Index istrage

Otkrivamo: Bartulica je lagao o prodaji majčine kuće

PRIOPĆENJE Stephena Nikole Bartulice koje je odaslano svim redakcijama vrvi neistinama, od kojih je najveća ona da je majka zastupnika Bartulice prodala kuću krajem 2023. godine. Nije. Prodala ju je tek u ožujku ove godine, kada je i isplaćena kupoprodajna cijena. Više od tri mjeseca nakon što je zastupnik kupio kuću na otoku Prvić. 

Podsjetimo da su Index istrage u nedjelju objavile da Bartulica na dva kredita mjesečno troši 3562 eura, dok prema imovinskoj kartici on i njegova supruga imaju mjesečne prihode od oko 3600 eura. To znači da, kad poplaćaju kredite, njemu i ženi ostane oko 38 eura na mjesec.

>> Bartulica (54): Financira me majka, to je normalno među Hrvatima

Bartulica se danas preko odvjetnice oglasio priopćenjem u kojem, između ostalog, tumači da je Ugovor o stambenom kreditu stupio na snagu tek isplatom financijskih sredstava, a ne datumom potpisa ugovora. Isto tako, ponovno je, potpuno zaboravio objasniti pozajmicu iz listopada prošle godine, koju je također morao prijaviti u Imovinsku karticu. 

No krenimo redom.   

"Saborski zastupnik Bartulica stekao je nekretninu i to vikendicu na otoku Prviću, 16. siječnja 2024.g. koju je kupio namjenskim stambenim kreditom radi stjecanja nekretnine. Bankovni stambeni kredit banka isplaćuje izravno na račun prodavatelja nekretnine, što je bio slučaj i ovdje. Taj kredit je isplaćen izravno prodavatelju koji je primitak kupoprodajne cijene i potvrdio potpisom tabularne isprave u siječnju 2024.g. Dakle, netočne su informacije da je zastupnik Bartulica bio obvezan unijeti podatke o ovom kreditu i dugovanju u svoju imovinsku karticu za 2023.godinu", stoji u priopćenju. 

Ugovor o stambenom kreditu datiran je 19. prosinca 2023. godine za korisnika Stephena Nikolu Bartulicu te je jasno da je riječ o obavezi koja je morala biti prijavljena u imovinskoj kartici za 2023. godinu. Uostalom, banka se upisala na nekretninu kuće u Prviću 21. prosinca 2023. godine, a kao dokaz je priložila Ugovor o kreditu u iznosu od 270 tisuća eura. 

U ugovoru o stambenom kreditu stoji da će 270 tisuća eura biti isplaćeno 8. siječnja 2024. godine, kao i da je prva rata kredita 1. ožujka ove godine. Isplata kredita i prva rata ne smatraju se začetkom poslovnog odnosa Bartulice i banke, već datumom potpisa ugovora, koji je bio u prosincu 2023. godine, pa je prema tome zastupnik Domovinskog pokreta bio dužan prijaviti tu financijsku obavezu. 

U priopćenju se tvrdi da je majka prodala kuću krajem 2023. godine. To nije istina. 

Nadalje, u današnjem priopćenju ne spominje se da je Bartulica posudio 30 tisuća eura. Ugovor o zajmu potpisan je u listopadu 2023. godine na iznos od 30 tisuća eura i vidljiv je kao hipoteka na zemljištu u Dugom Selu, koje posjeduje Bartulica. Hipoteka je vidljiva od 9. listopada 2023. godine. Ta financijska obaveza morala je biti unesena u imovinsku karticu, što Bartulica nije učinio. 

"Nekretninu je zastupnik Bartulica stekao provedbom upisa uknjižbe prava vlasništva u zemljišnim knjigama od 16. siječnja 2024.g., stoga niti taj podatak o stjecanju imovine nije bio dužan unijeti u svoju imovinsku karticu za 2023.g.", stoji u priopćenju.

U svim Indexovim člancima o imovini Bartulice jasno stoji da ovaj zastupnik Domovinskog pokreta nije bio dužan u imovinsku karticu unijeti kuću jer je vlasništvo upisano u siječnju 2024. godine.

Isto tako, u priopćenju se govori da je provedba upisa prava vlasništva bila 16. siječnja, no zaprimljena je 10. siječnja, i to temeljem Ugovora o kupoprodaji iz prosinca 2023. godine. 

"Svakodnevne životne troškove zastupnik Bartulica podmiruje sredstvima koje mu je darovala njegova majka, zajedničkom obiteljskom odlukom" i "Majka zastupnika Bartulice prodala je krajem 2023.g. nekretninu u elitnom zagrebačkom naselju Gračani, te je dobivenim sredstvima odlučila pružiti financijsku podršku sinu Stephenu Bartulici koji je stoga i mogao ući u investiciju kupnje nekretnine na otoku Prviću.", stoji u priopćenju. 

Prema izvatku iz zemljišne knjige, riječ je o kući koja se nalazi u Gračanima, no ona nije prodana krajem 2023. godine, već u ožujku 2024. godine, više od tri mjeseca nakon što je Bartulica realizirao kupovinu kuće na Prviću. 

Riječ je o kući od 302 kvadrata, koja je prvotno bila u vlasništvu Nikole i Božice Bartulice, roditelja Stephena Bartulice, da bi od svibnja 2019. godine ugovorom o darovanju postala vlasništvo samo majke Božice. 

Kupoprodajni ugovor potpisan je 5. ožujka ove godine, a istog dana je ovjerena i potvrda o isplati kupoprodajne cijene. Kuća, prema zemljišnom izvatku, ima tri odvojena stana - u prizemlju, prvom katu i potkrovlju. Zasad nam nije poznata cijena, no vidljiva je zabilježba stambenog kredita Zagrebačke banke od 5. ožujka u visini od 280 tisuća eura. 

"Pri tome, uopće se ne radi o trokatnoj vili, nego o nekretnini koja nije održavana jer su prodavatelji Hrvati koji žive u Australiji.", stoji u priopćenju. 

Bartulica je potvrdio kako je u nekretninu potrebno ulagati, odnosno da kuću na Prviću treba obnoviti, što znači da su mu potrebna dodatna financijska sredstva. Hoće li Bartulica i taj iznos posuditi od obitelji, prijatelja ili nekog trećeg, pokazat će vrijeme.