Index istrage

Otkrivamo kako je Butkovićev brat dobio parcelu uz more za 30.000 eura

Otkrivamo kako je Butkovićev brat dobio parcelu uz more za 30.000 eura
Foto: Index

Benjamin Butković, brat ministra Olega Butkovića, došao je do parcele uz more od 150 kvadrata u naselju Povile u Novom Vinodolskom za manje od 30 tisuća eura, tik uz ugostiteljski objekt koji ima u dugoročnom najmu. Naime, država u čijoj je vladi ministar Oleg Butković prvo je tvrdila da je parcela dio pomorskog dobra, a pola godine kasnije, kada je to odgovaralo Benjaminu Butkoviću, da parcela ipak nije pomorsko dobro, otkrivaju Index Istrage.

Riječ je o parceli koja je pripadala Hotelu Novi u Povilama kraj Novog Vinodolskog. Nekretnine tog hotela na licitaciji je prodavao stečajni upravitelj s obzirom na to da je hotel godinama bio u stečaju. 

Kad se poništavala prodaja, nekretnina je bila pomorsko dobro, a kad ju je kupio brat ministra, to više nije

Spornu parcelu, koju danas posjeduje brat Olega Butkovića, prvo je na licitaciji u 2020. godini kupio talijanski državljanin, a nakon uložene žalbe Republike Hrvatske Visoki trgovački sud u Zagrebu poništio je kupnju uzevši u obzir tvrdnju države da je ta parcela pomorsko dobro te da ne može biti predmet ovrhe, pa tako ni prodaje zbog stečaja. 

Odluka Visokog trgovačkog suda od rujna 2021. godine

Ta ista parcela ipak je prodana u srpnju 2022. godine jer je u ožujku te godine dostavljen spis Trgovačkom sudu u Rijeci kako ta čestica zapravo nije pomorsko dobro pa se može prodavati u stečajnom postupku.

Od prve tvrdnje da je parcela pomorsko dobro do druge da ista parcela nije pomorsko dobro prošlo je šest mjeseci.

Tako je brat ministra Butkovića došao do parcele od 151 kvadratnog metra tik uz more za samo 215 tisuća kuna, što je malo manje od 30 tisuća eura. Posebno je zanimljivo to što Butkovićev brat u dugoročnom najmu ima lokal tik uz more - Caffe bar Puntica, koji se naslanja na ovu parcelu.

Ministar Oleg Butković odbija bilo kakvu vezu s načinom na koji je njegov brat došao do te parcele, a njegov brat Benjamin Butković u izjavi za Index kaže da je DORH tvrdio da je parcela pomorsko dobro i osporavao prodaju talijanskom državljaninu, a ne ministarstvo njegovog brata.

U ožujku 2022. godine dostavljen je spis prema kojem parcela nije pomorsko dobro 

No krenimo redom.  

Nekretnine su bile pod teretom agencije za naplatu potraživanja

Hoteli Novi bili su u predstečajnoj nagodbi više od deset godina, no cijelo to vrijeme ovaj kompleks hotela s pet zvjezdica i nekoliko apartmanskih vila na ukupnoj površini od 150 tisuća kvadratnih metara radio je i poslovao, ali ne u punom kapacitetu. 

Iznos predstečajne nagodbe procjenjivao se na oko na 3.29 milijardi kuna. Otegotno je to što su na ovom kompleksu bili upisani tereti jedne od agencija za naplatu potraživanja, i to B2 Portfolia, koji je otkupio potraživanja od nekadašnje Hypo banke. U prosincu prošle godine, dakle, prije četiri mjeseca, objavljeno je da resort napokon ima novog vlasnika - investicijski fond ECM Partners. 

Događaji vezani uz obitelji Butković odigrali su se prije dolaska ovog investicijskog fonda. Naime, tijekom stečajnog postupka na licitaciji su se prodavale nekretnine, a talijanski kupac je krajem 2020. godine došao u posjed više nekretnina ovog hotela. Talijan je na licitaciji došao do 3 nekretnine, i to kuće i kampa od 924 kvadratna metra te još jedne parcele od 175 kvadrata. 

Kada je trebalo poništiti prodaju talijanskom državljaninu, ova parcela bila je pomorsko dobro, a kada ju je kupio ministrov brat, to više nije.

Treća nekretnina bila je sporna, ona od 151 kvadratnog metra, koja se naslanja na ugostiteljski objekt koji je u najmu držao Benjamin Butković. Ukupna cijena za sve tri parcele iznosila je 1.55 milijuna kuna (205.720 eura). Na tu odluku o prodaji država se žalila iako nije bila stranka u postupku prodaje ove nekretnine. 

Visoki trgovački sud u Zagrebu odbacio je žalbu države u rujnu 2021. godine jer RH na dražbi nije dala svoju ponudu te ni po jednoj osnovi nije bila stranka u postupku, odnosno "nije bila ovlaštena za podnošenje žalbe". No sud je ipak uvažio argumente RH i poništio dražbu vezanu uz prodaju ove nekretnine, koja je danas terasa ugostiteljskog objekta u Butkovićevom najmu.   

Država se žalila iako nije stranka u postupku

Republika Hrvatska je u žalbi protiv rješenja o prodaji nekretnine talijanskom državljaninu iznijela tvrdnju da nekretnina predstavlja pomorsko dobro te da tako ne može biti dio ovrhe. U prilog istinitosti te tvrdnje dostavila je prijedlog granice pomorskog dobra Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze, Povjerenstva za granice pomorskog dobra u Primorsko-goranskoj županiji od 25. rujna 2014. godine, te dopis Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze, Povjerenstva za granice pomorskog dobra u Primorsko-goranskoj županiji. 

Sud je odlučio poništiti tu dražbu i vratiti je prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

No nekoliko mjeseci kasnije dolazi do obrata. Trgovački sud u Rijeci u ožujku 2022. godine, pola godine nakon odluke Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, dobio je spis Primorsko-goranske županije, Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze, u kojem je stajalo da sporna površina ne ulazi u predloženi pojas pomorskog dobra. 

U svibnju 2022. godine određeni su uvjeti i način prodaje te nekretnine te je zakazana dražba u srpnju 2022. Stigle su četiri ponude, a najveću, od 215 tisuća kuna, dao je Benjamin Butković i tako došao u posjed te nekretnine. 

Dražbi je prethodilo pismo Benjamina Butkovića stečajnoj upraviteljici Hotela Novi da mu se proda i ugostiteljski objekt od 65 kvadrata, koji se naslanja na kupljenu nekretninu, no do te prodaje nije došlo. 

Ponuda za lokal 

"Nadam se da će ova ponuda biti prihvaćena i da će po prihvaćanju ponude uslijediti zaključenje kupoprodajnog ugovora", stoji na kraju tog dopisa.

Vesna Stančić, stečajna upraviteljica Hotela NOVI d.d.u stečaju, danas Stečajna masa Hoteli NOVI d.d., u kratkom razgovoru za Index potvrdila je da se sjeća slučaja te parcele. Kako kaže, talijanski državljanin kupio je tri parcele, od kojih je jedna bila sporna. 

Prodaju lokala odbila Skupština

Potvrdila je da je Državno odvjetništvo, koje je zastupalo državu u tom postupku, prvo imalo mišljenje za tu jednu parcelu da je pomorsko dobro, no nakon što se detaljno ušlo u cijeli slučaj, ispalo je da ipak nije. 

"Cijeli se taj slučaj na kraju riješio. Talijanski državljanin ostao je bez te parcele koja se naslanja na ugostiteljski objekt, no ostale su mu u vlasništvu druge dvije", rekla je. Što se tiče ponude Benjamina Butkovića za ugostiteljski objekt, potvrdila nam je da do prodaje nije došlo jer ju je odbila Skupština Hotela Novi.  

Braća Butković: Nije Ministarstvo dostavljalo podatke

Brat ministra Butkovića u odgovoru Indexu priznao je da je do parcele od 151 kvadrata, koja se naslanja na ugostiteljski objekt koji ima u najmu, došao po rješenju o dosudi Trgovačkog suda u Rijeci. Kaže nam da nije ministarstvo njegovog brata u ranijem postupku utvrdilo da ta parcela ne ulazi u pojas pomorskog dobra, već županijski ured. 

"Iz obrazloženja predmetnog rješenja o dosudi jasno proizlazi tko je dostavljao podatke o predmetnome i to je Primorsko-goranska županija, Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze", kaže Benjamin Butković u odgovoru na upit Indexa i dodaje da se javna dražba na Trgovačkom sudu u Rijeci nije mogla provesti bez prethodnog očitovanja Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Isto tako tvrdi da je žalbu kojom je poništena kupnja talijanskog državljanina RH zastupalo Državno odvjetništvo. 

Ministar Butković: Ministarstvo je prihvatilo granicu bez intervencija

Objašnjavajući kako je njegov brat došao do ove parcele, ministar Butković rekao je da je postupak utvrđivanja granice pomorskog dobra pokrenula Primorsko-goranska županija po službenoj dužnosti na temelju svog Plana upravljanja pomorskim dobrom još 2015. godine, a ne Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Za ovaj lokal, tik uz more, ministrov brat nudio je 30 tisuća eura 

"Prijedlog granice iz 2015., s izmjenama i dopunama od 2021. i 2023. godine, izradilo je Povjerenstvo za granice pomorskog dobra Primorsko-goranske županije i dostavilo ga Povjerenstvu ovog Ministarstva, koje ga je prihvatilo ne intervenirajući u njegov obuhvat i utvrdilo granicu pomorskog dobra za to područje 19.5.2023. godine", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva kojim upravlja Oleg Butković. 

Ministar Butković: Nisam imao saznanja o prodaji 

U tom odgovoru naglašava se da se navedeni postupak utvrđivanja granice nije odnosio isključivo na područje te sporne parcele, već se granica pomorskog dobra odnosila na više od 850 metara dužine obalnog pojasa u istoj katastarskoj općini. 

"Zaključno, ministar mora prometa i infrastrukture ne sudjeluje u radu Povjerenstva niti u donošenju Rješenja o utvrđivanju granice pomorskog dobra na bilo kojem području Republike Hrvatske pa tako nije ni u ovom. Ministar, kao ni stručne službe Ministarstva nisu imali nikakvih saznanja oko prodaje koju je provodio Stečajni upravitelj odnosno nadležni Sud, niti smo se očitovali oko bilo kakvih detalja u tom postupku", stoji u odgovoru, u kojem se dodaje da Visoki trgovački sud u prodaji nekretnina u okviru stečajnog postupka konzultira nadležno odvjetništvo RH. 

*********

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage