Index istrage

Za vrijeme pljačke stoljeća bio je revizor u Ini. Vlada ga sad želi staviti u Upravu

HRVOJE ŠIMOVIĆ, koji je na zatvorenoj sjednici vlade predložen za novog člana Uprave Ine, u vrijeme posljednje velike pljačke u Ini bio je u Revizijskom odboru te tvrtke te nije ništa prijavio, doznaju Index Istrage. Kako nam je rekao u kratkom razgovoru za Index, nije bio upoznat s velikom pljačkom koja se odigravala u Ini.

Šimović je izabran u Revizijski odbor 2020. godine. Podsjetimo, premijer Andrej Plenković odlučio se na smjenu hrvatskog dijela Uprave Ine nezadovoljan činjenicom da nisu vidjeli da se događa pljačka teška milijardu kuna u Ini, i to u jeku najveće energetske krize.

Filipović najavio reviziju, a Šimović već aboliran?

Naglasimo i kako je krajem kolovoza ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao da će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. godine te da će ona obuhvatiti i ulogu Revizijskog odbora. 

Ta revizija još nije započela, potvrdili su nam jutros iz Ministarstva gospodarstva, no čini se da je Šimović već aboliran s obzirom na to da je kandidat vlade za novog člana Uprave Ine. Šimović, inače, dijeli katedru na Ekonomskom fakultetu i u jako je dobrim odnosima s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem te aktualnim ministrom Markom Primorcem.  

Valja naglasiti da je vlada jučer predložila tri nova hrvatska člana Uprave Ine, a jedan od njih, Emanuel Kovačić, već je od toga odustao. No krenimo redom. 

Što je otkrio USKOK o pljački Ine?

Akcijom USKOK-a i policije uhićeno je više osoba zbog malverzacija u preprodaji plina. Riječ je o sada već bivšem direktoru u Ini Damiru Škugoru, njegovom ocu Dani Škugoru, donedavnom predsjedniku Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josipu Šurjaku te njegovom poslovnom partneru Goranu Husiću, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje. Istragom je obuhvaćena i predsjednica Uprave Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za Inu prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68.9 milijuna kuna, tvrdi USKOK. Na računu njihove tvrtke OMS Upravljanje ostalo je još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Okrivljenici su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji. 

Revizija koju je najavio ministar Filipović još nije ni krenula 

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako će zbog afere s preprodajom plina zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih, istaknuvši da je zgrožen i osuđuje udruživanje i počinjenje kaznenog djela u Ini u jeku najveće energetske krize. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović krajem kolovoza izjavio je da će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. godine. Revizija, rekao je Filipović, trebat će obuhvatiti i ulogu interne revizije Ine, Revizijskog odbora, eksterne revizije, kao i ulogu Uprave i Nadzornog odbora Ine. 

Zatražili smo jutros od tog Ministarstva podatak u kojoj je fazi revizija koju je prije tri tjedna najavio ministar Filipović, no, sudeći prema odgovoru, ona nije ni krenula. 

"O rezultatima revizije bit ćete obaviješteni čim bude gotova, a izbor revizorskog društva je u tijeku", stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva. Isto tako, javnost još uvijek nije dobila odgovor na pitanje što su radili revizori i Revizijski odbor s obzirom na to da je riječ o većoj količini novca, kao i da se pljačka unutar Ine događala kroz duži vremenski period. 

Šimović: Revizijski odbor nema uvid u ugovore 

Iako revizija nije ni krenula, a nemamo još ni odgovor na pitanje što su radili revizori, čini se da je Revizijski odbor Ine već aboliran. Naime, vlada je ovog tjedna kandidirala Hrvoja Šimovića, koji je bio u Revizijskom odboru Ine. Izabran je u prosincu 2020. godine, što znači da je bio u tom Odboru dok se odigravala velika pljačka Ine. 

Šimovića smo upitali kako, kao član Revizijskog odbora, nije znao što se događa u Ini. 

"Revizijski odbor nema uvid u poslovni plan, nemamo uvid u nikakve ugovore niti donosimo poslovne odluke. Jednostavno nam to nije u nadležnosti", rekao nam je Šimović opravdavajući se za ono što se događalo u Ini, što je i dovelo do smjene hrvatskog dijela Uprave Ine. Drugim riječima, tvrdi da ništa nije znao. 

Šimovićevo tumačenje vlastite uloge u Revizijskom odboru različito je od smjernica za rad revizijskih odbora u pravnim osobama od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku koje je donijelo Ministarstvo gospodarstva, i to u srpnju prošle godine. 

Dužnost člana revizijskog odbora je da traži dodatne informacije

Naime, u smjernicama stoji da članovi revizijskog odbora moraju imati sposobnost razumijevanja i prosudbe uobičajenih poslovnih zbivanja u Društvu, kao i da su članovi dužni "proučiti i upoznati se s izvješćima i drugim materijalima koji su im dostavljeni, a po potrebi zahtijevati dodatne informacije, izvješća, posebice od vanjskog i unutarnjeg revizora Društva". 

Smjernice za rad u revizijskim odborima 

"Član revizijskog odbora je dužan poduzeti sve razumne mjere kako bi osigurao da je upoznat sa svim relevantnim činjenicama i okolnostima", stoji u smjernicama. Podsjetimo, Šimović se u razgovoru za Index pravdao da nije imao uvid u poslovni plan i ugovore.  

U dobrim odnosima s Ćorićem i Primorcem

Hrvoje Šimović je redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je zaposlen od 2003. godine. Katedru dijeli s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem te aktualnim ministrom financija Markom Primorcem. S obojicom, kako doznajemo, u jako je dobrim odnosima. 

"Kolega Primorac ima apsolutno sve kapacitete, znanje, da preuzme funkciju ministra financija i uđe u cipele kolege Marića, koji je ostavio dubok trag u hrvatskoj ekonomiji, pogotovo u javnom sektoru i vladi. Mislim da će biti dobar nasljednik", rekao je Šimović ovog ljeta u središnjem Dnevniku HTV-a nakon prijedloga da Primorac naslijedi Marića u fotelji ministra financija.

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage