Index istrage

USKOK nakon otkrića Indexa istražuje Beroševo ministarstvo i koronavirus.hr

NAKON otkrića Indexa da je Beroševo ministarstvo bez natječaja agenciji isplatilo 1.1 milijun kuna za stranicu koronavirus.hr, USKOK je počeo istraživati Ministarstvo zdravstva.

Indexu je iz Ministarstva potvrđeno da je USKOK tražio dokumentaciju i da istražuje koronavirus.hr. 

Otkriće Index istraga

Index istrage otkrile su da je ministarstvo Vilija Beroša u 2020. godini isplatilo više od 1.1 milijun kuna PR tvrtki Media Val po stavci "informatizacija zdravstvenog sustava", a da PR agencija nije izabrana javnim natječajem. Točnije, riječ je o iznosu od 1.124.620,56 kuna za računalne programe i računalne usluge.

> Beroš agenciji bez natječaja isplatio 1.1 milijun kuna za stranicu koronavirus.hr

Naime, riječ je o uređivanju službenog vladinog portala koronavirus.hr koji je počeo s radom 17. ožujka prošle godine. Iz ureda ministra Beroša pravdaju se kako su od kolega u Ministarstvu gospodarstva te od tijela državne uprave za pitanja javne nabave dobili dozvolu da izravno sklope sporazum s PR tvrtkom bez natječaja. Provjerili smo stavku zakona na koju se pozivaju i čini se da to obrazloženje baš i ne stoji.

Kako smo doznali prije nešto više od tjedan dana, Ministarstvo zdravstva je prije tri tjedna raspisalo natječaj za usluge hostinga (smještaja), održavanja, administriranja i ažuriranja web stranice www.koronavirus.hr. Ništa u toj informaciji ne bi bilo čudno da ta stranica nije aktivna već više od godinu dana i da natječaj nije bio raspisan do sada, kao i da je za tu stranicu do sada PR tvrtki Media Val isplaćeno više od 1.1 milijun kuna.

> Beroš za koronavirus.hr dao milijun kuna bez natječaja. Sad je raspisao novi natječaj

Okvirna vrijednost sada raspisanog natječaja za koronavirus.hr iznosi 856.200 kuna i odnosi se na posao koji bi se obavio u sljedećih godinu dana. Isto tako, jučer su nam iz Ministarstva objašnjavali kako natječaj nisu raspisivali jer su im hitno trebali komunikacijski stručnjaci, zbog čega im je trebala baš PR tvrtka. Sada kada su raspisali natječaj, traže web dizajnere, a komunikacijski stručnjaci se i ne spominju.

Odgovor Ministarstva

Iz Ministarstva kažu da je USKOK dokumentaciju za koronavirus.hr zatražio 1. ožujka i da su oni svoj odgovor dostavili 15. ožujka.

"Točno je da je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 1. ožujka 2021. zatražio od Ministarstva zdravstva očitovanje i dokumentaciju vezanu uz okolnosti sklapanja ugovora koji se odnosi na uspostavljanje i održavanje mrežne stranice koronavirus.hr. Svoj odgovor Ministarstvo je dostavilo 15. travnja 2021.

Podsjećamo da je, temeljem pozitivnog mišljenja tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o mogućnosti izuzimanja predmetne nabave od postupka javne nabave sukladno članku 42. Zakona o javnoj nabavi, a zbog razloga žurnosti u uvjetima sve većeg broja oboljelih i umrlih u susjednim državama, osobito Italiji, Ministarstvo zdravstva preuzelo obvezu uspostavljanja i održavanja službene web stranice koja bi osim podataka vezanih uz pandemiju covida-19, sadržavala i komunikaciju putem društvenih mreža Instagrama, Twittera, Facebooka i YouTubea. U tom je smislu Ministarstvo zdravstva i sklopilo ugovor s tvrtkom Media Val d.o.o. iz Zagreba, koja je prethodno imala zakupljenu domenu koronavirus.hr.

Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju", stoji u odgovoru Ministarstva Indexu.
 

Originalno objavljeno na Index istrage