Index istrage

Otkrivamo: Ovaj luksuzni BMW vozi Burilović, nabavila mu ga je HGK

Otkrivamo: Ovaj luksuzni BMW vozi Burilović, nabavila mu ga je HGK
Foto: Index

PREDSJEDNIK Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koristi automobil BMW serije 5 s 340 konjskih snaga koji s dodatnom opremom vrijedi gotovo milijun kuna, doznaju Index istrage. Kako smo provjerili, automobil je nabavila Hrvatska gospodarska komora i to putem leasinga.

Burilović, prema informacijama koje posjedujemo, koristi automobil BMW 540i xDrive koji ima 340 konjskih snaga te automatski mjenjač s osam brzina. Osnovna cijena iznosi malo više od 492 tisuće kuna s PDV-om, na to se još obračunava porez, a tu je i bogata dodatna oprema na koju je, kako tvrdi naš izvor, potrošeno oko 350 tisuća kuna.

Automobil je iz 2018. godine, a iz HGK za sada ne žele odgovarati na upite Indexa o detaljima nabavke ovog automobila čija je osnovna vrijednost bez dodatne opreme veća od pola milijuna kuna. Predsjednik Komore je, prema dokumentu koji posjeduju Index Istrage, od dodatne opreme tražio i dobio ekskluzivnu kožu za unutrašnjost koja stoji oko 25 tisuća kuna, M Sportski paket od četrdesetak tisuća kuna, aktivno prozračivanje sjedala, posebna komforna sjedala, grijanje upravljača, komforan ulazak u vozilo i drugu opremu. 

Da ne bi bilo zabune, automobil je nabavljen za predsjednika, u što smo se i sami uvjerili kada smo ga jutros fotografirali u njemu.

Upit oko automobila smo HGK poslali u 9:15 ujutro. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

No krenimo redom.   

Prisilna članarina

Hrvatska gospodarska komora financira se prisilnom naplatom članarina jer svaka tvrtka koja je u sudskom registru automatski postaje članica Komore. Najniža mjesečna članarina iznosi 42 kune. Kako je spomenuo sam Burilović, u 2019. godini 68.9 posto je bilo prihoda od članarina, a 31.1 posto od prihoda HGK. Za 2019. godinu tako je uprihodovan 161 milijun kuna od članarina. Komora ima 394 zaposlena, a njihove plaće financiraju se iz članarina, prihoda od javnih ovlasti, iz EU projekata, od prihoda od arbitraže te iz ostalih izvora financiranja HGK poput Znakova kvalitete, sajmova i konferencija. Iz ovog jasno proizlazi da HGK bez članarina ne može funkcionirati. 

Nedavno je saborsku inicijativu da se ukinu obavezne članarine za HGK potkopao saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak, no kritike na račun funkcioniranja ove ustanove i dalje traju, posebno nakon niza afera njihova čelnika Luke Burilovića.

Index istrage otkrile su prvo kako je osnovna plaća Burilovića u HGK oko 23 tisuće kuna, što se do tada nije znalo. Zatim smo otkrili da su njegova ukupna mjesečna primanja oko 60 tisuća kuna, a velika većina tih primanja dolazi iz naknada za sjedenje u nadzornim odborima u koje ga je postavila aktualna HDZ-ova vlada. Otkrili smo kako je HGK za jednu večeru u Berlinu platila 100.000 kuna, i to najelitnijem hotelu.

Lagao za cjepivo

Analizirali smo Burilovićevu imovinu te otkrili da je nedavno kupio stan u elitnoj zgradi u Zagrebu gdje je jedan od stanova kupio i uskočki optuženik Dragan Kovačević. Provjeravali smo Burilovićevu izjavu kako ima primanja i od "privatnog biznisa", da bismo otkrili kako je riječ o iznajmljivanju jednog poslovnog prostora u Đakovu, što je i sam priznao u jednom od kasnijih intervjua.  

Imali smo informaciju da se Burilović cijepio preko reda, a kada smo tu informaciju htjeli i provjeriti, Služba za odnose s javnošću HGK dala nam je lažan odgovor kako to nije istina. Burilović je na kraju ipak. pred kamerama N1 televizije, priznao kako se cijepio.

Na kraju dolazimo i do službenog automobila predsjednika HGK vrijednog gotovo milijun kuna.

"Tko je donio odluku o nabavci ovog skupocjenog automobila te posebno o nabavci dodatne opreme u visini od 350 tisuća kuna? Je li riječ o odluci predsjednika HGK ili je odluku o nabavci automobila i dodatne opreme donijelo neko tijelo unutar HGK?" glasilo je naše pitanje, no do zaključenja teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Originalno objavljeno na Index istrage

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz parazitsku HGK i njenog šefa instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: HGK

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.