Index istrage

Šef seksualno uznemiravao policajke, nije smijenjen. Doznali smo čija je to odluka

NAČELNIK dubrovačke policije Ivan Pavličević, koristeći svoje diskrecijsko pravo, nije odredio suspenziju za načelnika PGP-a Gruda Matka Klarića i udaljio ga s dužnosti, i to nakon što je Služba unutarnje kontrole MUP-a otkrila da postoje četiri policajke koje je načelnik Klarić kao njihov šef u postaji seksualno uznemiravao te više slučajeva spolne diskriminacije.

Umjesto da načelnika Klarića udalji iz postaje, šef dubrovačke policije odlučio se samo na pokretanje disciplinskog postupka protiv načelnika Klarića. Postupak je pokrenut u studenom prošle godine i još uvijek traje. To nam je u svojem odgovoru potvrdila dubrovačka policija odgovarajući na naš upit.

> Policijski šef kod Dubrovnika seksualno uznemiravao mlade policajke, nije smijenjen

Posljedica te odluke bila je da je od studenog do danas Klarić ostao šef policije u Grudi te nastavio zapovijedati onima koji su ga i prijavili.

Uz to, iz Sindikata policijskih službenika potvrdili su nam kako su im se obratili policajci koji su svjedoci u tom disciplinskom postupku protiv načelnika Matka Klarića. Naime, žalili su se da im se pokušao onemogućiti dolazak na ročište 25. siječnja ove godine tako da se šestorici svjedoka od strane rukovoditelja nije željelo osigurati prijevoz na sud u Split na kojem se sudi načelniku Klariću.

Sindikat: Nije uobičajeno ni normalno da Klarić nije suspendiran

"Nije uobičajeno niti je normalno da nakon ovakvih inkriminacija koje se stavljaju na teret načelniku PGP-a Gruda ne bude udaljen iz službe i da se postupak provodi dok je on i dalje rukovoditelj tim istim policijskim službenicima koji su svjedoci i žrtve u postupku", kažu nam iz Sindikata policijskih službenika. No krenimo redom.

Index istrage jučer su objavile kako je načelnik postaje granične policije Gruda u općini Konavle Matko Klarić seksualno uznemiravao najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, a utvrđeno je i više slučajeva diskriminatornog ponašanja prema ženama. U MUP-u su nam, odgovarajući na službeni upit, rekli kako su navodi o neprimjerenom ponašanju načelnika utemeljeni, kao i da se protiv Klarića još od studenog prošle godine vodi disciplinski postupak, a da je tek prije tjedan dana o svemu obaviješten i DORH.  

Nadređeni načelniku Klariću pokrenuo postupak, ali nije ga suspendirao

Unatoč svemu utvrđenom, Klarić je i dalje načelnik najjužnije postaje granične policije u Hrvatskoj iako je sve bilo poznato još tijekom listopada i studenog. Nalaz Službe za unutarnju kontrolu MUP-a dostavljen je načelniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivanu Pavličeviću kako bi "poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti, poput zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka te udaljenja iz službe".

Zapovjednik policije Pavličević je nadređeni načelniku Klariću, no unatoč tome što su navodi o zlostavljanju i diskriminaciji bili utemeljeni, šef dubrovačke policije nije suspendirao Klarića.  

Načelnik Pavličević nije, kako doznajemo, iskoristio svoje pravo da Klarića suspendira do okončanja postupka, već je Klarića 11. studenog 2020. godine prijavio nadležnom disciplinskom sudu te podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje u počinjenje više težih povreda službene dužnosti protiv rukovoditelja PGP-a Gruda. Tako je Klarić ostao zapovjednik policajkama koje su ga prijavile.

Donesena je odluka da se Klarića neće udaljiti

"Sukladno zakonskim odredbama, diskrecijsko je pravo načelnika policijske uprave odlučiti o udaljenju policijskog službenika iz službe, sukladno čemu je načelnik policijske uprave u konkretnom slučaju donio odluku kako navedenog rukovoditelja neće udaljiti", kažu nam iz dubrovačke policijske uprave. Kako pojašnjavaju, o detaljima ne mogu govoriti jer je postupak u tijeku.

"S obzirom da je postupak pred nadležnim disciplinskim sudom protiv navedenog rukovoditelja u tijeku, smatramo kako bi se iznošenje bilo kakvih okolnosti, na kojima se temeljila odluka načelnika policijske uprave, moglo tumačiti kao utjecaj na daljnji tijek postupka, odnosno konačnu odluku nadležnog disciplinskog suda", stoji u odgovoru dubrovačke policije na pitanje zašto Klarić nije suspendiran od trenutka kada su optužbe prihvaćene kao utemeljene.

"Strah nas je, prijavile smo ga, a on je i dalje zapovjednik"

Podsjetimo kako smo ovih dana razgovarali s djelatnicima postaje Gruda te su nam rekli da osjećaju strah s obzirom na to da je Klarić i dalje načelnik te postaje.

"Među kolegicama sada vlada veliki strah od daljnjeg seksualnog uznemiravanja. Zamislite kakav je osjećaj kad vam u kontrolu dođe načelnik koji vas je seksualno uznemiravao i kojeg ste prijavili, kad vam taj načelnik odobrava godišnje odmore i slobodne dane, kad vam taj načelnik daje godišnju ocjenu o radu", kažu nam iz policijske postaje.

Božinović: Sankcija mora biti

Podsjetimo kako se o ovom slučaju oglasio i ministar policije Davor Božinović.

>> Božinović o šefu koji je seksualno uznemiravao policajke: Sankcija mora biti

"Sankcija mora biti ako se dokaže da je kriv. A kako mi se čini, kako su mi rekli, sve okolnosti oko slučaja su već utvrđene", poručio je Božinović.

Sindikat policije: Htjelo se onemogućiti svjedocima da dođu na ročište načelniku Klariću

U Sindikatu policijskih službenika kažu nam kako odluka da se Klarić ne suspendira i ne udalji s dužnosti do okončanja postupka nije uobičajena ni normalna.

"Budući da Sindikat policijskih službenika aktivno sudjeluje u disciplinskim postupcima protiv policijskih službenika i da na samim ročištima aktivno sudjeluje i sam predsjednik Mario Puškarić, možemo konstatirati da nije uobičajeno niti je normalno da nakon ovakvih inkriminacija koje se stavljaju na teret načelniku PGP-a Gruda ne bude udaljen iz službe i da se postupak provodi dok je on i dalje rukovoditelj tim istim policijskim službenicima koji su svjedoci i žrtve u postupku", kažu nam iz Sindikata policijskih službenika.

Danas smo od tog policijskog Sindikata saznali i kako se pokušava onemogućiti svjedoke u disciplinskom postupku koji se protiv Klarića vodi u Splitu.

"Obratili su nam se policijski službenici koji su svjedoci u disciplinskom postupku protiv navedenog načelnika, kojima se pokušao onemogućiti dolazak na ročište 25. siječnja 2021. godine tako da se šestorici svjedoka od strane rukovoditelja nije željelo osigurati prijevoz na sud u Split na kojem se sudi načelniku", kažu nam iz Sindikata policijskih službenika.

Kako su nam rekli, nije to jedina zamjerka na rad ovog načelnika, a postoje prijave i protiv njegovih suradnika.

"Predstavke protiv Klarića završavale u ladici"

"Jučer smo zaprimili još jednu predstavku u koju se Sindikat aktivno uključio putem pravobranitelja jer su očito te predstavke od prije završavale u ladici, tako da se sam načelnik protiv kojeg se pokreće postupak očitovao na svoje povrede, nakon čega je predmet zaključen kao neutemeljen. Tek nakon niza predstavki koje su uslijedile krajem prošle godine i rada Službe za unutarnju kontrolu MUP-a, koja je iz Zagreba došla u PU dubrovačko-neretvansku inspicirati istinitost navoda, načelnik Policijske uprave je odlučio pokrenuti disciplinske postupke protiv rukovoditelja PGP-a Gruda", kažu iz Sindikata.

Osim slučaja koji je otkrio Index, kažu nam kako imaju i predstavku protiv Klarića vezanu za zlouporabe položaja i ovlasti, no taj predmet još uvijek nije pokrenut.

Slučaj naštetio ugledu policije

"Taj predmet još uvijek nije došao na red, a trebao bi, jer on ne poteže za sobom samo disciplinsku već i kaznenu odgovornost, stoga ćemo kao Sindikat poslati upit Službi za unutarnju kontrolu MUP-a kako bismo doznali što je učinjeno u tom konkretnom slučaju, koji je itekako teži i koji je za sobom definitivno trebao povući institut udaljenja iz službe do okončanja kako disciplinskog tako i kaznenog postupka", kažu nam iz Sindikata.

Na kraju naglašavaju iz Sindikata kako prate rad rukovodećih policijskih službenika jer oni definitivno moraju svojim ponašanjem biti uzor ne samo svim policijskih službenicima nego i građanima.

"Ovaj slučaj i njegov ishod pratit ćemo s dužnom pažnjom i reagirati prilikom svake protuzakonitosti i eventualnog pokušaja utjecaja bilo koga na svjedoke i žrtve, koje su skupile hrabrosti nakon dužeg perioda i odvažile se prijaviti ovakvo nedolično i protuzakonito ponašanje pojedinca koji je itekako teško naštetio ugledu policije ne samo u javnosti, nego i narušio povjerenje policijskih službenika u sustav koji bi trebao provoditi zakone prema svima jednako", kažu nam na kraju.

Ministarstvu unutarnjih poslova uputili smo upit o onemogućavanju svjedoka u postupku protiv Klarića, a njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.