Index istrage

Šef PPD-a članu Uprave HEP-a prodao stan za 1800 eura kvadrat. Susjedni stan je 3000

Šef PPD-a članu Uprave HEP-a prodao stan za 1800 eura kvadrat. Susjedni stan je 3000
Foto: Index, Davorin Višnjić, Emica Elvedji/PIXSELL

Član Uprave HEP-a Tomislav Šambić kupio je peterosoban stan na dvije etaže i tri garažna mjesta na atraktivnoj lokaciji u Zagrebu od Pavla Vujnovca, vlasnika tvrtke PPD, koja je bila u žarištu plinske afere otkrivene prije nekoliko mjeseci, i to za oko 1600 eura po kvadratu. 

Samo peterosobni stan došao je 1776 eura po kvadratu

Stan koji se nalazi u novijoj zgradi na Trnjanskoj cesti kupljen je u veljači 2021. godine za 280.000 tisuća eura te ima ukupno 141.96 kvadratnih metara sa spremištem. Ovoj kvadraturi treba dodati i tri garažna mjesta pa prodana površina ukupno iznosi 173.80. Po toj računici ispada da je metar kvadratni iznosio malo više od 1600 eura. 

Tek za usporedbu, pronašli smo oglas iz tog vremena, kada je Šambić kupio stan od Vujnovca, kojim se trosobni stan na istoj lokaciji, veličine 69 kvadrata uz spremište i garažno mjesto ukupne površine od 77.4 kvadrata, prodavao za 232 tisuće eura, odnosno za malo manje od tri tisuće eura po kvadratu. 

Stan je u imovinskoj kartici procijenjen na malo više od 252 tisuće eura, što je manje od kupoprodajnog ugovora. Naime, Šambić je odvojeno prijavio tri parkirna mjesta na Trnju, a zbrojem procijenjenih vrijednosti garaža te procijenjene vrijednosti stana dolazi se do iznosa od 280 tisuća eura, na koliko i glasi kupoprodajni ugovor. Prema imovinskoj kartici, samo stan, bez tri garažna mjesta, u novogradnji na Trnju stajao je 1776 eura po kvadratu.

Na stanu je i danas vidljiva zabilježba kredita Privredne banke Zagreb od 180 tisuća eura, a i taj kredit je vidljiv u Šambićevoj imovinskoj kartici. Kako doznajemo, prvotni vlasnik ovog stana bilo je Prvo plinarsko društvo, a Vujnovac ga je od njega kupio u svibnju 2017. te ga je četiri godine kasnije prodao Šambiću, članu Uprave HEP-a. Nakon kupnje stana je Šambić, koji je prije živio u Osijeku, prijavljen na toj adresi u Zagrebu.

Spomenimo i još jednu promjenu u imovinskoj kartici člana uprave HEP-a. Naime, njegova supruga od rujna 2021. godine zaposlenica je Konzum Plusa, kamo je prešla iz Hrvatske Lutrije, gdje je bila zaposlena od srpnja 2020. godine.

HEP prodavao plin PPD-u na aukciji za četiri puta manji iznos, Ina oštećena, a njene gubitke podmirit će država

Informaciju da je Vujnovac prodao stan članu Uprave HEP-a prvi put je danas spomenuo član Mosta Zvonimir Troskot, a u svjetlu afere s plinom. Podsjetimo, Ina je vladinom uredbom bila prisiljena kupovati plin isključivo od HEP-a, i to ispod tržišne vrijednosti, za 47 eura po MWh. Iako je cijena plina iz mjeseca u mjesec padala, a zima je završila pa se time i smanjilo korištenje plina od strane krajnjih korisnika, vlada je uredbu produljila, zbog čega je došlo do prekomjernih zaliha plina.

Pavao Vujnovac; Foto: Patrik Maček/PIXSELL 

Zbog toga je HEP bio primoran znatno jeftinije prodavati plin na aukciji, i to kompanijama koje su zakonom ovlaštene da smiju trgovati plinom u Hrvatskoj, među kojima je i Vujnovčev PPD kojemu je plin prodavan za svega 11 eura po MWh. 

Plenković: Ovo mi je novost. Kako ja mogu znati tko od koga kupuje stanove? 

Iako mjesecima prozivan zbog jedne od najvećih afera u Hrvatskoj, premijer Plenković i danas je negirao odgovornost svoje vlade za ogromne financijske troškove koje će na kraju morati podmirivati država, a danas je otkriveno da je i Šambić, kao član Uprave HEP-a, u međuvremenu poslovao s vlasnikom tvrtke PPD, koja je na koncu plin od HEP-a kupovala za četiri puta jeftiniju cijenu. 

Zbog toga je danas u saboru došlo do rasprave između Mostovog zastupnika Zvonimira Troskota te premijera koji i danas odbija optužbe o odgovornosti s plinskom aferom te ističe da je "vlada ta koja je otkrila cijelu situaciju". 

"Član Uprave HEP-a Tomislav Šambić potpisao je ugovor o nekretnini s Pavlom Vujnovcem. To vi postavljate. Taj čovjek odobrava plin, taj čovjek odobrava brojila, kroz njegove ruke prolaze milijarde eura. To je direktan sukob interesa. Od tisuću stanova u Zagrebu, on kupuje stan baš od Pavla Vujnovca. Vi ste zbog Pavla Vujnovca završili na naslovnici Financial Timesa. Što mislite napraviti da se ta korupcija zaustavi?" pitao je Troskot danas u saboru Andreja Plenkovića.

"Aferu s Inom je otkrila vlada, ne oporba. Što se smijete? S vama nešto nije u redu. Ministarstvo financija je radi sprječavanja pranja novca, zajedno s bankama, otkrilo to. Novac nije izgubljen. Što se smijete?"

Foto: Patrik Maček/PIXSELL 

"Na koji mehanizam bi netko od nas mogao saznati tko od koga kupuje stan? Kako ja to mogu znati? Za mene je to novost", rekao je Plenković. "Kako baš u lonac Mosta upadaju te informacije? Kako vi to znate, a nitko u vladi to ne zna? Objasnite javnosti vaše susrete s lobistima, objasnite situaciju oko socijalnog stana", odgovorio mu je Plenković.

Šambić u HEP-u ima plaću od 3700 eura

O Tomislavu Šambiću Index je već pisao 2021. godine. Radi se o članu Uprave HEP-a koji u svojoj imovinskoj kartici navodi da nije član nijedne stranke. Ipak, poznato je da je Šambić u prijateljskim odnosima s bivšim šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom.

Šambić je od 2003. do 2005. godine bio zaposlen u tvrtki Deloitte, gdje je bio revizor. Nakon toga je prešao u Slavonsku banku, u kojoj je od 2005. godine obavljao poslove izvršnog direktora Sektora potpore tržištu. 

Nakon spajanja Slavonske s Hypo-Alpe-Adria bankom 2009. godine, u Hypo-Alpe-Adria banci postao je direktor za regiju Slavonija i Baranja. U 2014. godini prelazi u tvrtku Zbir d.o.o. za računovodstvene usluge, a od 2016. godine direktor je Sektora za ekonomske poslove u HEP Plinu d.o.o. u Osijeku. U Upravu HEP-a ušao je u siječnju 2018. godine.

Tomislav Šambić/Foto: HEP

Šambić je 2018. godine u imovinskoj kartici također zaokružio iznos plaće na 20 tisuća kuna, a sada taj iznos u eurima iznosi 3700 eura neto, dakle gotovo 30 tisuća kuna.

Te 2018. godine, kada je imenovan u Upravu HEP-a, Šambićeva supruga je zaposlena u državnoj Hrvatskoj Lutriji na plaću od 10 tisuća kuna, a u međuvremenu je promijenila posao te od rujna 2021. radi u Konzumu, i to za neto plaću od 1659.04 eura. Inače, u pet godina otkako je Šambić u Upravi HEP-a njegova je supruga tri puta mijenjala radna mjesta.

Osim što je član Uprave HEP-a, Šambić je bio povezan i s privatnim tvrtkama. Radi se o tvrtki T Kapital d.o.o. iz Osijeka, koja je osnovana u veljači 2015. godine.

Izvor: Stan nije prodan ispod tržišne cijene, već ga je trebalo adaptirati zbog potresa. Šambić: Ne vidim sukob interesa

Neslužbeno doznajemo da se radi o zgradi koja je izgrađena 2012. godine te da je dugo bila u najmu. Izvor blizak Vujnovcu tvrdi da je stan trebalo adaptirati nakon potresa, kada su pale cijene nekretnina, te da stan nije prodan ispod tržišne vrijednosti. U međuvremenu se Indexu oglasio Šambić.

On ističe kako je stan u Trnjanskoj kupljen prema važećim tržišnim uvjetima 2021. godine što, tvrdi, potvrđuje rješenje Porezne uprave o visini poreza na promet nekretninama. "To rješenje Porezna Uprava donosi temeljem usporedbe cijene za ostvarene kupoprodaje stanova slične veličine u neposrednom susjedstvu. Radi se o stanu neto korisne površine od 141,96 m2. Ta površina uključuje loggiu, 3 terase i spremište ukupne podne površine 34,16 m2. Koristeći koeficijente neto korisna površina svi garažnih mjesta je 31.84 m2 pri čemu je bitno znati da cijenu kvadrata garažnih mjesta nije moguće vrednovati jednako kao cijenu kvadrata stambenog prostora. 

Riječ je o zgradi iz 2012. godine te stanu koji je bio u dugogodišnjem najmu i kratkoročno izložen negativnim vremenskim uvjetima zbog čega je bilo potrebno renovirati oštećene dijelove, novom hidroizolacijom te promjenom dijela vanjske stolarije i parketa.  Ponovno naglašavam da u kupnji stana ne vidim sukob interesa jer Uprava HEP-a nema i ne može imati utjecaj na odabir najboljeg ponuditelja na javnim natječajima. Svu postojeću dokumentaciju spreman sam dati na raspolaganje Povjerenstvu za sukob interesa", stoji u njegovom odgovoru Indexu. 

 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.