Index istrage

Plenkovićev šef HEP-a usred pandemije krenuo u tajno mešetarenje nekretninama

USRED pandemije koronavirusa, državna Hrvatska elektroprivreda (HEP), na čijem je čelu Frane Barbarić, a jedini član Skupštine ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, odlučila se baviti mešetarenjem nekretnina, doznaju Index istrage.

>> Otkrivamo: Plenkovićev čovjek, bogati šef HEP-a, zarađuje protuzakonito

Naime, 27. ožujka održana je Skupština HEP-a s dnevnim redom pripajanja tvrtke IE nekretnine, koja je osnovana za poslovanje nekretninama, a nastala je 2011. godine kada se odvojila od Instituta za elektroprivredu i energetiku. Ta je tvrtka poslovnu 2018. godinu (podaci za 2019. godinu još nisu poznati) imala gubitak od gotovo milijun kuna, a u isto vrijeme HEP već ima tvrtku kćer za nekretnine naziva HEP - Upravljanje imovinom d.o.o.

Split: HEP prodaje atraktivan prostor u centru grada i kupuje zgradu Brodomerkura

Nakon toga glasalo se o prodaji i kupnji nekretnina. Naime, HEP je odlučio prodati atraktivan poslovni prostor u Gundulićevoj ulici u centru Splita te onaj u Hercegovačkoj ulici na predjelu Kopilica. Uz to, kupit će prostor Brodomerkura koji se nalazi u Solinskoj ulici.

HEP je, naime, pokrenuo proceduru vezanu za prodaju nekretnina i kupnju novih poslovnih prostora u Splitu. Zgrada u centru Splita procijenjena na 4,6 milijuna eura, a gotovo ista je početna cijena za onu u Hercegovačkoj ulici. HEP je, s druge strane, za jednu poslovnu nekretninu Brodomerkura spreman ponuditi najviše 9,1 milijun eura.

Zgrada HEP-a nalazi se u Gundulićevoj ulici u Splitu i prodaje se po početnoj cijeni od 4,6 milijuna kuna

Nekretnine HEP-a u Splitu, kao i ona Brodomerkura u Solinskoj ulici, procijenjene su prije malo manje od godinu dana, i to u lipnju 2019. godine. Ako se kupoprodaja realizira, HEP će morati uložiti u zgrade Brodomerkura.

Zašto HEP ulazi u ovaj posao u vrijeme kada se premijer Plenković poziva na štednju, nije nam jasno. No, jasno je da se nešto skriva, jer ni HEP, a ni ministar Ćorić ne žele otkrivati detalje dnevnog reda Skupštine.

Slučaj u Dubrovniku je još čudniji

Ako je slučaj Splita možda čudan, što tek reći za namjeru prodaje zgrade HEP-a u Dubrovniku, za koju je ranije već bilo dogovoreno da ide za potrebe Grada Dubrovnika, koji ondje misli napraviti niz društvenih sadržaja, uključujući vrtić.

Grad Dubrovnik zainteresiran je za tu zapuštenu zgradu HEP-a koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u ulici Andrije Hebranga već više od deset godina. No, na Skupštini HEP-a odlučeno je da će se ta zgrada prodavati baš sada. U Gradu Dubrovniku, neslužbeno doznajemo, bili su neugodno iznenađeni kada smo im rekli za Skupštinu HEP-a, odnosno da je odluka donesena baš sada u vrijeme epidemije koronavirusa.

Dubrovnik bi se sada morao zadužiti zbog zgrade koja je već dogovorena

"Grad Dubrovnik je u listopadu 2019. uputio pismo namjere upravi HEP-a za kupnju zgrade na adresi Andrije Hebranga 62. Navedenu zgradu HEP ne koristi već godinama, a cilj Grada je istu zgradu obnoviti i urediti za potrebe Dječjih vrtića Dubrovnik. Ujedno navedena zgrada na krovu ima postavljene brojne antene mobilnih operatera na koje se građani već godinama bune te bi po kupnji zgrade Grad uklonio i navedene antene", stoji u odgovoru Grada Dubrovnika na upit Index Istraga.

No, ako žele doći do zgrade, morat će dizati kredit koji dolazi u najnezgodnijem trenutku s obzirom na krizu uzrokovanu epidemijom koronavirusa.

HEP je baš sada, u jeku epidemije, odlučio prodati zgradu na atraktivnoj lokaciji u Dubrovniku

"Grad Dubrovnik je spreman osigurati kreditna sredstva za kupnju navedene zgrade. Upoznati smo kako je HEP odradio potrebnu proceduru od odluke Nadzornog odbora do Odluke skupštine HEP-a", rekli su nam iz Grada Dubrovnika.

Osim Dubrovnika i Splita, HEP kupuje i nekretnine od Crkve, točnije od Župe Sv. Ivana Trogirskog na Čiovu, a tu je i kupnja nekretnine u Benkovcu, a što je vidljivo iz Dnevnog reda Skupštine HEP-a.

Barbarić i Ćorić šute

U HEP-u o svemu ovome šute. Naime, tri dana prije održavanja Skupštine uputili smo upit HEP-u o Dnevnom redu Skupštine. Nisu nam odgovorili. Nisu nam odgovorili ni kada smo im jasno dali do znanja da smo u posjedu Dnevnog reda Skupštine.

U petak 3. travnja, tjedan dana nakon održane Skupštine, obratili smo se i ministru Ćoriću. Pitali smo ga zašto je Skupština HEP-a proglašena tajnom te upitali za detalje kupoprodaje nekretnina. Nije htio dati ni jedan odgovor, već nam je poručio kako će nam odgovoriti HEP. 

No, iz HEP-a nam se nisu javili iako je prošlo dva tjedna od našeg upita. Više nam se nije javljao ni ministar Ćorić. Muk.

Šef HEP-a Barbarić bio je Plenkovićev osobni odabir

Podsjetimo, sadašnji šef HEP-a Frane Barbarić predložen je za predsjednika Uprave HEP-a na sjednici vlade u prosincu 2017. godine. Bio je to osobni odabir premijera Plenkovića, čijoj vladi je trebalo gotovo šest mjeseci da se odluči kome će povjeriti najvažniju funkciju u HEP-u.

Bila je to posljedica unutarstranačke bitke i lobiranja za tu državnu tvrtku. Protiv imenovanja bili su Hrvatski elektrogospodarski sindikat (HES), Nezavisni sindikat radnika HEP-a i Sindikat TEHNOS koji su tvrdili da Barbarić nije stručan te da je obnašao bitnu dužnost u vrijeme kompromitirane Uprave HEP-a na čelu s Ivanom Mravkom.

Pisanje o Barbariću Plenković vidi kao napad na sebe

Kada smo Barbariću otkrili aferu da je u isto vrijeme bio član vijeća gradske četvrti Novi Zagreb i šef HEP-a, što je bilo protivno odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, premijer ga je uzeo u zaštitu. Naime, Plenković je odbio komentirati Barbarićevo nepoštivanje odluke Povjerenstva, već je rekao kako je pisanje o Barbariću osobni napad na njega.

>> Otkrivamo: Plenkovićev čovjek, bogati šef HEP-a, zarađuje protuzakonito

S obzirom na sve to, odnosno na takvo zaleđe samog premijera, nije ni čudno da se Barbarić odnosno HEP odlučio zataškavati ovakve odluke i ne odgovarati na upite zainteresirane javnosti.

Originalno objavljeno na Index istrage