Index istrage

Što uopće radi Jakov Kitarović?

JAKOV KITAROVIĆ, suprug predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, šutljiva je, ali sveprisutna pojava u prvom predsjedničkom mandatu svoje supruge. Vidljiv je na službenim susretima i raznim ceremonijama, no Jakov je često i gost na društvenim događajima, napose sportske prirode, te primarni roditelj zajedničkoj djeci. Uza sve to, vjerovali ili ne, Jakov Kitarović radi i dva posla, za što dobiva velik novac.

>> Kolinda se obogatila u pet godina na Pantovčaku, evo koliko

U tvrtki AD Plastik odnedavno više nije zaposlen na određeno vrijeme, nego je dobio posao za stalno, a mjesečna plaća mu je gotovo 17 tisuća kuna. Za tvrtku Sentinel Holding AG, koja je locirana u Švicarskoj, a ima hrvatske vlasnike, radi honorarno za plaću od 180 tisuća kuna godišnje. No što zapravo radi Jakov? U AD Plastiku ne znaju. Postavili smo im to pitanje, no nakon više od tjedan dana nismo dobili nikakav odgovor. U Sentinelu, gdje je honorarac, kažu nam da Kitarović radi na vrlo tajnovitom "projektu implementacija sigurnosnih tehnologija". No krenimo redom.

Jakov i brodska elektrotehnika

Kitarović je studirao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te je završio nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. U službenoj biografiji stoji da je jednu godinu plovio na brodu, odnosno položio je kadeturu, no to mu je bilo jedino iskustvo s nautikom.

Godine 1996. godine vjenčao se s Kolindom Grabar te krenuo na poslijediplomski studij, a tada je radio u Višoj pomorskoj školi u Zadru. "Točnosti diferencijalnog globalnog sustava satelitskog pozicioniranja" bio je njegov magistarski rad iz 1998. godine, a nakon toga je dobio posao na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Ondje je uz elektroničku navigaciju i računalne komunikacije u upravljanju brodom predavao i brodsku elektrotehniku. U vrijeme dok je Kolinda bila ministrica vanjskih poslova, Jakov je imao modificirano radno vrijeme, no zamrznuo je svoju akademsku karijeru kada je 2008. godine Kolinda imenovana za veleposlanicu u SAD-u.

U središtu skandala zbog automobila 

Za vrijeme boravka u SAD-u Jakov se našao u središtu skandala kada je na YouTubeu osvanulo nekoliko videozapisa koji ga prikazuju kako vozi službeni auto veleposlanstva u Washingtonu. Otkrilo se da je Jakov privatno koristio automobil na koji nije imao pravo, i to pune dvije godine. Iz veleposlanstva su pokušali zataškati cijelu aferu tvrdeći da je Jakov ipak aktivan član međunarodnih diplomatskih udruga te da se bavi i humanitarnim radom.

Članstvo u nekoj od "diplomatskih udruga" nikad se nije moglo pročitati u službenoj biografiji Jakova Kitarovića, no bez obzira na to, afera se brzo zaboravila. Naime, radilo se o početku 2010. godine, a HDZ se tada bio našao u središtu niza skandala vezanih za njegovog bivšeg predsjednika Ivu Sanadera.  

Odustao od doktorata i zaposlenja

Dvije godine kasnije, Kolinda je dobila posao u Bruxellesu, u glavnom tajništvu NATO-a. Iz Amerike su se preselili u Bruxelles, a Jakov je prekinuo postupak stjecanja doktorata. Od 2012. godine više nije radio nikakav posao niti je imao vlastitih prihoda, sve do prve godine mandata svoje supruge na čelu Hrvatske.  

Kada je Kolinda Grabar-Kitarović imenovana predsjednicom 2015. godine, Jakov je bio suvlasnik kuće s okućnicom na Malom Lošinju, veličine 193 m2, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 2,1 milijun kuna, no bio je suvlasnik svega 12,5 posto te kuće. Prema imovinskoj kartici otprije gotovo pet godina, Jakov je temeljem nasljedstva bio suvlasnik u manjem dijelu na oko 60 parcela na Cresu. No bitno je da u vrijeme kada je Grabar-Kitarović postala predsjednica njen suprug nije imao nikakvih primanja niti je bio zaposlen.

Poslovni uzlet Jakova Kitarovića

Kitarovići su tada, 2015. godine, prijavili 135 tisuća eura zajedničke štednje. Tu je bio i zajednički kredit iz 2007. godine na 25 godina u PBZ banci u kunama uz kamatnu stopu od 5,40 posto. Podigli su ga u iznosu od 1,174 milijuna kuna. Dijelom je otplaćen 2009. godine, sredstvima od prodaje dvije manje nekretnine, kada je iznos mjesečnog anuiteta smanjen sa 6815,29 na 1355,38 kuna. Tada im je preostalo platiti 186.000 kuna. Kolinda je krenula s predsjedničkom plaćom od 22.720 kuna, a Jakov je, kako smo već napisali, bio bez posla.

Nakon samo dvije godine njezinog mandata na Pantovčaku, kreće i poslovni uzlet Jakova. Prvo je šest mjeseci radio za tvrtku Reversing Labs, koja izrađuje sigurnosni softver. Nitko tada nije znao objasniti što točno u toj tvrtki radi suprug hrvatske predsjednice, a prijavio je plaću od 14.100 kuna.

AD Plastik ruši poslovne rekorde

Odmah po isteku tog ugovora zaposlen je u tvrtki AD Plastik, koja je najveći hrvatski proizvođač plastičnih dijelova za automobilsku industriju. Kako je tada objašnjeno, Jakov je zaposlen kao "savjetnik za korporativnu sigurnost". U imovinskoj kartici stajalo je da mu ugovor s AD Plastikom istječe u veljači ove godine, no kada je predsjednica ažurirala karticu u studenom ove godine, ta naznaka je nestala, što znači da je dobio ugovor na neodređeno vrijeme.  

AD Plastik privatna je tvrtka koja ima osam pogona u šest država i zapošljava tri tisuće radnika. Prošle godine imali su poslovni prihod 1,3 milijarde kuna, a neto dobit bila je rekordnih 89 milijuna kuna.

No što točno Kitarović radi u toj tvrtki, nisu nam znali reći. Iz AD Plastika, koji vodi Marinko Došen iz Rijeke, odlučili su se oglušiti na naše upite.  

Prvo donatori pa onda poslodavci

Jakov, koji stiže na gotovo sve društvene događaje i aktivno prati kampanju svoje supruge te se, kako kaže Kolinda, brine o djeci, ima i još jedan posao. Honorar mu stiže od tvrtke Sentinel Holding AG, a tvrtka je registrirana 2017. u švicarskom kantonu Zugu.

Iza tvrtke stoji Zadranin Goran Medić, a član Upravnog odbora je Tomislav Thur, poznat po zajedničkim poslovima s Miomirom Žužulom. Thur je bio u vrhu Žužulovog kontroverznog Leadership Foruma, a spominje se i u poznatoj aferi Dubravke Šuice s izgradnjom javne garaže u Dubrovniku. Iza tvrtke je i australsko-hrvatski poduzetnik David Tudorović, koji se bavi hotelskim biznisom i ima niz nekretnina, a bio je jedan od donatora u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović za hrvatsku predsjednicu.

Tajnovita tvrtka koja ne želi da se zna za njihove proizvode

Kitarovića su angažirali 2017. godine, odmah nakon što su osnovali tvrtku. Kako je vidljivo na njezinim službenim stranicama, tvrtka se bavi projektom kreiranja operativnog sustava te implementacijom sigurnosnih tehnologija. Na službenoj stranici generičke su fotografije i nema previše podataka o samoj tvrtki. S obzirom na to da su registrirani u Švicarskoj, nije moguće doći do službenih podataka o aktivnosti tvrtke niti je vidljivo kako se zove proizvod koji tvrtka prezentira, kao ni po kojoj cijeni se može kupiti. Stoga smo odgovore na ta pitanja odlučili potražiti službenim putem.

"Naša tvrtka je aktivna, ostvaruje prihod na globalnom tržištu i brzo raste. Naši odnosi s našim klijentima regulirani su Non Disclosure Agreement-ima, i tražene informacije stoga nisu javne naravi", uvjerava nas Medić. Riječ o vrlo čudnom odgovoru prema kojem tvrtki nije u interesu prezentirati svoj proizvod široj javnosti!? Medić tvrdi i kako angažman Jakova Kitarovića u njegovoj tvrtki traje i dalje.

Kitarović je stručnjak

"Konkretno gospodin Jakov Kitarović, kao magistar elektrotehničkih znanosti, stručnjak je koji radi na projektu implementacija sigurnosnih tehnologija sljedeće generacije na uređajima za široku potrošnju (CPE - Customer Premises Equipment), što je i osnovna djelatnost Sentinel Holding AG-a", kaže Medić u svom odgovoru na upit Indexa. Iako njegov odgovor sadrži riječ "konkretno", opet ništa nismo doznali o prirodi posla Jakova Kitarovića.

Šutljivi Jakov svugdje prisutan

Od Jakova se o njegovom poslovnom uzletu ne može čuti ništa. Jakov se drži dalje od mikrofona i nikad nije dao nijedan intervju ili neku značajniju izjavu. Pa ni onda kada je bio isprovociran. S druge strane, nema nekog većeg društvenog ili sportskog događaja na kojem nije prisutan pa se postavlja pitanje kada sve stigne.

Kada nije u društvu svoje supruge, obično je u društvu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, s kojim ide na košarkaške utakmice i na ostale sportske događaje. S njima je obično i Tomislav Madžar, jučer estradni menadžer, a danas predsjedničin savjetnik.

Na kraju krajeva, Jakov je "izdržao". Obitelj Kitarović je kraj mandata dočekala značajno bogatija nego što je bila prije pet godina. Nema više milijunskog kredita koji su trebali otplaćivati do 2032. godine, štednja je s milijun kuna porasla na 1,8 milijuna kuna. Jakov radi s mjesečnom plaćom od oko 14 tisuća kuna te ima i ugovor od 180 tisuća kuna te ušteđevinu od 23 tisuće eura. Kolindi je rasla i plaća, s 22.720 kuna na 24.376,20 kuna. 

Originalno objavljeno na Index istrage

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.