Index istrage

Otkrivamo milijunski projekt uhićenog šefa HOK-a na Hvaru

Otkrivamo milijunski projekt uhićenog šefa HOK-a na Hvaru
Foto: Igor Kralj (Pixsell), Index

UHIĆENI Josip Šurjak, sada već bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, trebao je s tri partnera graditi tzv. urbane vile na otoku Hvaru, u mjestu Dol. Cjelokupna investicija, za sva četiri objekta, teška je oko 15 milijuna kuna, doznaju Index istrage.

>> Odvjetnik uhićen zbog pljačke Ine lani je kupio apartman od 136 m2 na Murteru

Riječ je o četiri vile za koje su već započeli iskopi, a građevinska dozvola trebala bi uskoro biti izdana. Mjesto gradnje nalazi se u neposrednom susjedstvu mjesta Svirče, odakle potječe premijer Andrej Plenković, koji se i poznaje sa Šurjakom. No, krenimo redom. 

Šurjaka se tereti da je u pljački Ine ilegalno došao do gotovo 70 milijuna kuna

Šurjaka se tereti da je u aferi Ina nezakonito profitirao za 68.9 milijuna kuna. Istražitelji sumnjaju da je Damir Škugor, direktor Službe trgovine prirodnim plinom u Ini, svom prijatelju Šurjaku omogućio da njegova tvrtka OMS-Upravljanje kupi plin po izuzetno niskim cijenama i proda ga po puno većim cijenama.  

Podsjetimo, pisali smo da Šurjak nije bio siromašan kada je ušao u ovakav posao. Imao je, temeljem nasljedstva, kuću u Hvaru od 222 kvadrata te niz zemljišta. Tu su i stan od 40-ak kvadrata u Ulici Crvenog križa u Zagrebu te stan od 100 kvadrata u zagrebačkoj Petrovoj ulici, a Šurjaci su imali i stan u Vukovarskoj ulici, u kvartu Trnje, od 74 kvadrata. 

Budući izgled vila na Hvaru 

Od 2020. godine, kada je započela muljaža s plinom, Šurjak je, za razliku od svojih partnera, kupio tek jednu nekretninu. Objavili smo tako da je u listopadu prošle godine kupio stan u Murteru. Riječ je o stanu od 136 kvadrata s garažom. Nalazi se u potkrovlju manje zgrade, koja ima svega četiri stana te bazen.  

>> Odvjetnik uhićen zbog pljačke Ine lani je kupio apartman od 136 m2 na Murteru

S tri partnera htio graditi vile na Hvaru

No nije se znalo da je ovog ljeta Šurjak planirao veliku investiciju u neposrednoj blizini Plenkovićeva rodnog mjesta Svirče na Hvaru. Naime, i Šurjak je, baš kao i Plenković, porijeklom s tog otoka.  

U mjestu Dol, koje se nalazi između Svirča i Starog Grada na otoku Hvaru, planirana je izgradnja četiri urbane vile. Uskoro se očekuje izdavanje građevinske dozvole, a već su započeli pripremni radovi. 

Riječ je o četiri odvojene parcele, na kojima bi trebale biti četiri vile. Parcele su u vlasništvu uhićenog Šurjaka, liječnika Vinka Bogdanića koji radi izvan Hrvatske, Zorana Bogdanovića porijeklom s Hvara te 89-godišnje Lenke Plenković koja živi u Dolu. 

Za gradnju je zemljište dala i Lenka Plenković (89)

Kako nam pričaju mještani, radovi u Dolu započeli su još ovog ljeta, dok su veći građevinski radovi najavljeni za jesen ove godine. Nismo uspjeli saznati hoće li se nastaviti radovi, s obzirom na uhićenje Šurjaka, no navodno bi se trebao graditi samo dio tih vila. 

Prema informacijama koje smo saznali, umirovljenica je dala dio zemljišta za izgradnju vila u Dolu. Ona, kako doznajemo, nije u rodbinskim odnosima s premijerom Plenkovićem. 

Radovi su već započeli 

"Poznato mi je da su započeti neki osnovni radovi za izgradnju, no za sada nije izdana građevinska dozvola", potvrdio nam je nezavisni gradonačelnik Starog Grada na Hvaru kada smo ga upitali za gradnju u mjestu Dol. Gradonačelnik Škarpa rekao nam je kako Šurjak nije dolazio u službene prostorije grada u vezi s ishođenjem dozvola ili drugim poslovima vezanim uz investiciju.

Veze Plenkovića i Šurjaka

Podsjetimo, već smo pisali da premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković još od ranije dobro poznaje Šurjaka. Plenković je tijekom studija na Pravnom fakultetu bio predsjednik hrvatske podružnice ELSA-e, Europske udruge studenata prava, a dopredsjednik mu je u to vrijeme bio Josip Šurjak. 

>> Što povezuje Plenkovića i uhićenog odvjetnika Šurjaka?

U vladi su, o poznanstvu Šurjaka i Plenkovića, tvrdili da se "poznaju od tada, kao i brojni drugi kolege pravnici", uz dodatak da Plenković i Šurjak "kasnije nisu imali česte kontakte". To se ne podudara s pričom mještana s Hvara koji kažu da su za proslavu Sv. Mandalene u Svirču na Hvaru znali biti u isto vrijeme i Plenković i Šurjak i Kruno Katičić, glavni tajnik HDZ-a. 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index istrage