Index istrage

EKSKLUZIVA INDEX ISTRAGA Kako je PPD sudjelovao u Vujnovčevom preuzimanju Fortenove

EKSKLUZIVA INDEX ISTRAGA Kako je PPD sudjelovao u Vujnovčevom preuzimanju Fortenove
Foto: N1, Hina, Index

ŠEF PPD-a Pavao Vujnovac tvrdi da PPD ne sudjeluje u preuzimanju Fortenove, no pitanje je bi li to stvarno bilo moguće bez financijskih transakcija koje otkrivamo u ovom tekstu.

"U Fortenovu ulažem svoj osobni kapital i to ulaganje nije povezano s PPD-om. Trenutno držim 26 posto dionica", rekao je Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva (PPD), jedne od najmoćnijih hrvatskih tvrtki, u listopadu 2021. godine u intervjuu za tportal.

Vujnovac je više puta u svojim javnim istupima naglašavao kako njegovo preuzimanje bivšeg Agrokora, Fortenova grupe, nije povezano s PPD-om, odnosno da ta tvrtka u tome ne sudjeluje. Index Istrage sada donose niz dokumenata iz kojih je razvidno kako je PPD, koji sam kaže da se bavi i smije baviti isključivo plinom, sudjelovao u poslovima s drugim tvrtkama Pavla Vujnovca, prije svega malteškim Open Passom, tvrtkom koja je osnovana isključivo kako bi preuzela Fortenovu.

Preko PPD-a Vujnovčeve malteške tvrtke došle do 11.7 milijuna eura gotovine

Ukratko, PPD je od Zagrebačke banke otkupio dug tvrtki koje su vlasnice nekretnina na kojima se nalaze dva Konzuma, na Trešnjevki i Črnomercu. Taj dug zatim je prodao tvrtki Open Pass na Malti, koja je osnovana s namjerom preuzimanja Fortenova grupe i čija je vlasnica malteška tvrtka Gain Alliance, koju je osnovao Vujnovac, ujedno i 70-postotni vlasnik.

Open Pass je onda s tvrtkama vlasnicama nekretnina dogovorio nagodbu prema kojoj će im oprostiti gotovo dvije trećine duga, 30-ak milijuna eura, na način da one nekretnine prodaju Vujnovčevim hrvatskim tvrtkama, ali da novac te tvrtke uplate direktno na račun Open Passa.

Kada taj novac sjedne na račun, piše u ugovoru koji posjedujemo, PPD će izbrisati hipoteku s nekretnina. Te dvije hrvatske tvrtke povezane s Vujnovcem postaju tako vlasnice zemljišta koje zatim iznajmljuju Konzumu. Temeljem tog ugovora o najmu, jedna od tih Vujnovčevih hrvatskih tvrtki podiže kredit kojim Vujnovčevoj malteškoj tvrtki izravno na račun sjeda 11.7 milijuna eura gotovine. Open Pass tako dolazi do gotovine kojom može raspolagati u financijskim transakcijama za preuzimanje Fortenove.

No, krenimo redom.

 

PPD čistio hipoteke na zemljištima na kojima se nalaze Konzumove trgovine

Kako smo otkrili, PPD je sudjelovao u poslovnim transakcijama kako bi tvrtke u vlasništvu Pavla Vujnovca došle u posjed zemljišta na kojem se nalaze Super Konzum na Črnomercu i Konzum na Trešnjevki. Od tih nekretninskih poslova izravnu korist imala je tvrtka na Malti Open Pass, koja je u većinskom vlasništvu Pavla Vujnovca (70 posto) i koja je vlasnica Fortenova grupe.

PPD je prvo oslobodio zemljišta na Črnomercu i Trešnjevki hipoteke Zagrebačke banke tako što je od banke kupio dug, odnosno preuzeo kredit koji tadašnji vlasnik tih zemljišta nije mogao otplaćivati. Dug veći od 45 milijuna eura kupio je za trećinu vrijednosti, a ugovore je u ime PPD-a s bankom potpisivao Pavao Vujnovac.

Od PPD-ovog čišćenja hipoteke izravnu korist imala Vujnovčeva tvrtka na Malti

Nakon što je hipoteku na zemljišta od Zagrebačke banke preuzeo Vujnovčev PPD, Vujnovčeve tvrtke Arh Koncept i West Mall Development kupile su zemljišta na Črnomercu i Trešnjevki. Novac prilikom kupoprodaje nije, kako je to uobičajeno, uplaćen prodavatelju, već je u ugovoru bilo uvjetovano da novac ide direktno na račun tvrtke Open Pass na Malti.

Novac nije išao vlasniku nekretnine, nego na Maltu 

Nakon kupovine tih zemljišta Vujnovčeve tvrtke sklopile su ugovor o najmu s Konzumom, članicom Fortenova grupe, i to dok je Vujnovac imao značajan vlasnički udio u toj grupaciji. Upravo zahvaljujući tom milijunskom poslu najma između Vujnovčevih tvrtki i Konzuma, jedna od tvrtki, Arh Koncept, podigla je kredit od 12 milijuna eura, a njegov veći dio izravno je uplaćen Vujnovčevoj tvrtki na Malti.

PPD tvrdi da nema veze s preuzimanjem Fortenova grupe

PPD i Vujnovčeve tvrtke na Malti ne opovrgavaju kako se sve opisano dogodilo, no tvrde kako teza o neumiješanosti PPD-a u poslove oko Fortenova grupe i dalje stoji jer je nekretninski posao PPD-a bio kratkog vijeka. PPD je, kako kažu, zaradio oko pola milijuna eura. Iz PPD-a tvrde kako ponekad sudjeluju na natječajima u kojima prodavatelji traže kupce s izvrsnim bonitetom, a čiji je jedini cilj zarada na preprodaji potraživanja te da su samo zato kupili dug vlasnika nekretnina na kojima se nalaze Konzumi.

PPD dalje tvrdi da je odmah nakon kupovine duga od banke taj isti dug, u svega dva tjedna, prodao baš tvrtki Open Pass. No, prema dokumentu iz kolovoza te godine, ali i prema zemljišnim knjigama, PPD je i dalje bio vlasnik tog potraživanja, a ne Open Pass.

Naime, u kupoprodajnom ugovoru od 25. kolovoza 2021. za zemljište Črnomerec PPD je i dalje bio založni vjerovnik. U ugovoru je pisalo i kako će PPD brisati hipoteke s nekretnine kad novac - 8.69 milijuna eura - kupac (Vujnovčeva tvrtka Arh Koncept) uplati direktno na račun Open Passa. Isti obrazac s različitim iznosima spominje se i u kupoprodajnom ugovoru za zemljište na Trešnjevki.

PPD Pavla Vujnovca se odriče potraživanja od 45 milijuna eura u korist tvrtke Pavla Vujnovca na Malti  

Ako je PPD već u lipnju prodao potraživanje Open Passu, kako tvrdi, zašto bi u kolovozu uvjetovao brisanje hipoteke s nekretnine u ugovoru? Također, postavlja se pitanje kako su u cijeli posao umiješani baš Vujnovčev PPD, Vujnovčev Open Pass, Vujnovčev Arh Koncept i Vujnovčev West Mall Development? I baš sve te firme su na oku imale zemljište propalih tvrtki s milijunskim dugovima na kojima su se nalazili Super Konzum i Konzum?

PPD je prvo kupovao dugove tvrtke, da bi druge Vujnovčeve tvrtke kupile zemljišta tih istih tvrtki. Kako je vidljivo iz Ugovora o ustupu i prijenosu prava i tražbina između PPD-a i Zagrebačke banke, koji potpisuju Zdeslav Blažić iz Zagrebačke banke i Pavao Vujnovac iz PPD-a, PPD je od banke kupio to potraživanje, koje je na kraju iznosilo 45.7 milijuna eura. 

Spomenimo tu još jednom da Vujnovac tvrdi da PPD nema baš nikakve veze s Fortenovom.

Nakon PPD-a uključuju se druge Vujnovčeve tvrtke

PPD je kupio to potraživanje otprilike za trećinu vrijednosti, i to u svibnju 2021. godine. Kupovinom tog duga PPD se upisao na nekretnine te su tada Ciglane nekretnine i Stella nekretnine dugovale PPD-u 45.7 milijuna eura.

Nakon toga tvrtka Arh Koncept, koju je osnovao Pavao Vujnovac, od tvrtke Ciglane nekretnine kupuje zemljište na Črnomercu na kojem se nalazi Super Konzum, u kolovozu te iste godine, tri mjeseca kasnije. U isto vrijeme, odnosno istog dana, tvrtka West Mall Development, u vlasništvu Vujnovca, Josipa Jurčevića, Damira Spudića i Istra Impulsa, sa sjedištem u Hrvatskoj, od Stella nekretnina kupuje zemljište na zagrebačkoj Trešnjevki na kojem se nalazi Konzum.

Nakon kupoprodaje potpisali ugovor s Konzumom pa temeljem toga uzeli 12 milijuna eura kredita

Ugovore o kupoprodaji nekretnina potpisao je direktor Vujnovčevih tvrtki u Hrvatskoj Josip Jurčević. U jednom od njih stoji da će se PPD odreći založnih prava na nekretninama onog trenutka kada tvrtka Arh Koncept na račun tvrtke Open Pass, sa sjedištem na Malti, isplati iznos od 8.6 milijuna eura u slučaju kupovine na Črnomercu. Odnosno, kada tvrtka West Mall Development uplati 3.1 milijun eura Open Passu za kupovinu zemljišta na Trešnjevki.

Vujnovčeva tvrtka odmah je potpisala novi ugovor o najmu s Konzumom 

Kredit strogo namjenski - za vraćanje duga tvrtki na Malti 

U studenom te godine tvrtke Arh Koncept i West Mall, kao novi vlasnici zemljišta na Črnomercu i Trešnjevki, s Konzumom potpisuju novi ugovor o zakupu poslovnog prostora za Konzum.

Na temelju tog ugovora tvrtka Arh Koncept, vlasnika Vujnovca i direktora Jurčevića, dokazuje Erste banci da je u stanju podići višemilijunski kredit i vraćati ga. Ugovor o kreditu između Erste banke i Arh Koncepta težak je 12 milijuna eura i potpisan je u ožujku 2022. godine.

Taj kredit Erste banke od 12 milijuna eura, koji se mora vratiti do 2027. godine, podignut je kako bi tvrtka Arh Koncept mogla vratiti pozajmicu tvrtki Gain Alliance, čiji su vlasnici Vujnovac (sa 70%), Jurčević i Spudić. Tvrtka Gain Alliance vlasnica je Open Passa.

Iako u ugovoru o kreditu stoji kako je riječ o pozajmici povezanom društvu Gain Allianceu, u financijskim knjigama Arh Koncepta stoji kako te godine nisu imali zajmova prema povezanim društvima. Većinski vlasnik i Gain Alliancea i Arh Koncepta je, podsjetimo, Pavao Vujnovac.

11.7 milijuna eura kredita Erste banke ide na Maltu 

Opisanim transakcijama Vujnovčeve tvrtke na Malti došle su do 11.7 milijuna eura u kešu, od kredita koji otplaćuje Vujnovčeva tvrtka u Hrvatskoj zahvaljujući poslu s najmom zemljišta Konzumu.

PPD: Za dva tjedna smo prodali tražbinu

U zajedničkom odgovoru Indexu Vujnovčevih tvrtki, među kojima je i PPD, piše kako je Zagrebačka banka 2021. godine objavila javni natječaj za prodaju potraživanja te omogućila svim zainteresiranim investitorima da ponude cijenu za predmetna potraživanja. Kažu da je PPD ugovor o kupovini tražbine od Zabe potpisao 21. svibnja 2021. godine u iznosu od 15.06 milijuna eura te da je tu tražbinu prodao Open Passu već 9. lipnja za iznos od 15.56 milijuna eura. U odgovoru se navodi i kako je Open Pass u cijelom tom poslu zaradio, kao i PPD. Također, u odgovoru, između ostalog, stoji i kako su vlasnici Open Passa svim ovim transakcijama htjeli pomoći Konzumu i u njegovom portfelju zadržati vrlo važne lokacije u gradu Zagrebu.

Podsjetimo, bez PPD-ove kupnje duga od Zagrebačke banke, ništa od toga ne bi bilo moguće. A Vujnovac tvrdi da PPD nema nikakve veze s Fortenovom.

> Zajednički odgovor tvrtki Prvo plinarsko društvo (PPD), Open Pass te direktora u tvrtkama Pavla Vujnovca i Josipa Jurčevića pročitajte u cijelosti na ovom linku. Odgovor donosimo u integralnom obliku.

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.