Index istrage

Banožić je s weba vlade izbacio da je radio za tvrtku kojoj država isplaćuje milijune

MINISTAR Mario Banožić nedavno je izbacivao crtice iz svog životopisa sa stranice vlade. Ne znamo zašto. Pitali smo Ministarstvo, ali nisu nam odgovorili. 

Ono što je izbačeno jesu privatne tvrtke u kojima je Banožić radio i neki od stručnih radova koje potpisuje. Ušli smo u arhiv interneta i nabavili primjerak stranice kakva je bila 2019. godine. 

Ono što se odmah može uočiti jest da se više ne spominje kako je Banožić radio za firme Son-Ugo-Cor, MD profil i Santini. 

Ovako je prije izgledao Banožićev životopis:

Zašto bi netko izbacivao radno iskustvo iz životopisa? Odgovor smo pokušali pronaći u Ministarstvu obrane kojim sada Banožić upravlja, no do objave članka ga nismo dobili. Ipak, na stranici MORH-a uredno se navode sve firme u kojima je bio zaposlen.

Prije strelovitog političkog uzleta, osim što je radio za Son-Ugo-Cor, MD profil i Santini, bio je zaposlenik i Vinkovačke televizije, što se također ne spominje u životopisu. 

Sad se u Banožićevu životopisu više ne spominju privatne tvrtke u kojima je radio:

  

Tvrtka čiji je generalni direktor bio Banožić promijenila je ime i strukturu, a onda dobila unosan posao od države

Možda najzanimljivija tvrtka na ovom popisu je Son-Ugo-Cor, danas poznatija kao - Sonik d.d. 

U vlasništvu ima motel Spačva nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo. Država Soniku isplaćuje do dva milijuna kuna svake godine za najam tog motela u kojem smještaju policajce koji čuvaju granicu od migranata.

Taj posao traje od 2017. godine kad je HDZ-ov Banožić bio voditelj Ureda državne uprave. Prvi ugovor između države i njegove bivše firme potpisao je HDZ-ov Goran Marić, bivši ministar kojeg istražuje USKOK. 

Upravo je Banožić godinu dana nakon potpisivanja tog ugovora sjeo u Marićevu fotelju. Banožićevim dolaskom na tu funkciju ugovor sa Sonikom se nastavio produžavati.  

Država je dosad isplatila preko 7.5 milijuna kuna pravnom sljedbeniku bivše Banožićeve tvrtke

Sonik je ove godine od MUP-a dobio 1.524.543,68 kuna, prošle 2.200.886,74 kuna, 2019. godine primio je 2.000.546,01 kuna, 2018. godine još 1.834.907,16 kuna.

To je ukupno 7.560.882 kuna. Nastavi li ovako, MUP bi uskoro mogao isplatiti cijeli motel koji broji 60 soba.

Mario Banožić bio je generalni direktor Son-Ugo-Cora od srpnja 2004. do ožujka 2005. godine.

Dodajmo da je danas i država u vlasništvu dionica Sonika. Prema izvješćima na stranici CERP-a (Centra za restrukturiranje i prodaju) vidi se da ih već duže vrijeme pokušavaju prodati. 

Banožić je bio i direktor Vinkovačke televizije na kojoj se plaćaju oglasi iz proračuna ministarstava

Iduće radno mjesto Marija Banožića koje se ne spominje u životopisu na stranici vlade jest ono na Vinkovačkoj televiziji. Ondje je bio vršitelj dužnosti direktora od srpnja do prosinca 2013. godine. 

Državna riznica postoji od 2013. godine i od tada bilježi da Vinkovačka televizija dobiva sredstva iz proračuna raznih ministarstava koja se ondje oglašavaju. Najveći iznos VTV je dobio 2017. godine, a radilo se o 1.024.363 milijuna kuna.

Suvlasnik VTV-a je i Grad Vinkovci. Imaju udio od 14.64 posto u temeljnom kapitalu Vinkovačke televizije, nominalnog iznosa 296.700 kuna, a prema pisanju Glasa Slavonije, uskoro namjeravaju pojačati taj udio.

U životopisu se više ne spominje da je radio za MD profil i Santini 

Banožić je iz životopisa izbacio i da je radio za tvrtku MD profil iz Vinkovaca. Bio je voditelj veleprodaje samo dva mjeseca. Ta je tvrtka ove godine završila u stečaju. 

Tvrtka Santini iz Vinkovaca i danas uspješno posluje. U njoj je Banožić radio kao komercijalist godinu dana, od srpnja 2003. do srpnja 2004. godine. 

Banožić je iz životopisa izbacio i znanstvene radove koje je radio s kolegicom Gabrijelom Žalac 

Na stranici vlade više se ne spominju znanstveni radovi ekonomista Marija Banožića, pa tako više ne piše da je on koautor članka "Mapiranje turističkog potencijala - preduvjeti za razvoj turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj", koji je za Ekonomski fakultet u Osijeku potpisao s kolegicom Gabrijelom Žalac.

Žalac i Banožić potpisuju i rad na temu klasteringa turističkih zajednica koji bi omogućio šansu za bolje korištenje strukturnih fondova EU - studija slučaja Vukovarsko-srijemska županija. Ni to se više ne spominje u životopisu. 

Originalno objavljeno na Index istrage