Index istrage

Bartulica i žena mjesečno zarade 3600 eura, na kredit im ode 3562. Od čega žive?

STEPHEN NIKOLA BARTULICA, zastupnik Domovinskog pokreta, za 300 tisuća eura kupio je kuću na tri etaže i vrt na otoku Prviću u prosincu prošle godine, doznaju Index istrage

Odakle mu novac?

Bartulica je prošle godine podigao novi kredit od 270 tisuća eura kod Zagrebačke banke, a kako vidimo iz Ugovora o kreditu, mjesečna rata  mu iznosi 2351.43 eura, kredit je dignut uz kamatu od 3.39 posto. Kredit se mora vratiti u roku od 11.5 godina, odnosno u 139 rata. 

Bartulica već ima kredit od 270 tisuća eura podignut 2013. godine, za koji plaća 1211 eura mjesečno, a podignut je na 30 godina. Založno pravo za taj kredit vidljivo je na zagrebačkom stanu zastupnika Bartulice. To znači da Bartulica na dva kredita mjesečno troši 3562 eura. Prema imovinskoj kartici, Bartulica i njegova supruga imaju mjesečne prihode od oko 3600 eura.

Svi prihodi odlaze na kredite 

Ako je za vjerovati da je Bartulica zaista za sebe kupio kuću na otoku Prviću, a kojoj je, kako doznajemo, potrebna i obnova, ispada da cijeli iznos vlastitih prihoda troši za povrat kredita. Naglasimo da je uz nekretninu na Prviću, koja tlocrtno ima 142 kvadrata te tri etaže / prizemlje, prvi kat i potkrovlje, a od mora je udaljena svega dvije do tri minute hoda, Bartulica kupio i vrt koji se nalazi uz samu kuću.

Bartulica je isplatio 300 tisuća eura vlasnicima iz Australije 

Sama kuća prodana je za 270 tisuća eura, a vrt za 30 tisuća, što čini ukupnu cijenu od 300 tisuća eura. Nepoznato je i odakle Bartulici 30 tisuća eura kojim bi pokrio razliku od kredita koji iznosi 270 tisuća eura do pune cijene, koja iznosi 300 tisuća eura, s obzirom na to da Bartulica u imovinskoj kartici do sada nije prijavio nikakvu štednju, a zadržao je sve nekretnine.

No, krenimo redom.

Kako je išla kupovina nekretnine na Prviću

Kuća na Prviću bila je u vlasništvu sedam obitelji koje žive u Australiji. Tih sedam obitelji angažiralo je prošlog ljeta, točnije 1. srpnja, odvjetnika iz Splita kako bi prodali vrt i kuću. Ugovorom o zastupanju dogovoreno je kako se kupoprodajna cijena isplaćuje jednoj osobi te da će ta osoba, po primitku novca, ravnomjerno novac rasporediti ostalim vlasnicima nekretnine. 

Rata jednog kredita, za Prvić iznosi 2531 eura, a drugog za stan u Zagrebu 1211 eura. 

U ugovoru o kupoprodaji nekretnine stoji kako će kupoprodajna cijena biti isplaćena iz sredstava kredita pa su australski vlasnici dozvolili banci upis hipoteke u korist banke kako bi Bartulica ishodio namjenski kredit. Bartulica je tako prvo potpisao Ugovor o stambenom kreditu, i to 19. prosinca prošle godine, sa Zagrebačkom bankom.

Kupoprodajni ugovor za kupovinu nekretnine na otoku Prviću potpisan je 21. prosinca prošle godine. Već 2. siječnja ove godine sedam australskih obitelji potpisalo je izjavu kako im je u potpunosti isplaćena kupoprodajna cijena od 300 tisuća eura. Tom izjavom o isplati kupoprodajne cijene Bartulica je dobio pravo da upiše vlasništvo nad nekretninom. 

Ni malo transparentnosti, ni kuću ni kredit nije upisao u imovinsku

Bartulica je uknjižen kao novi vlasnik te nekretnine 10. siječnja ove godine. Za prijavu imovine u imovinsku karticu nije bitan datum kupoprodajnog ugovora, već datum upisa u zemljišne knjige. Prema tome, Bartulica će nekretninu morati upisati tek sljedeće godine. 

No, transparentni zastupnici ne čekaju toliko dugo za bitne promjene u svojoj imovinskoj kartici. Bartulica to sigurno nije, jer je već kažnjen zato što nije prijavljivao suvlasništvo nad tvrtkama. 

No, ako i nije odmah morao upisati kuću na Prviću, morao je Ugovor o kreditu. On je potpisan, kako smo već pisali, u 2023. godini. Financijska zaduženja moraju biti upisana u imovinsku karticu. Zadnje ažuriranje imovinske kartice Bartulica je podnio sredinom veljače ove godine i u njemu je naveden samo kredit iz 2013. godine. 

Kuća se nalazi svega dvije do tri minute hoda od mora 

Naglasimo kako je Bartulica obveznik imovinske kartice u kontinuitetu od 2020. godine kada je postao zastupnik. Bartulica je oženjen te ima troje djece. Do sada je kao zastupnik imao primanja u neto iznosu malo većem od 3 tisuće eura te 50 eura mjesečno od drugih primanja. Njegova supruga također je prijavila mjesečna primanja od 551 eura. 

Nikada nisu imali štednju, a nigdje u imovinskoj nije vidljiva ni pozajmica

To znači da njihovo domaćinstvo ima u prosjeku oko 3600 eura mjesečnih primanja. Bartulice posjeduju stan od 117 kvadrata u Zagrebu, koji je kupljen zaduženjem kod banke. Kako stoji u imovinskoj kartici, taj kredit podignut je u Zagrebačkoj banci na iznos od 270 tisuća eura, na 30 godina, a iznos mjesečnog anuiteta iznosi 1211 eura.

Zanimljivo je kako je Bartulica, koji je tek započeo karijeru predavača na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, 2013. godine dobio kredit na 30 godina u dobi od 43 godine. Naime, to znači da bi kredit, iz 2013. godine, trebao otplatiti do svoje 73. godine. Banke obično gledaju da otplata bude gotova najkasnije do 67. godine. 

Bartulica po prijavljenoj imovinskoj kartici posjeduje oranicu u Dugom Selu od 3130 kvadratnih metara, koja je zapravo darovni ugovor. Obje nekretnine, i stan i oranica, i dalje su u vlasništvu Bartulice i nisu mijenjale vlasnika.

Bartulice imaju dva automobila, i to jedan iz 2010. godine te drugi Opel iz 2020. godine, procijenjen na oko 8 tisuća eura. Nikada nisu imali štednju, stoga je opravdano pitanje odakle novac za kupovinu nekretnine na Prviću, odnosno za vraćanje dva kredita.  

Novi kredit zastupnika Bartulice čija obitelj ima primanja malo veća od 3500 eura 

Bartulica ima vlasništvo nad tvrtkom Ppio Consulting, koju vodi njegova supruga Željka. Tvrtka također nije upisana u imovinsku karticu. 2023. godine imali su svega 700 eura prihoda te minus od 568 eura.  

Od 2009. godine u neprofitnoj udruzi

U imovinskoj kartici Bartulica je naveo i članstvo u nevladinoj udruzi Centar za obnovu kulture, koja je osnovana 2009. godine. Uz Bartulicu, tu udrugu čine Robin Harris, bivši savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, koji je ostao poznatiji po obrani čileanskog diktatora Augusta Pinocheta. 

Preko COK-a u Hrvatskoj je gostovao cijeli niz kontroverznih predavača, od spomenute Reisman pa do Lille Rose, Agnieszke Kolakowske, Rogera Kiska te Sophie Kuby i drugih. Ta je organizacija godinama otvoreno favorizirala konzervativne vlasti u Poljskoj i Mađarskoj, a posebna je "ljubav" prema politikama Viktora Orbana kojeg smatra gotovo pa vođom suverenističkog otpora birokratima iz Bruxellesa. 

Do Bartulice pokušavamo doći već više od dva tjedna kako bismo mu dali priliku da objasni svoju imovinu, no do sada nam uporno nije odgovarao na naše pozive. Podsjeitmo kako je Bartulica nedavno izjavio kako ga ne zanima život iz oporbe. 

"Vidio sam kako izgleda politički život iz oporbe, to me više ne zanima. Želim provesti promjene i kako ja vidim hrvatsku budućnost, prema tome treba biti za stolom, a ne ispod stola...", rekao je Bartulica. 

 

*********

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.