je na ravnatelje koji idu u New York

Nakon objave našeg teksta dobili smo odgovor iz Ministarstva znanosti i obrazovanja iz kojeg se jasno vidjelo da je ministrica Blaženka Divjak ljuta na ravnatelje te je od njih zatražila hitno očitovanje.

"Ministrica je neugodno iznenađena informacijama koje je Index otkrio i zatražit će još danas hitna očitovanja od ravnatelja svake škole. Nema dileme da je imperativ u čitavoj priči odgovornost prema novcima poreznih obveznika jer sustav obrazovanja mora biti primjer odgovornog i transparentnog ponašanja. Ministarstvo potiče mobilnost odgojno-obrazovnih radnika s ciljem podizanja kvalitete obrazovanja i stručnog usavršavanja, ali to mora biti cilj putovanja što se teško može pročitati iz informacija koje ste otkrili i zato ćemo zatražiti cjelovitu informaciju od svakog ravnatelja", stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Ubrzo nakon toga, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja na čelu s predsjednicom Suzanom Hitrec, na svojoj je web stranici objavila da se otkazuje putovanje u New York.

"Obavještavaju se svi članovi UHSR-a da se otkazuje studijsko putovanje u New York u organizaciji Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja", stoji u objavi.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potom je potvrdila da je otkazano studijsko putovanje u New York.

"Dobila sam poruku od predsjednice Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzane Hitrec da se od putovanja odustaje", rekla je jučer ministrica Divjak novinarima ispred Banskih dvora.

"Kada smo to saznali, tražili smo očitovanje svih škola i ravnatelja. Ako je tako kako mediji prenose, to je nedopustivo", odgovorila je Divjak na pitanje novinara istaknuvši da će njezino ministarstvo, kada dobije informacije iz svih škola, sve provjeriti.

"Treba vidjeti radi li se o privatnome ili službenome putu. Tu su onda i razlike koje ćemo mi provjeriti i vidjeti što s time", dodala je Divjak.

Dio potvrdio da će uzeti i dnevnice

Index je poslao službeni upit Udruzi o razlozima otkaza putovanja, a odgovor još uvijek nismo dobili.

Iako se formalno radi o "stručnom usavršavanju", to se svelo na petosatni posjet jednoj školi u New Yorku. Ostalo vrijeme ravnatelji će provesti uživajući u čarima New Yorka, grada koji mnogi smatraju prijestolnicom svijeta.

Sedmodnevno putovanje u New York košta oko 13.000 kuna po glavi, a ako ravnatelji žele boraviti u jednokrevetnim sobama, onda se penje na oko 18.000 kuna po osobi. U to su uključene aviokarte i 5 noćenja s doručkom u hotelu.

Na pitanje tko im to plaća, predsjednica Udruge Suzana Hitrec za Index Istrage je rekla da nema podatke o tome, međutim Index Istrage su iz razgovora s ravnateljima doznale da se to financira od novca škole, učeničkih domova, županije, a sve njih, naravno, financiraju građani koji pune proračun. Zanimljivo je i da su neki od ravnatelja, kao i djelatnice županije, koji putuju u New York potvrdili Indexu da će za "stručno usavršavanje" u New Yorku uzeti i dnevnice.