Index istrage

Turudići lani kupili 160.000 m2 zemlje. Pred kandidaturu za DORH prebacili sve djeci

Turudići lani kupili 160.000 m2 zemlje. Pred kandidaturu za DORH prebacili sve djeci
Foto: Patrik Maček (Pixsell), Index

TATJANA PAVELIĆ-TURUDIĆ, supruga suca Ivana Turudića, novog šefa Državnog odvjetništva, prošle je godine kupila više od 160.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta u mjestu Novi Gradac, kraj Virovitice, a vrlo brzo nakon toga to je zemljište prepisala punoljetnoj djeci. To se dogodilo u studenom prošle godine, kada je DSV raspisao natječaj za novog šefa DORH-a, doznaju Index istrage. 

>> Što sve ima Turudić? Kupio je vinograd u istom mjestu i u isto vrijeme kao i Tolušić

Kupljene parcele darovane u mjesecu kad je raspisan natječaj za šefa DORH-a

Ništa od te imovine nije vidljivo u imovinskoj kartici suca Turudića. Naime, supruga je dio zemljišta, 80 tisuća kvadrata oranice i put površine 2332 kvadrata, kupila u travnju prošle godine od tvrtke Poljoprivredno dobro. Ukupno je to 82.331 kvadrat za cijenu od 41.165,00 eura.

Dva mjeseca kasnije, 20. lipnja prošle godine, kupila je i susjednu parcelu od iste tvrtke, odnosno 80 tisuća kvadrata oranice te put od 1234 metara kvadratna za 40.617 eura. Ukupna cijena za obje parcele, 160 tisuća kvadrata oranice te put od 3566 kvadrata, iznosi 81.782 eura. Kupoprodajne ugovore zatražili smo i dobili od Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Virovitici.  

 

Isto tako, kako je vidljivo u izvatku iz zemljišne knjige, ove dvije parcele su 2. studenog prošle godine darovane, jedna kćeri, a druga sinu. Podsjetimo, 29. studenog raspisan je natječaj za šefa DORH-a.

Turudić: Sve ću prijaviti u imovinsku

"Točno je da smo kupili i da su parcele poklonjene djeci, ja ću to ubaciti u imovinsku karticu, a rok je kraj veljače ove godine", rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru sudac Turudić. 

Kako smo provjerili kod Državnog sudbenog vijeća, koje je nadležno za imovinske kartice sudaca, krajnji datum za dostavu bitnih promjena u imovini sudaca zaista jest 1. ožujka za prethodnu godinu, no čini se da Turudić zapravo nema obvezu prijave imovine. Tu imovinu više nema, a ne prijavljuju se darovi djeci, odnosno imovina punoljetne djece. 

"Suci su bitne promjene u imovini koje su imali u 2023. dužni prijaviti do 1. ožujka 2024. godine. Sudac ne prijavljuje imovinu punoljetne djece. No, ako sudac ili osobe iz naprijed navedenog članka ZDSV-a nisu više vlasnici nekretnina/pokretnina, dužni su to ažurirati u izvješću o imovini sudaca", stoji u odgovoru koji smo dobili od tajnice Državnog sudbenog vijeća kada smo pitali do kada suci moraju prijaviti bitne izmjene u imovini te trebaju li prijaviti nekretnine koje su darovali odrasloj djeci.

DSV-u smo postavili i dodatni upit, kako bismo bili sigurni, te smo, ne navodeći ime suca Turudića, pitali je li potrebno prijaviti kupovinu nekretnine te prodaju, odnosno doniranje te iste nekretnine u istoj godini. Zanimalo nas je kako se to upisuje u karticu (u koji obrazac) ako je to potrebno. No, nismo dobili nikakav odgovor.     

Jedan od dva kupoprodajna ugovora​​​​​

Već prije poklanjali djeci imovinu

O motivima ove nekretninske transakcije sudac Turudić nije htio odgovarati, pa nismo saznali odgovor na pitanje zašto je zemljište vrijedno nešto više od 80 tisuća eura kupljeno pa poklonjeno, i to sve u par mjeseci, a netom prije natječaja za glavnog državnog odvjetnika.

"To je privatna stvar. Nemate pravo pitati za moje motive", rekao je Turudić za Index.

No, nije prvi put da Turudići djeci poklanjaju nekretnine. Tako je 2021. godine sudac svojoj kćeri poklonio kuću u Virovitici, u Ulici Ivana Gundulića.  

Podsjetimo, kako smo pisali, Turudić je u braku s ginekologinjom Tatjanom Pavelić-Turudić, s kojom ima dvoje djece - sina Ivana i kćer Nikolinu Mariju. Nikolina Marija Turudić završila je studij povijesti umjetnosti na jednom od najprestižnijih sveučilišta u Americi - Cornell Universityju u saveznoj državi New York, dok je Ivan upisao i završio američko sveučilište Wharton. Oboje su tako bili na prestižnim i vrlo skupim sveučilištima. 

U Rezovcu oko 65 tisuća kvadrata zemljišta 

Nikolina Marija Turudić 2020. godine otvorila je tvrtku Feral Self Care kojoj je glavna djelatnost proizvodnja parfema i toaletno-kozmetičkih preparata. U 2022. godini imali su gubitak malo veći od šest tisuća eura. U travnju 2022. godine, uz brata Ivana te Tomislava Denića, osniva tvrtku Desol dva za proizvodnju električne energije. Poslovni rezultati tvrtke bit će vidljivi u lipnju ove godine.  

Kako smo provjerili, kći suca Turudića vlasnica je niza nekretnina u Rezovcu, gdje je njen otac, sudac Turudić, 2020. godine kupio oranicu od 2307 kvadrata u isto vrijeme kada je to uradio bivši ministar Tomislav Tolušić, danas na meti europskih istražitelja.  

Nikolina Marija je od lipnja 2021. do ožujka 2023. godine na tom području kupila šest parcela od ukupno 65 tisuća kvadrata. Te parcele nisu joj darovali roditelji, već ih je kupila.

Bogata imovina suca 

Sin Ivan navodi se kao jedan od četiri suvlasnika tvrtke Pro Tennis Fam, koju vodi sestra tenisača Borne Ćorića, koja je 2022. godine, u godini kojoj je i osnovana, imala gubitak od 13.333 eura. Prema javno dostupnim podacima, Ivan je 2015. godine osnovao tvrtku 2 SEE THE SUNSET, koja je ugašena 2019. godine. 

O imovini suca Turudića već smo pisali. On je prijavio osam nekretnina, u što spadaju kuće, garaže i vinogradi. Dio je kupio vlastitim sredstvima, a dio je dobio na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Tek kupljene pa poklonjene parcele uključuju 160 tisuća kvadrata oranice te put od 3566 kvadrata

Sudac Turudić prijavio je u svojoj imovinskoj kartici kuću na zagrebačkom Črnomercu od 120 kvadrata, koju je procijenio na 220 tisuća eura, te jedno garažno mjesto, procijenjeno na 10 tisuća eura.

Od ostale imovine Turudić je prijavio oranicu u Virovitici od 14.806 kvadrata, koju je dobio na temelju ugovora s djedom o doživotnom uzdržavanju, a na temelju istog ugovora dobio je i kuću s okućnicom, također u Virovitici, ukupne procijenjene vrijednosti pet tisuća eura. Riječ je o 1/8 vlasništva nad kućom.   

On plaća leasing, a supruga otplaćuje kredit

U Rezovačkim vinogradima kupio je oranicu od 2307 kvadrata te tri vinograda u Milanovcu od 759, 2655 kvadrata te 2664 kvadrata. Tri vinograda procijenio je na 4400 eura, dok je oranica u Rezovačkim vinogradima procijenjena na svega tisuću eura. Supruga je vlasnica stana od 63 kvadrata u Zagrebu, procijenjenog na 132 tisuće eura. U vlasništvu Turudića od rujna 2022. godine nalazi se i vinograd s klijeti u Milanovcu, kod Virovitice, 

Turudićeva supruga prijavila je stan u Zagrebu od 63 kvadrata, koji je procijenjen na 132 tisuće eura, a od pokretnina prijavio je Volkswagen Polo iz 2019. godine, no ima i leasing na osobno vozilo u vrijednosti od 67 tisuća eura od lipnja 2022. godine. Mjesečna rata za taj leasing iznosi 600 eura. 

Turudić je prijavio i stalne prihode u bruto iznosu od 4200 eura do 4350 eura. Prijavio je i štednju supruge od 64 tisuće eura te 20 tisuća američkih dolara. Na supruzi je i kredit od 50 tisuća eura iz 2017. godine

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.