Index istrage

Bandić očajnički pokušao zadržati kontrolu nad Adventom, pomogli mu "branitelji"

"NALAŽE se gradonačelniku Grada  Zagreba da putem nadležnog ureda, u propisanoj proceduri, predloži Gradskoj skupštini Grada Zagreba izmjene i dopune Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, a koje bi  jasno i nedvosmisleno definirale procedure odabira organizatora manifestacija povodom Adventa putem javnog poziva i dodjele javnih površina za postavljanje privremenih građevina putem javnog natječaja", stoji u odluci zagrebačke Gradske skupštine koja je ostala u sjeni velike odluke o rušenju Bandićeva GUP-a.

>> Afera s kućicama na Adventu postaje ogromna: Ovo je sedam ključnih točaka

Odluka zagrebačke skupštine posljedica je afere s kućicama na Adventu koju je temeljito istražio Index u serijalu o malverzacijama u Zagrebu u vrijeme blagdana. Podsjetimo, iako gotovo svi gradovi u Hrvatskoj koji imaju organizirane advente raspisuju javne natječaje za dodjelu ugostiteljskih i suvenirskih kućica, u Zagrebu toga nema. Naime, poslove dodjele kućica dobivaju uvijek iste tvrtke koje su povezane s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Prema čudnoj i netransparentnoj proceduri, za organizaciju Adventa u Zagrebu ne može se prijaviti nitko osim tih nekoliko privilegiranih. Utvrdili smo i financijsku štetu jer Grad Zagreb od Adventa ima oko 700 tisuća kuna prihoda, dok organizatori na iznajmljivanju kućica zarade oko 12 milijuna kuna.

Bandić je zbog Adventa prijavljen USKOK-u

Bandić je zbog toga prijavljen USKOK-u, a u prijavi se ističe netransparentna procedura dodjele lokacija posrednicima koji zgrću milijune na iznajmljivanju kućica te "reket" prema podzakupcima tih istih kućica koji "stvarno odrađuju posao ugostiteljske ponude i prigodne prodaje". Temeljem informacija koje su izlazile u medijima, u prijavi se naglašava da su takozvani kraljevi Adventa poslove podzakupa, odnosno davanja na korištenje drugoj osobi, odradili tjednima prije nego što su im od Grada bile dodijeljene lokacije. Prijavu je podnijela parlamentarna stranka GLAS, a upravo su oni i inicirali da se napokon utvrdi zakonska procedura kako Bandić više ne bi mogao iskorištavati Advent.

>> Ovo je Deno, kralj Adventa. S firmom bez zaposlenih zaradio više od milijun kuna

"Način organiziranja manifestacija povodom Adventa u Zagrebu, a posebno način dodjele lokacija za privremene građevine tzv. 'kućica' proteklih tjedana je skandalizirao zagrebačku javnost. Ispostavilo  se  da  su  organizatori  manifestacija, kao posrednici, sklapali ugovore o podzakupu s pružateljima ugostiteljskih usluga mjesecima prije nego im je Grad, u proceduri predviđenoj člankom 24. Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina dodijelio na korištenje te iste javne površine. Cijene podzakupa dostizale su i stotinjak tisuća kuna, dok su organizatori plaćali gradu svega nekoliko tisuća kuna. Istovremeno, potpuno je ignoriran članak. 25. Odluke koji direktno propisuje proceduru javnog natječaja za prigodnu prodaju i ugostiteljsku djelatnost povodom uskrsnih i božićnih blagdana", stajalo je u zahtjevu za izmjenu procedure koji je potpisala GLAS-ova Anka Mrak Taritaš, a u njemu se traži puno jasnija procedura odabira organizatora manifestacija i osnivanje neovisnog nadležnog tijela za nadzor i kontrolu provedbe rješenja koje u takvim slučajevima donosi nadležni ured.

Krajnji rok za novi i transparentniji pravilnik je lipanj ove godine.

Protiv novog pravilnika samo Bandić i branitelji

Zanimljivo je što su na kraju za ovaj prijedlog glasali svi, pa i vijećnici Bandićeve stranke. No još je zanimljivije što je sam Bandić bio protiv tog prijedloga smatrajući kako je on suvišan, odnosno da je postojeći Pravilnik sasvim dostatan.

>> Imamo sve detalje: Tri tvrtke vladaju Adventom, sve su povezane s Bandićem

"Dostavlja se očitovanje Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Sukladno tome, gradonačelnik smatra da nije potrebno donositi predloženi zaključak", stajalo je u Bandićevom očitovanju. Protiv tog prijedloga bio je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić, koji je napisao da oni sami misle napisati novi pravilnik za dodjelu kućica, ali za taj prijedlog bili su resorni odbori za komunalno gospodarstvo i onaj za prostorno uređenje.

Bandiću od odbora podršku dao samo Odbor za branitelje

Od gradskih odbora jedina podrška Bandiću bio je Odbor za branitelje, koji se složio s njegovom tvrdnjom da novi pravilnik nije nužan.

"Nakon rasprave Odbor većinom glasova (4 glasa 'za' i 5 'suzdržanih') nije podržao Prijedlog zaključka o nužnosti izmjena i dopuna Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina", stoji u toj odluci koju potpisuje predsjednik tog odbora Miodrag Demo, poznatiji kao Bandićev čovjek za ratne veterane

No na kraju je, kako smo već napisali, ogromna većina vijećnika u Gradskoj skupštini izglasala prijedlog suprotno volji Bandića i Odbora za branitelje.