Index istrage

Bivši ministar Goran Marić uhljebljen kao savjetnik Uprave Hrvatskih cesta

GORAN MARIĆ, bivši ministar državne imovine, našao je novo radno mjesto – bit će savjetnik Uprave Hrvatskih cesta, doznaju Index Istrage. Radit će u Zagrebu na neodređeno vrijeme, probni rok mu je tri mjeseca, ali ne sumnjamo da će zadovoljiti najviše standarde. Hrvatske ceste dosad nisu imale savjetnika, što znači da je pred bivšim ministrom pionirski zadatak trasiranja savjetničkih putova u ovoj tvrtki u stopostotnom državnom vlasništvu. Bit će jamačno teško i izazovno.

Stručne kvalifikacije utvrđene kroz niz testiranja

Marić je često prezime, Goran je često ime, stoga smo HC pitali je li dobitnik njihova savjetničkog mjesta zbilja bivši ministar u vladi Andreja Plenkovića koju je napustio nakon niza afera. Dobili smo nedvosmisleni odgovor: "Ovim putem potvrđujemo kako je riječ o bivšem ministru državne imovine Goranu Mariću. Stručne kvalifikacije su utvrđene kroz niz testiranja koje provodimo, kao i pri svakom drugom postupku zapošljavanja. Isto tako, Hrvatske ceste nisu upoznate da postoji postupak koji bi na bilo kakav način kriminalizirao rad Gorana Marića kao bivšeg ministra, a spekulacije nisu dio evaluacijskog procesa. Goran Marić nije započeo s radom te će isto biti moguće po završetku svih formalnosti potrebnih za početak rada", otkrile su nam Hrvatske ceste.

Premda nam je jedna osoba kazala da je čula da je ono rezervirano za nekog, iz HC-a poručuju da odbijaju "sve insinuacije i ne žele komentirati eventualne izjave pojedinaca". Pitali smo i koliko će državna tvrtka plaćati bivšeg državnog dužnosnika Marića, ali nam je odgovoreno da je "plaća propisana internim aktima Društva te predstavlja tajni podatak, ali neće biti ni veća ni manja nego što bi bila za drugu osobu koja bi radila na istom radnom mjestu". Kakva sreća, u petoj brzini jurimo prema jednakopravnosti građana.

Nismo dobili ni imena članova stručnog Povjerenstva zaduženog za izbor savjetnika, zbog GDPR-a, kažu u HC-u. Otkrili su tek da je riječ o članu Uprave, radniku iz Ureda Uprave i radniku iz Odjela za upravljanje ljudskim resursima.

"Želimo sreću u daljnjem pronalaženju posla"

Marićevo ime i prezime zasjalo je na obavijesti poslanoj ovih dana iz HC-a ostalim kandidatima za savjetnika. U njoj stoji da je u Narodnim novinama 87/20 objavljen oglas o natječaju za savjetnika Uprave, koji je trajao od 29. srpnja do 6. kolovoza ove godine.

"Temeljem odluke Uprave Društva, Obavještavamo Vas da je u selekcijskom postupku odabran kao prikladan kandidat Marić Goran te da s njim Hrvatske ceste d.o.o. imaju namjeru sklapanja Ugovora o radu." Nakon ove rečenice, velikodušno ispunjene velikim slovima, slijede dvije besmislene i, na koncu, najljepša: "Zahvaljujemo Vam što ste sudjelovali u natječaju te želimo sreću u daljnjem pronalaženju posla."

HC smo upitali koliko su znanja i vještine koje je Goran Marić iskazao kao ministar državne imovine utjecale na njegovo zapošljavanje te što će uopće HC-u savjetnik. Odgovoreno nam je kako je "Goran Marić odabran u javno objavljenom natječaju za zapošljavanje, nakon što je zadovoljio formalne uvjete natječaja, kao prikladan kandidat temeljem vrednovanja svih relevantnih elemenata provedenog, složenog selekcijskog postupka, dakle rezultata pismenog ispita i strukturiranog intervjua, motivacije, znanja i kompetencija. Napominjemo kako se na natječaj javilo 6 kandidata od kojih je troje kandidata zadovoljavalo formalne uvjete natječaja i bili su pozvani u višu selekcijsku razinu, na koju se odazvao samo jedan kandidat", a to je očito Marić. Goran Marić.

Zašto baš Marić? Goran Marić

Što treba raditi savjetnik i zašto baš Marić? Goran Marić. Opet odgovara HC:

"Za posao savjetnika, sukladno Katalogu radnih mjesta, između ostalog traže se stručna i integrirana znanja funkcionalnog područja: razvijanje strategije i davanje projekcija vezano za stručno područje, savjetuje o razvojnim projektima u funkcionalnom području ili potrebnim istraživanjima i investicijama, usklađuje zakonske zahtjeve i zahtjeve nadležnih tijela i zahtjeve Uprave Društva u stručnom području na način optimalan za Društvo, predstavlja Društvo u domaćim i međunarodnim asocijacijama, stručnim tijelima i organizacijama, trgovačkim društvima, agencijama vezanim uz stručno područje savjetovanja i po ovlaštenju, izrađuje prijedloge i rješenja u stručnom području temeljem analize problema, zakonskih obveza i dokumentacije Društva, sudjeluje u radu projektnih timova, savjetuje kod rješavanja ključnih pitanja, obavlja i ostale poslove na zahtjev Uprave društva. Temeljem svega navedenog posao bi obuhvaćao područje korporativnog upravljanja, praćenja ključnih pokazatelja izvedbe te upravljanja imovinom. Naime, korporativno upravljanje i uspostava sustava upravljanja imovinom jedan je od temeljnih zadataka proizašlih iz restrukturiranja cestovnog sektora koji se provodi sa Svjetskom bankom", napisali su nam iz HC-a.

U Plenkovićevoj vladi preživio nekoliko afera

Natječaj za savjetničko mjesto raspisan je nekih godinu dana po Marićevu odlasku iz Plenkovićeve vlade. U njoj je preživio više nekretninskih afera. Na primjer, onu kada je otkriveno da je u Živogošću ispod cijene kupio vikendicu od prijatelja, poduzetnika Zvonka Šarića. Pisalo se i kako je kuću u podsljemenskoj zoni prebacio na sina Antu pa je nije morao upisati u imovinsku karticu, a potom je Index objavio niz tekstova o njemu sa zajedničkim pitanjem: kako je moguće da je postao jedan od najbogatijih Plenkovićevih ministara? 

>> Kako smo smijenili Gorana Marića

Otkrili smo da mu sin živi u 2,5 milijuna kuna vrijednom stanu, da je po nižoj cijeni, oko 500 eura po kvadratu njegova tvrtka od franjevaca kupila stan u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, a zauzvrat je obećao obnovu dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Pisali smo i kako su Marići svoju 1,8 milijuna kuna vrijednu tvrtku darovali Šariću i o tome kako su nakon tog velikodušnog čina Marići od svoje bivše tvrtke kupili apartman u Turnju. Prema imovinskoj kartici, Goran i supruga Marijana za njega su 2014. godine izdvojili 180 tisuća kuna. Tri godine kasnije prodali su ga za 390 tisuća kuna.

Iskaže li barem dio ove umješnosti na novom radnom mjestu, očekuje nas ugodna vožnja prekrasnim hrvatskim cestama.

Neopozivu ostavku podnio u Butkovićevu društvu. Sad će raditi u njegovu resoru

Neopozivu ostavku na ministarsko mjesto Marić je podnio polovicom srpnja prošle godine u Novom Vinodolskom na potpisivanju ugovora o darovanju nekretnina. Izjavio je da odlazi "u nastalim okolnostima i atmosferi teške medijske difamacije statusa i opstrukcije normalnog rada i djelovanja Ministarstva državne imovine" koje je, inače, nakon izbora pripojeno graditeljstvu i prostornom uređenju.

>> Reakcije na ostavku Marića: "Totalni raspad sistema. Kada će otići Plenković?"

Marić je ostavku dao u društvu Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture, a sada dolazi raditi u jednu od važnijih tvrtki u njegovu resoru. Sve po natječaju, nikakve veze, ništa.

Naravno, Marića smo pokušali dobiti. Zvali smo nekoliko brojeva, neke više ne koristi, u HDZ-ovu Klubu zastupnika nemaju pojma kako doći do njega, na bivšem radnom mjestu također. 

Stoga mu ovim putem želimo uspješno hvatanje u koštac sa savjetničkim izazovima.

Originalno objavljeno na Index istrage