Index istrage

UHLJEBARIJ Krećemo u lov na sisače javnog novca

UHLJEBARIJ Krećemo u lov na sisače javnog novca
Foto: Index Istrage

INDEX ISTRAGE pokreću Uhljebarij, registar sisača javnog novca.

Novinari Index Istraga mjesecima su istraživali imovinu i financije vodećih ljudi državnih tvrtki. Rezultate ćemo u nastavcima objavljivati u Uhljebariju.

Riječ Uhljebarij označava hrvatski sustav u kojem se novac poreznih obveznika u javnom i državnom sektoru troši na mahom nesposobne, nerijetko i korumpirane ljude, čvrsto povezane s vladajućim strankama.

To ne znači da su svi zaposleni u javnom i državnom sektoru uhljebi, baš kao što to nisu ni svi direktori i članovi uprava državnih kompanija koje smo istraživali posljednjih mjeseci.

No čelnici državnih firmi su ključan dio sustava koji našim novcem bogato nagrađuje nesposobnost, nerad i neučinkovitost u zamjenu za slijepu poslušnost vladajućoj partiji, zbog čega zaslužuju da se njihova imovina i financije detaljno propitaju.

U Uhljebariju Index Istraga razotkrivamo netransparentnost u trošenju javnog novca, nepotizam i namještene natječaje. Otkrivamo previsoka primanja, sumnjivu imovinu i političku umreženost sisača javnog novca. Kopat ćemo i razotkrivati jednog po jednog.

Što smo sve dosad objavili?

Prvo smo objavili smo što su Index Istrage otkrile o čelnim ljudima Zračne luke Split, Plinacroa te tvrtke Odašiljači i veze.

> UHLJEBARIJ Splitski aerodrom ženi posudio milijun kuna. Direktorovoj ženi

Potom smo objavili rezultate istrage imovine šefova Apisa i Autoceste Rijeka-Zagreb.

> UHLJEBARIJ Bogatstvo šefova Apisa: Vila bez dozvole, hrpa stanova, milijunske štednje

Nakon toga smo objavili bogatstvo šefova triju državnih tvrtki, a to su: Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. Zagreb, Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica te Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (HROTE).

> UHLJEBARIJ Šef Kontrole zračne plovidbe taji plaću i nagrade, pogledajte mu "klijet"

Otkrili smo i da HŽ-ovi šefovi imaju plaće oko 25.000 kn, hrpu nekretnina i ogromne štednje.

> UHLJEBARIJ HŽ-ovi šefovi imaju plaće oko 25.000 kn, hrpu nekretnina i ogromne štednje

Nakon što smo objavili priču o šefu Kontrole zračne plovidbe koji nije htio otkriti kolika mu je plaća, došlo je do pomaka. Plaću je morao objaviti, a objavio je i kolike je nagrade primio.

> UHLJEBARIJ Nakon otkrića Indexa šef državne tvrtke objavio plaću, nagrade i penziju

Potom smo otkrili kako šef Uprave HEP-a ima šest stanova, tri kuće, vikendicu i milijunsku štednju. I to je samo dio njegovog bogatstva.

> UHLJEBARIJ Šef Uprave HEP-a ima šest stanova, tri kuće, vikendicu, milijunsku štednju

Krajem ožujka objavili smo i imovinu članova Uprave Hrvatske pošte (HP) te Hrvatske lutrije (HL).

> UHLJEBARIJ Otkrivamo bogatstva šefova Hrvatske pošte i Hrvatske lutrije

Potom smo objavili imovinu članova Uprava Janafa i Hrvatskih šuma.

> UHLJEBARIJ HDZ-ovac iz Uprave Hrvatskih šuma štedi oko 16.500 kuna mjesečno

> Imate li korisne informacije za Index Istrage? Pošaljite nam ih na mail [email protected]. Garantiramo anonimnost.

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Uhljebarij Index Istraga donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo. Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.