Index istrage

Vlada prvo odustala, a onda kupila maske od tek osnovane firme po duplo većoj cijeni

MINISTARSTVO gospodarstva otkrilo nam je da je od pulske tvrtke Medical and pharm trading d.o.o. kupilo maske za 7,31 kunu po komadu s PDV-om, odnosno 5,85 kuna bez PDV-a, što je gotovo dvostruko skuplje od 2,95 kuna, za koliko su maske mogli kupiti od iste tvrtke prošlog mjeseca. Samo što je tada vlada, dan nakon što ga je najavila, odustala od posla s firmom iz Pule.

Iz Ministarstva pod vodstvom Darka Horvata smatraju "važnim istaknuti kako je sva roba nabavljena po tržišnim cijenama u datom trenutku nabave. No, isto je tako potrebno naglasiti kako su cijene pojedinih proizvoda (posebno medicinske robe i materijala) sklone čestim promjenama u proteklom periodu, što je i realno za očekivati s obzirom na razinu potražnje koja trenutno vlada na globalnom tržištu", odgovorili su na upit Index Istraga iz Ministarstva.

Pulska je tvrtka slavu stekla 19. ožujka kada je objavljeno da je svega četiri mjeseca nakon što je registrirana vlada s njom nakanila sklopiti 19 milijuna kuna težak posao kupovine maski. Već sljedećega dana saznali smo da je Hrvatska dobila veliku donaciju medicinske opreme i da se odustaje od suradnje s pulskom tvrtkom, čiji je vlasnik mladi doktor medicine Dominik Gjoni, a on je i zastupa zajedno s braćom Fabianom i Stefanom, također doktorima medicine.

>> Vlada odustala od kupovine maski za 19 milijuna kuna. Dobili su veliku donaciju

Prvo smo otkrili da su ipak poslovali s pulskom tvrtkom, a sad imamo i cijenu - duplo veću od prve (odbijene) ponude

Index Istrage otkrile su da je država ipak poslovala sa spomenutom tvrtkom. Kako su nam objasnili iz Ministarstva gospodarstva, "naknadno je, a prema uputi i novim potrebama Nacionalnog stožera civilne zaštite, među ostalim nabavljeno 130.000 zaštitnih masaka i 1.001.200 nitrilnih zaštitnih rukavica od društva Medical and pharm trading d.o.o. koje je navedenu robu imalo na raspolaganju u svojim zalihama te ju je bilo u mogućnosti promptno isporučiti".

>> Doznajemo: Vlada kupila maske od tek osnovane firme, iste one od koje su već odustali

U jednoj od prvih izjava Dominik Gjoni objelodanio je kako su on i njegova tvrtka vladi ponudili cijenu od 2,8 do tri kune po maski, što je, kazao je 20. ožujka, "na granici isplativosti" i, tvrdio je Gjoni, upola manje od drugih ponuda koje su se kretale oko pet-šest kuna.

Maske su, kako vidimo, nešto kasnije ipak kupljene od Gjonijeve tvrtke i plaćene 15. travnja po cijeni od 7,31 kune za komad. Ili, odbijemo li PDV, 5,85 kuna. Zainteresiralo nas je otkud razlika u cijeni. Jest, tržište je dinamično, cijene divljaju, znamo to, znamo i zašto, ali je li se onda netko u državnom aparatu preračunao kad je u manje od mjesec dana maske kupio po znatno višoj cijeni?

Sve stavke ponuda

Ministarstvo gospodarstva kaže sljedeće:

"Prilikom prihvaćanja ponude od strane društva Medical and pharm trading d.o.o., Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ocjenjivalo je sve stavke ponuda. Osim cijene koju navodite, važno je uzeti i druge ključne okolnosti za prihvaćanje ponude. To prvenstveno podrazumijeva vrijeme kada je ponuda zaprimljena i prihvaćena, zatim rokove isporuke i načine plaćanja te svakako količine roba koje se nude, odnosno prihvaćaju. Što se tiče cijene od 2,8 kuna, a koju ste naveli u svom upitu, ona se ne pojavljuje ni u jednoj ponudi predmetnog društva. Društvo Medical and pharm trading d.o.o. ponudilo je najnižu cijenu od 2,95 kuna i to dana 18. ožujka 2020. godine, za količinu od 2.000.000 komada, uz uvjet plaćanja predujmom te rokom isporuke od 7-10 dana. Nadalje, cijena od 2,95 kuna iz prve ponude je cijena bez PDV-a, dok je u cijenu od 7,31 kuna (s kojom komparirate prethodnu cijenu) uključen PDV, tako da uspoređivati treba cijene bez PDV-a, odnosno prihvaćenu cijenu od 5,85 kuna", sugerira Ministarstvo.

Nastavljamo citirati odgovor Ministarstva:

"Što se tiče vremenskog perioda o kojem govorite, napominjemo kako je prva ponuda po cijeni od 2,95 kuna ponuđena 18. ožujka 2020. godine, dok je do druge prihvaćene ponude prošao 21 dan te je ponuda prihvaćena 8. travnja 2020. godine", kažu iz Ministarstva ostavljajući nas mrvicu u nedoumici - zašto za prvu ponudu navode datum kad je pulska tvrtka poslala ponudu, a za drugu datum prihvaćanja ponude.

Porast cijena, tržište i druge priče

"S obzirom na stanje i svakodnevni porast cijena na ukupnom tržištu zaštitne robe, ugovorena cijena od 5,85 kuna po komadu je u trenutku prihvaćanja ponude bila tržišna, dok su cijene danas porasle još i više. Također, osobito je važno uzeti u obzir činjenicu što je pri formiranju cijena za prvu ponudu, ista bila predviđena na bazi od 2.000.000 komada, dok je druga ponuda od 5,85 kuna (bez PDV-a), kreirana na bazi od 130.000 komada. Isto tako, prodavatelj je kod prve ponude nudio rok isporuke od 7-10 dana, dok je kod druge rok isporuke bio odmah po prihvaćanju. Konačno, za prvu ponudu bi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta preuzelo rizik eventualne neisporuke robe ili isporuke lošije kvalitete robe, s obzirom da je ponuda uključivala plaćanje predujmom, dok je kod prihvaćene ponude plaćanje bilo po isporučenoj robi, bez ikakvog rizika za kupca, uz raniji pregled robe koja se nalazila u Zagrebu", informira nas Ministarstvo.

U Ministarstvu se očito nisu brinuli o našem novcu

Bez želje za naknadnim pametovanjem, a uz uvažavanje racionalne potrebe za zaštitnim maskama i za činjenicu da se u aktualnim okolnostima nisu mogli provoditi natječaji, očito je da se u ovom slučaju radilo u najmanju ruku o lošoj procjeni.

Kako onome tko je 20. ožujka odustao od kupovine maski za 2,95 kuna po komadu nije palo na pamet da će ih trebati još, nemamo pojma. Za naš novac se očito nije brinuo kad ih je nešto kasnije platio dvostruko više.

Gjonija smo nazvali nekoliko puta na više brojeva. Nije se javio.

Originalno objavljeno na Index istrage