Index istrage

Pogledajte vile i kuće koje su kupili HDZ-ov direktor i ostali nakon pljačke stoljeća

Pogledajte vile i kuće koje su kupili HDZ-ov direktor i ostali nakon pljačke stoljeća
Foto: Karlo Klasić, Luka Šangulin/INDEX, Slavko Midzor/PIXSELL

U VELIKOJ akciji policije i USKOKA uhićeno je pet osoba. Među njima su direktor Sektora prirodnog plina u Ini Damir Škugor, član vladajućeg HDZ-a, i njegov otac Dane. Uz još troje uhićenih sumnjiči ih se za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tom nedjelu i pranje novca. Šteta za Inu prelazi milijardu kuna. 

Istražitelji sumnjaju na to da je Damir Škugor omogućio da tvrtka OMS Upravljanje plin kupi po izuzetno niskim cijenama i proda ga po puno većim cijenama. Tu tvrtku vodili su njegovi prijatelji Josip Šurjak, inače predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, i poduzetnik Goran Husić.

Index istrage su danas objavile tri teksta o nekretninama koje su četvorica uhićenih, otac i sin Škugor, Šurjak i Husić, kupili u vrijeme dok se događala pljačka u Ini.

Što su sve kupili HDZ-ov direktor i njegov otac umirovljenik?

>> Doznajemo što su sve kupili uhićeni HDZ-ov direktor i njegov otac umirovljenik

Škugori su izuzetno bogata obitelj koja je većinu svojih nekretnina kupila prije 2018. godine. Kako doznajemo, nedavno su kupili dvije manje zgrade s po nekoliko stanova tik uz park Maksimir, i to prošle godine. Susjedne parcele, gotovo u isto vrijeme, kupovao je Goran Husić, koji je također uhićen zbog Ine, pa je stoga moguće da je ovaj dvojac htio raditi i neki nekretninski posao u Zagrebu, a ne samo oko Ine. 

Otkrili smo i kako je Škugorov umirovljeni otac Dane prošle godine bez kreditnog opterećenja u samom centru Šibenika kupio kuću od 332 kvadrata, koja ima nekoliko stanova. No krenimo redom.

Damir Škugor direktor je Službe trgovine prirodnim plinom u Ini od 2016. godine. Prije toga bio je na nekoliko vodećih funkcija unutar Ine. 

Bili su bogati i prije pljačke stoljeća

Škugori su i prije Damirovog dolaska na to visoko mjesto u Ini bili bogati. Već su imali 525 kvadrata atraktivne kuće u Petrovoj ulici u Zagrebu te još jednu noviju zgradu od četiri stana u Babonićevoj ulici, s trgovinom u prizemlju, od 167 kvadrata. 

Jedna od kuća u Petrovoj ulici u vlasništvu Škugorovih

Nakon što je u kolovozu 2018. godine postao direktor u Ini zadužen za plin, Damir i njegova supruga Ana Škugor kupili su noviju obiteljsku kuću u Primoštenu koja s okućnicom, odnosno dvorištem, ima tisuću kvadrata. 

Nakon zajedničkog posla u Ini s tvrtkom OMS Upravljanje, Škugori su u Primoštenu kupili još dvije parcele. Prvo su tako u kolovozu prošle godine kupili oko dvije tisuće kvadrata zemljišta u Primoštenu, a mjesec dana kasnije još 404 kvadrata, koji se za sada vode kao pašnjak. 

Kupio vilu koja je djelo poznatog arhitekta

U oko upada poslovni pothvat iz listopada prošle godine, kada je Damir Škugor u Petrovoj ulici kupio nekretninu od 622 kvadrata te kuću od 554 kvadrata koja se nalazi u Ulici Mije Kišpatića. 

Obje nekretnine kupio je u isto vrijeme. Kako doznajemo, obje je parcele kupio za oko pet milijuna kuna. Kako je vidljivo u katastru, parcela u Petrovoj ulici nalazi se na popisu kulturnih dobara, a riječ je o vili koja je djelo poznatog arhitekta Antuna Ulricha.

Dvije parcele kraj Parka Maksimir kupljene su za oko 5 milijuna kuna, a na jednoj je zaštićena vila 

Parcele koje je kupio Škugor nalaze se u neposrednoj blizini parcela i zgrada koje je kupovao poduzetnik Goran Husić. Husić je kupovao u Ulici Mije Kišpatića i obližnjoj Bukovačkoj cesti. Moguće je da su te parcele, s obzirom na blizinu, Škugor i Husić htjeli objediniti u nekom budućem poduzetničko-nekretninskom pothvatu. 

Umirovljeni Dane kupio kuću u centru Šibenika bez kredita 

Njegov umirovljeni otac Dane, koji je također uhićen u akciji USKOK-a i policije, posjeduje 11 nekretnina, no samo je jedna kupljena u posljednje vrijeme. Riječ je o nekretnini u samom centru Šibenika, a kupljena je u listopadu prošle godine. 

Kuća u Macurinoj ulici ima 332 kvadrata te je kupljena bez tereta kredita. Nije nam poznata cijena. 

Uhićeni odvjetnik lani kupio apartman od 136 kvadrata na Murteru

>> Odvjetnik uhićen zbog pljačke Ine lani je kupio apartman od 136 m2 na Murteru

Istražitelji sumnjaju na to da je Damir Škugor svom prijatelju Šurjaku omogućio da njegova tvrtka OMS Upravljanje kupi plin po izuzetno niskim cijenama i proda ga po puno većim cijenama. 

Imali su tri stana u Zagrebu i staru kuću od 222 kvadrata u Hvaru

Kako je vidljivo iz javnih podataka, Šurjak nije bio siromašan kada je ušao u ovakav posao. Imao je temeljem nasljedstva kuću u Hvaru od 222 kvadrata te niz zemljišta. Tu su i stan od 40-ak kvadrata u Ulici Crvenog križa u Zagrebu te stan od 100 kvadrata u zagrebačkoj Petrovoj ulici, a Šurjaci su imali i stan u Vukovarskoj ulici, na predjelu Trnje, od 74 kvadrata. 

Šurjakov stan nalazi se u potkrovlju

Šurjak je nedavno, u listopadu prošle godine, kupio stan na Murteru. Riječ je o stanu od 136 kvadrata s garažom. Stan se nalazi u potkrovlju manje zgrade, koja ima svega četiri stana. 

Kako je vidljivo, zgrada ima bazen. Na tom stanu, kao i na ostalim nekretninama u vlasništvu Šurjaka, nema tereta kredita banke, pa je jasno kako je stan, po nepoznatoj cijeni, kupljen za gotovinu. 

Uhićeni Husić kupovao cijele zgrade u Zagrebu i Biogradu

>> Ovo je sve kupio uhićeni Husić dok je trajala pljačka Ine

Husić je, podsjetimo, poslovni partner Josipa Šurjaka, inače predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, u tvrtki OMS Upravljanje. Sumnja se da je Husić zaradio preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak 68.9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Upravljanje ostalo je još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti. 

Krenuo je sa stanom u Sesvetama

Husić je, prije nego što je ušao u posao sa Šurjakom, posjedovao dio kuće u Sesvetama u Pirinovoj ulici, odnosno stan od 107 kvadrata. A tada kreće nekretninski uzlet. 

Husić je u manje od godinu dana kupio četiri velike nekretnine u Biogradu na Moru, od kojih je jedna zgrada s četiri stana, te tri veće zgrade u Zagrebu. Njegova supruga također je nedavno postala vlasnica jedne zgrade i kuće temeljem nasljedstva. Ni na jednoj Husićevoj nekretnini nema zabilježbe kredita. 

U Biogradu kupovao zgrade sa stanovima i maslinike 

Husić je u Biogradu na Moru kupio kuću s četiri stana u listopadu prošle godine. Stan u suterenu od 98 kvadrata, stanove u prizemlju i na prvom katu od 89 kvadrata te stan u potkrovlju od 92 kvadrata. Na nekretninama nema zabilježbe kredita, a kuća se nalazi u ulici Jurja Klovića. 

Susjednu parcelu s kućom od 174 kvadrata i dvorištem od 365 kvadrata kupio je u ožujku ove godine. Manju susjednu parcelu od 90 kvadrata kupio je u listopadu prošle godine. Ni tu nije bio kraj Husićevoj kupovini u Biogradu na Moru s obzirom na to da je kupio i maslinik od gotovo 600 kvadrata, i to u ožujku ove godine. 

U Zagrebu kupovao gospodarske zgrade i kuće 

No nije velika kupovina u Biogradu na Moru bila jedina Husićeva kupovina nekretnina. Kupovao je i u Zagrebu. 

Nekretnina u Bukovačkoj cesti

Tako je na Bukovačkoj cesti kupio kuću i dvorište s gospodarskom zgradom od 453 kvadrata, a ta nekretnina kupljena je u prosincu prošle godine. Ni na njoj nema tereta kredita tako da je jasno da je kupljena gotovinom.  

Zgrada u Kišpatićevoj ulici 

U studenome prošle godine kupuje i zgradu u Kišpatićevoj ulici od 445 kvadrata, a ni tu nema zabilježbe kredita. Mjesec prije kupuje još jednu veću nekretninu na području Zagreba. Riječ je o poslovnoj zgradi od 442 kvadrata s poslovnim prostorom od 167 kvadrata te dva trosobna stana. 

Srušio hotel pa prepolovio pečenjarnicu, nitko nije ozlijeđen

U listopadu prošle godine Husić je na zagrebačkom predjelu Dubrava kupio stari hotel o kojem se dosta pisalo ovih dana. Čini se da je krenuo i u izgradnju novog objekta te ga je srušio. 

Rušenjem hotela u Dubravi stradala je poznata pečenjara (Patrik Maček/ Pixsell)

Tijekom izvođenja radova rušenja objekta pao je zid te oštetio poznatu pečenjaru Kastel u Dubravi. Na svu sreću, u trenutku pada zida u restoranu nije bilo gostiju jer on nije radio. U isto vrijeme kupio je i parcelu, također u Dubravi, od 635 kvadrata. 

Do nekretnina i nasljedstvom

Njegova supruga Ana od svibnja ove godine, temeljem nasljedstva, postala je vlasnica kuće u Kutini koja s dvorištem i garažom ima ukupno 1479 kvadrata. Naslijedila je, također u svibnju ove godine, zgradu u Trepčanskoj ulici u predjelu Granešina u Zagrebu. 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index istrage