Index istrage

Rimac je trebao završiti kampus u travnju, sad su mu dali odgodu na četiri godine

"EVO par činjenica. Ako ne ispunimo uvjete, sve što smo napravili ide u vlasništvo Grada", napisao je Mate Rimac u prosincu 2021. godine odgovarajući na kritike vezane uz izgradnju Kampusa Rimac, odnosno spornu dodjelu zemljišta Grada Svete Nedelje, smatrajući da "nije pošteno da se kleveće i laže bez da se zna priča druge strane". 

>> Peović optužila Rimca zbog kampusa. Rimac: Ovo je linč. Radim bez kune od države

Kako otkrivaju Index Istrage, Rimac nije ispunio uvjete za gradnju Kampusa Rimac, no zemljište i ono što je dosad izgradio nisu vraćeni Gradu u travnju ove godine, kako je tada najavio, već je Rimac zatražio i dobio odgodu, i to na četiri godine.  

Get the sneak-peak of the Rimac campus gearing up to be the HQ for hypercar aficionados and tech enthusiasts alike. Stay tuned for the grand reveal! #RimacCampus #Rimac

Objavljuje Rimac Automobili u Petak, 29. ožujka 2024.

Istog dana donijeli odluku na Gradskom vijeću i potpisali aneks ugovora s Rimcem

U posjedu smo Ugovora o osnivanju prava građenja između Grada Svete Nedelje i Rimac Automobila d.o.o. iz travnja 2021. godine, Dodatka ugovora o osnivanju prava građenja između Grada Svete Nedelje i Rimac Technologyja, odnosno aneksa od 16. travnja ove godine, te Odluke Grada Svete Nedelje o produženju roka, koja je donesena na Gradskom vijeću istog dana. 

Uvjeti natječaja za zemljište u Kerestincu bili su namješteni za Rimca 

U Dodatku ugovora navodi se kako Rimac nije ispunio sve obveze, no da Grad Sveta Nedelja u "duhu dobrog gospodarstvenika" produžuje rok na 48 mjeseci, uz mogućnost automatskog produljenja za dodatnih 12 mjeseci.

Godišnja naknada za zemljište koje koristi Rimac, koja se uplaćuje Gradu Svetoj Nedelji, promijenjena je s 20 tisuća kuna na 32 tisuće eura. Ta nova naknada primjenjivat će se od 2025. godine. Riječ je o mjesečnom iznosu malo većem od 2600 eura za to veliko zdanje. 

Zurovec nas je pokušao obmanuti

"Samim neproduljenjem roka Grad nije mogao postati automatski vlasnik Kampusa budući da takvu izričitu odredbu ugovor ne sadržava", odgovorio nam je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec na pitanje je li Grad mogao iskoristiti mogućnost da postane vlasnik kampusa s obzirom na to da Rimac nije uspio ispuniti obveze iz ugovora.

Bez obzira na to je li logično da Grad preuzme nedovršeni kampus u koji je Rimac, prema vlastitoj izjavi, uložio 120 milijuna eura, izjava gradonačelnika ne odgovara dokumentaciji. Naime, u ugovoru iz 2021. godine, u članku 15., jasno stoji da Grad može jednostrano raskinuti ugovor s Rimcem ako on ne ispuni obaveze. 

Istekom roka ili u slučaju raskida ugovora sve se vraća Gradu Svetoj Nedelji

U članku 16. definira se da u tom slučaju Rimac mora predati svu dokumentaciju, dozvole, pravo vlasništva nad izgrađenim pogonima i sve drugo, i to Osnivatelju prava građenja, odnosno Gradu Svetoj Nedelji.

No krenimo redom. 

Grad zemljište dao u bescjenje

Prostor u Kerestincu od oko 200 tisuća kvadrata, koji se nalazi u blizini dvorca Erdödy, prema prijašnjim planovima bio je predviđen za sport i rekreaciju stanovnika, odnosno za javni sadržaj. No Grad Sveta Nedelja odlučio je dati taj prostor poduzetniku Rimcu. 

Raspisan je i natječaj za davanje u zakup tog zemljišta, a bio je propisan baš prema zamislima investitora Rimca. Natječaj je trajao svega dva tjedna. Jedini ponuditelj, očekivano, bio je Rimac. Taj natječaj izazvao je niz kritika, a, osim na namještanje natječaja, kritike su se odnosile na to da je Grad to zemljište praktički dao u bescjenje.

Kampus je na 77 posto izgrađenosti 

Naime, cijena je bila iznimno niska s obzirom na to da je to gradsko zemljište procijenjeno na oko 82 milijuna kuna. Točnije, godišnja naknada za to zemljište, kako smo napisali u uvodu, iznosila je samo 20 tisuća kuna.  

Tadašnja zastupnica Katarina Peović u prosincu 2021. godine upozorila je na taj natječaj naglasivši da je riječ o pogodovanju, kao i da na prvom mjestu treba biti interes lokalne zajednice, a ne privatni interes. 

Kampus vrijedan 200 milijuna eura

Mate Rimac njeno izlaganje nazvao je linčem. Naime, tada je naglašavao da tvrtka Rimac Automobili ima pravo građenja na toj gradskoj čestici uz uvjet da pokrene izgradnju u roku od 12 mjeseci, završi projekt u roku od 36 mjeseci, odnosno do travnja ove godine, kao i da zaposli 729 novih radnika, od kojih 547 mora biti visokoobrazovanih. 

Gradonačelnik Zurovec rekao je tada, odgovarajući zastupnici Peović, da bi Grad Sveta Nedelja u trenutku kada se završi prva faza investicija samo od komunalne naknade mogao imati 2.5 milijuna kuna, što je skoro 15 posto ukupnog budžeta komunalne naknade. Dodao je i da će Rimac uložiti 120 milijuna eura. 

U rujnu 2023. godine objavljeno je da je započelo useljenje proizvodnje u Rimčev kampus, koji je vrijedan, kako je pisalo, 200 milijuna eura. Tada je iz te tvrtke najavljeno da bi se 2024. godine u velebni prostor trebali useliti i zaposlenici. 

Iz Grada Svete Nedelje i Rimčeve tvrtke rekli su da bi taj prostor, jednom kad bude gotov, trebao biti jedan od najvećih razvojno-istraživačkih i proizvodnih kompleksa u Europi, i to ne samo u automobilskoj industriji.  

Uložio 120 milijuna eura i završio 77 posto projekta

Rok za izgradnju kampusa produljen je na 4 godine uz mogućnost produljenja na još jednu godinu

No, kad je istekao rok u travnju ove godine, Rimac je u dopisu Gradu tražio odgodu obaveza, odnosno produljenje roka za dovršetak projekta, te je u tom dopisu napisao da je završeno 77 posto kampusa. Kao glavni razlog, Rimac je u tom dopisu gradskim vlastima naveo "promijenjene okolnosti i višu silu". 

Kako je vidljivo iz dokumentacije koja je u posjedu Indexa, Rimac je u aneksu ugovora, kojim mu je produljen rok za dovršetak kampusa, jamčio da je započeo gradnju proizvodnog pogona u roku od 12 mjeseci nakon potpisivanja ugovora, da je uložio 120 milijuna eura, kao i da je njegova grupacija zaposlila dodatnih 729 radnika, od čega je 547 visokoobrazovanih. 

"Nositelj prava građenja potvrđuje i jamči da je djelomično ispunio uvjete Ugovora, tako da je do dana sklapanja ovog Dodatka ugovora ostvario 77 posto izgrađenosti u odnosu na prihvaćenu ponudu", stoji u Dodatku glavnog ugovora. Rimac je obvezan u roku od tri mjeseca dobiti mišljenje revizora, koji će potvrditi iznos uloženog novca i broj zaposlenih, odnosno uvjete za koje jamči. 

Izgubio jamčevinu

S obzirom na to da ipak nije ispunio uvjete Ugovora, Rimac je izgubio pravo na povrat jamčevine, koja je iznosila milijun kuna, te mora uplatiti novu jamčevinu za uredno ispunjenje preostalih obaveza.

16. travnja obveze nisu bile izvršene

Dosadašnja godišnja naknada Gradu Svetoj Nedelji, koja je iznosila 20 tisuća kuna, Dodatkom ugovora se mijenja te sada iznosi 32 tisuće eura, a počet će se primjenjivati od 2025. godine. Dodatak ugovora potpisali su gradonačelnik Zurovec i Mate Rimac 16. travnja, na dan kada je Rimac u potpunosti morao završiti projekt kampusa. 

Odgodu dobio zbog značajno izmijenjenih okolnosti

Istog dana, 16. travnja, Gradsko vijeće Grada Svete Nedelje na svojoj sjednici donijelo je Odluku o sklapanju Dodatnog ugovora za Rimčev kampus. U toj Odluci u članku 4. navodi se da Rimac nije u potpunosti ispunio obveze zbog "značajno izmijenjenih okolnosti" koje su nastupile nakon što je potpisan glavni ugovor 2021. godine.

Koje bi bile "značajno izmijenjene okolnosti", nije u potpunosti objašnjeno. 

Naglasimo da smo krajem 2022. godine više puta od Grada Svete Nedelje pokušali dobiti odgovore na pitanja vezana uz davanje zemljišta Rimcu te smo ih upitali koje uvjete bi neki drugi poduzetnici morali ispuniti da se urbanistički plan iz zone sporta i rekreacije promijeni u poslovno-proizvodnu zonu. Nikad nismo dobili odgovor ni pojašnjenje. 

*********

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage