Index istrage

Večeras objavljujemo ekskluzivni intervju: Kako su banke pokrale 50.000 Hrvata

U EKSKLUZIVNOM videointervjuu za Index bivša direktorica RBA Leasinga Sanja Mehinović detaljno nam otkriva kako je njena bivša tvrtka varala tisuće klijenata koji su plaćali puno višu ratu leasinga nego što su trebali.

Ovaj tekst je najava intervjua koji je objavljen večeras u 19 sati. Intervju se nalazi na ovom linku.

Upravo je prijava Mehinović Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA) dovela do nadzora ne samo RBA Leasinga nego i drugih leasing kuća, a koja je utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u čak 13 leasing-društava od 2008. do 2020. godine, a ukupna šteta iznosi više od 700 milijuna kuna. Prevareno je više od 50 tisuća klijenata!

>> Hanfa utvrdila nezakonitosti kod 13 od 15 leasing društava

Temeljem prijave i dostavljenih dokaza Sanje Mehinović, Hanfa kao regulator utvrdila je da su leasing društva temeljem jednostranog određivanja kamatne stope obračunavala leasing rate/obroke po kamatnim stopama koje su bile veće od onih početno ugovorenih. Iako je prevara teška više od 700 milijuna kuna, koliko je oduzeto klijentima, korisnicima leasinga, zahvaljujući rješenju Hanfe, leasing društva morat će vratiti svega dvadesetak milijuna kuna jer su ostali slučajevi završili u zastari!

Teško je bilo s Hanfom

Iako je utvrđena prevara, nisu na kraju kažnjeni na pravi način. 

Hanfa godinama nije bila u stanju utvrditi kako su varani klijenti, a ne bi vjerojatno ni sada da nije bilo Mehinović, koja nam je opisala koliko je bilo teško surađivati s njima i koliko im je bilo teško shvatiti razmjere prevare klijenata.

Rješenje Hanfe u kojem je bilo zaštićeno ime Sanje Mehinović koja je prijavila prevaru i predala dokumentaciju s kojom se prevara i dokazala

Mehinović je bila u RBA Leasingu od 2007. godine, prvotno kao voditelj Odjela teretnih vozila i plovila, a zatim od 2013. godine kao direktor sektora prodaje, da bi na kraju, do srpnja 2018. godine, bila regionalni direktor prodaje.

Otkrivamo do sada nepoznate detalje prevare

Ova bivša direktorica u RBA Leasingu prepričala nam je detaljno kako je otkrila prevaru, kako je sve prijavila prvo vlasnicima leasing kuće, RBA banci te kako su oni htjeli sve zataškati. Otkriva nam i kako su banke dijelile klijente na "pametne i glupe", odnosno na one koji bi eventualno mogli shvatiti kako ih varaju na kamatama i visini kredita.

Iako je prijavila nezakonitosti i nepravilnosti leasing društava i Ministarstvu financija, koje za to ima poseban odjel, oni nikada nisu reagirali na njenu prijavu. Podsjetimo, na čelu Ministarstva financija je Zdravko Marić, a u Hanfi zadužena za kontrolu leasinga je njegova sestra Ljiljana, koja je direktorica Sektora za superviziju osiguranja, leasinga i faktoringa.  

Mehinović otkriva da je šest mjeseci skupljala dokaze, koji su se pokazali ključnim u dokazivanju prevare, te niz drugih detalja oko uloge Hanfe, Hrvatske narodne banke, Zdenka Adrovića, današnjeg šefa Hrvatske udruge banaka, koji je u to vrijeme bio u Nadzornom odboru RBA Leasinga i odobrio prevaru, te niz drugih, javnosti do sada nepoznatih detalja ove nevjerojatne i za sada nekažnjene prevare koja je trajala od 2008. do 2020. godine.   

Prevarene nisu ni obavijestili na pravi način

Podsjetimo na to da su Index istrage još prošle godine vrlo detaljno pisale o svim detaljima prevare RBA Leasinga. U rješenju Hanfe tada je stajalo kako je sporno više od 15 tisuća ugovora o leasingu te da je za veliku većinu slučajeva nastupila zastara!? Hanfa je tada naložila RBA Leasingu da odmah ukloni utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti te da "u roku od 30 dana dostavi pisano očitovanje Hanfi o aktivnostima koje su poduzete prema svim primateljima leasinga čije su ugovorne obaveze neosnovano i netransparentno jednostrano izmijenjene".

>> RBA Leasing prevario desetke tisuća klijenata za milijune kuna, vade se na zastaru

RBA Leasing nije to napravio u roku od 30 dana, a iz pisma oštećenim klijentima nije bilo jasno navedeno da im se zapravo obraćaju jer su ih oštetili.

"Uz navedenu obavijest, a uzimajući u obzir da ste u razdoblju od 31. listopada 2008. godine do 28. ožujka 2013. godine bili u poslovnom odnosu s Raiffeisen Leasingom, ovime Vas pozivamo da nas kontaktirate u slučaju bilo kakvih pitanja i/ili zahtjeva vezanih za predmetno rješenje HANFA-e, kao i naš međusobni poslovni odnos", stajalo je u toj obavijesti. Onima koji bi im se i javili odgovarali bi da je nastupila zastara. Tada smo i kontaktirali RBA Leasing.

Uloga bivšeg ministra financija u RBA Leasingu

"Raiffeisen Leasing postupa i ispunjava obveze u skladu sa svim primjenjivim zakonskim propisima", glasio je odgovor iz RBA Leasinga kada smo ih upitali kako je moguće da u odgovorima stoji kako je nastupila zastara. Isto tako, upitali smo tada RBA Leasing hoće li namiriti svoje oštećene korisnike, no tada nismo dobili jasan odgovor.

>> Boris Lalovac je bio direktor u RBA Leasingu u vrijeme velike prevare. Nazvali smo ga

Otkrili smo tada i da je od 2005. do 2011. godine u RBA Leasingu bio zaposlen bivši ministar financija u vladi Zorana Milanovića Boris Lalovac, a koji nam je tvrdio da nije ništa znao o prevari. Lalovac je tada u razgovoru za Index tvrdio da je većim dijelom u RBA Leasingu bio pripravnik, a tek je 2010. - 2011. godine postao direktor Sektora računovodstva, financija i izvještavanja. Tvrdi da nije znao ništa o postupcima RBA Leasinga prema svojim klijentima. Podsjetimo, prevara je utvrđena od 2008. do 2020. godine.

Adrović, predstavnik hrvatskih banaka, sve je odobrio

Pisali smo, temeljem zapisnika s Nadzornog odbora RBA Leasinga iz 2008. godine, kako je Nadzorni odbor dao suglasnost za neosnovanu i jednostranu izmjenu marže koja je na koncu oštetila klijente te kuće za više desetaka milijuna kuna. Na čelu Nadzornog odbora bio je današnji šef Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović. Utvrđeno je da Nadzorni odbor nije imao primjedbi na predstavljenu namjeru postupanja Uprave prema primateljima leasinga koja se odnosila na promjenu marže odnosno fiksnog dijela promjenjive kamatne stope.

>> Šef Hrvatske udruge banaka bio je na čelu tijela koje je odobrilo milijunsku prevaru

"Dužnost predsjednika Nadzornog odbora društva Raiffeisen leasing d.o.o. obnašao sam u skladu sa svim zakonskim propisima i pravilima struke te sam se osobno zalagao za poštivanje svih pozitivnih propisa u nadziranom društvu", rekao nam je tada Adrović. Podsjetimo, Adrović je bio član Uprave RBA od 1996., a funkciju predsjednika Uprave obnašao je od 1997. do 2014. godine. Sada je šef udruženja koje okuplja 17 banaka koje posluju u Hrvatskoj.    

Istraga DORH-a

Na kraju valja naglasiti da je DORH sredinom srpnja prošle godine odgovorio Index Istragama kako rade na slučaju po pojedinačnim prijavama. 

>> Milijunska prevara RBA Leasinga: DORH kreće u službeni progon odgovornih

"Nadležno državno odvjetništvo poduzet će zakonom propisane radnje kad nadležno nadzorno tijelo (HANFA), ako je tijekom svog postupanja dosad utvrdilo sumnju ili utvrdi u daljnjem tijeku svog postupanja da je počinjeno neko kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, i o tome, kao ovlašteno tijelo, podnese kaznenu prijavu državnom odvjetništvu", stajalo je u odgovoru Državnog odvjetništva.

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.