Index istrage

Kovačević je kupio elitni stan od čovjeka u čijoj garaži je skrivao milijun eura

MALA tvrtka donedavnog šefa Janafa uhićenog u korupcijskoj aferi, Dragana Kovačevića, pod nazivom Finkor, nema zaposlenih. Ima male prihode i povremeno vrlo skromnu dobit, ali zato u svom vlasništvu ima čak tri stana, doznaju Index istrage.

Prva dva su u Slovenskoj ulici u Zagrebu i zajedno tvore sada već notorni klub koji je posluživao hranu i piće bez ikakvih dozvola, a u njemu su se okupljali politički i ostali moćnici.

>> Tko je sve od moćnika bio u Kovačevićevu klubu? Donosimo imena

>> Ministri su jeli i pili u nelegalnom klubu, dok su inspekcije zatvarale restorane

Treći stan, doznaju Index Istrage, nalazi u novogradnji. Kupljen je prije dvije godine i nalazi se u Veslačkoj ulici u neposrednoj blizini stana zbog kojeg je ministar Goran Marić morao podnijeti ostavku.

Pokušali smo istražiti kako je skromna Kovačevićeva tvrtka mogla kupiti stan od 64 kvadrata (uz koji ide i garaža) s približnom vrijednošću od oko 1,2 milijuna kuna. Stan je, prema dostupnim podacima, kupljen bez kredita od tvrtke Alfa stan direktora Dejana Šparaveca. To je posebno zanimljivo jer je upravo u garaži vile Dejana Špraveca nađen parkirani automobil uhićenog šefa Janafa s milijun eura u prtljažniku. No, krenimo redom.  

Prostor u kojem je klub Kovačevića firma kupila 2011. godine

Vlasnik tvrtke Finkor je uhićeni šef Janafa Dragan Kovačević, no kada je postao dužnosnik, odnosno kad ga je vlada postavila na čelo državne tvrtke, tvrtku Finkor je prenio na odvjetnički ured Šoštarić. Direktorica te tvrtke je Ivana Širić, a na istoj adresi registrirane su još tri tvrtke i to: Centar ekonomskog Razvoja, Eko-glob i Globfi.

Osim adrese, tim tvrtkama je zajedničko i da im je direktorica Širić, da nemaju ni jednog zaposlenog i da su prošlu godinu zaključile s malom dobiti.  Tvrtka Finkor registrirana za usluge, trgovinu i zastupstvo došla je u fokus javnosti nakon što je uhićen Kovačević odnosno nakon što se doznalo da je notorni klub u koji su dolazili ministri, predsjednici i suci u vlasništvu te tvrtke. 

Klub bez ijedne dozvole

Klub Dragana Kovačevića nalazi se na adresi Slovenska 9 u centru Zagreba. Kako smo istražili, riječ je zapravo o dva prostora. Veći se nalazi u prizemlju i ima 54 kvadrata, a iznad njega je još jedna prostorija, odnosno zasebna nekretnina od 28,5 kvadrata. Stanovi su za potrebe tvrtke kupljeni 2011. godine. 

Te 2011. godine Finkor je imao skromne prihode od 50 tisuća kuna i gubitak od gotovo 59 tisuća kuna. Godinu prije imali su prihod od 157 tisuća kuna i dobit od gotovo 90 tisuća kuna.

Ni na jednom od ta dva stana nije bio zabilježen teret kredita niti je vidljiv u poslovnim knjigama.

 

Prostor kluba kupljen je 2011. godine. Nije bilo zabilježbe kredita

Kovačevićeva firma nema zaposlenih, a dobit je minimalna

Od kupovine te nekretnine Finkor je poslovao skromno. Prošlu su godinu završili s dobiti od 156 tisuća kuna, što nakon naplaćenog poreza iznosi 137 tisuća kuna. Prihodi su iste godine bili nešto veći od 300 tisuća kuna. Prije pet godina bili su u minusu od 40 tisuća kuna. Te 2015. godine imali su prihode od svega 57,7 tisuća kuna, sljedeće 2016. godine prihod od 112 tisuća kuna i dobit od svega 2300 kuna, dok je 2017. godine prihod bio tek 210 tisuća kuna, a dobit 12,4 tisuće kuna.

U vrijeme kada kupuju stan u elitnoj zgradi u Veslačkoj ulici, 2018. godine, imaju prihode od samo 90 tisuća kuna, a dobit te godine iznosi malo više od 6 tisuća kuna. 

Stan od 64 kvadrata u novogradnji u Veslačkoj ulici kupljen je u studenom 2018. godine, a na stanu nema zabilježbe kredita. Ni u financijskim izvješćima te tvrtke nema zabilježbe kredita, pa je bilo logično pitanje za direktora Alfastan grupe je li Kovačevićeva tvrtka stan platila u gotovini. 

Stan je kupljen u elitnoj zgradi u Veslačkoj ulici 

"Cjelokupna kupoprodajna cijena s osnova navedenog Ugovora o kupoprodaji nekretnina isplaćena je od strane kupca isključivo na transakcijski račun prodavatelja", kažu nam iz Alfastana direktora Dejana Šparaveca. 

Riječ je 64 kvadrata stana plus garaža, a s obzirom na prosječnu cijenu prodanih stanova u to vrijeme vrijednost tog stana su približno oko 1,2 milijuna kuna. 

Iznos u cijelosti uplaćen na račun

Podsjetimo kako smo o stanovima u toj zgradi u Veslačkoj ulici pisali vrlo detaljno prošle godine. Stan u kojem živi Ante Marić, sin bivšeg ministra Gorana Marića, tvrtka Alfastan grupa je u kolovozu 2018. godine prodala tvrtki Veslačka nekretnine, koja je pak u vlasništvu bivše tvrtke Gorana Marića, za 336.095 eura ili gotovo 2,5 milijuna kuna, a u jesen iste godine u njega je ušao kao "podstanar" Marić junior.

U njegovom susjedstvu je i stan tvrtke Finkor. 

>> U Kovačevićevom autu pronašli milijun eura, bio je parkiran u garaži vile

Podsjetimo da je policija u prtljažniku automobila u garaži vile u Samoboru, uz prisustvo nekadašnjeg prvog čovjeka Janafa Dragana Kovačevića, pronašla skrivenih milijun eura. Uz novac je pronađena i veća količina dokumentacije koju istražitelji tek pregledavaju. U vili živi direktor Alfastana Dejan Šparavec, koji je u prijateljskim odnosima s Kovačevićem.

 >> Došli smo do spornog ugovora o stanu iz Veslačke. Na njemu je ime Marićevog sina

O poslovanju tvrtke Finkor upitali smo direktoricu te tvrtke Ivanu Širić, no nije nam odgovarala na pozive i SMS-ove. Pitali smo je kako je moguće da bez kredita tako skromna tvrtka ima čak tri nekretnine te na koji je način kupljena ona posljednja iz 2018. godine u Veslačkoj ulici. 

Skromna Kovačevićeva tvrtka bez zaposlenih

Podsjetimo kako smo sa Širić razgovarali prije dva dana. Tada nas je najviše zanimalo na koji je način radio i funkcionirao klub u vlasništvu tvrtke u kojoj je ona direktorica. 

Direktorica Finkora ne zna ništa o klubu koji je u vlasništvu Finkora 

"Da, moj ured se nalazi na adresi Slovenska 9, no zapravo vam ne mogu puno pomoći jer ne znam ništa", rekla nam je tada Širić koja je već gotovo 10 godina direktorica Kovačevićevih tvrtki. Kaže nam da tvrtke i dalje posluju sasvim normalno kao i da normalno radi u svom uredu. O notornom klubu nije znala ama baš ništa. 

Stan u Veslačkoj ulici kupljen je u studenom 2018. godine

"Nisam tamo zalazila, moj ured bio je fizički odvojen od tog dijela, tako da ne znam ništa. To su vam dvije odvojene stvari", rekla je tada Širić u razgovoru za Index. Danas nam se nije javljala. 

Podsjetimo kako je klub u koji su zalazili ministri, predsjednici, suci, poduzetnici, novinari i ostala "elita" poslovao nelegalno. Državna inspekcija potvrdila je kako nikada nisu ušli u klub jer nisu imali u svojoj evidenciji da klub uopće postoji. Klub je radio i za vrijeme lockdowna iako je to, u to vrijeme, bilo strogo zabranjeno. 

Originalno objavljeno na Index istrage