Index istrage

Otkriće Index Istraga: Kuća koju je kupio Krstičević je bespravno izgrađena

MINISTAR obrane Damir Krstičević priznao je u odgovoru Indexu da je vikendica u Žaboriću pored Šibenika koju je kupio 2004. godine, u cijelosti legalizirana tek 2016. godine. Drugim riječima, aktualni je ministar lijepih 12 godina bio vlasnik bespravno dograđene kuće.

"Nekretnina nije nadograđivana"

Evo što nam je napisao Krstičević: "Vezano za kuću u Žaboriću, kuća je plaćena 160.000 eura 2004. godine i na tu cijenu je plaćen porez. Napominjemo kako je prema studiji 'Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2012.-2017.' koju je izradio Ekonomski institut u Zagrebu u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, prosječna cijena obiteljske kuće na prostoru navedene jedinice lokalne samouprave iznosila 2500 do 5000 HRK. Navedena nekretnina u Žaboriću sagrađena je 1982. godine. Prvi vlasnik (od kojeg je kupljena nekretnina) nadogradio je navedenu nekretninu (obujma 87,21 metara kubnih). Sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, a temeljem zahtjeva iz 2013., navedena nekretnina je legalizirana 2016. godine. Od dana kupnje nekretnine pa do danas navedena nekretnina nije nadograđivana", veli ministar Krstičević.

Drugim riječima, sadašnji čelni čovjek resora obrane i potpredsjednik vlade prije 16 godina kupio je kuću koja je dijelom bespravno izgrađena. Naime, prema ministrovima riječima, površina kuće bez okućnice je 120 kvadrata, a iz njegova odgovora na naš upit je li kuća legalizirana, proizlazi da je imala nelegalan dio u času kada ju je kupio. I još 12 godina nakon toga. 

I dalje je nejasno zašto je drastično umanjio vrijednost

O Krstičevićevoj vikendici počelo se pisati nakon otkrića Index Istraga da je u imovinskoj kartici umanjio njezinu vrijednost i izostavio okućnicu. Iz vlasničkih papira jasno je da se kuća i okućnica prostiru na 302 kvadratna metra, a on je u upisao samo površinu kuće – 120 kvadrata.

I dalje je potpuno nejasno zašto je umanjio njezinu vrijednost. U kupoprodajnom ugovoru stoji da su je on i supruga u srpnju 2004. godine platili 160 tisuća eura. Ovih je dana posvjedočio da je kuću obojao, promijenio krovište i vanjsku stolariju, dakle, uložio je u nju, ali joj je u siječnju 2016. godine, kada je popunjavao imovinsku karticu, neobjašnjivo prepolovio vrijednost – procijenio ju je na 638.400 kuna, odnosno na oko 83 tisuće eura u tom času.

A cijene nekretnina rastu...

Ministar obrane nije objasnio kako je mogao pomisliti da kuća koju je 2004. godine, prema kupoprodajnom ugovoru, platio 160 tisuća eura, 12 godina kasnije vrijedi upola manje i to nakon što je legalizirao i uložio u njezinu djelomičnu obnovu. Osim toga, u kontaktu s nekoliko agencija za nekretnine doznali smo da cijene nekretnina u Žaboriću stalno rastu, a i Krstičević veli kako je 2016. godine ishodio legalizaciju kuće.

Ispada da ministar misli kako legalizirana kuća s novom fasadom, krovom i vanjskom stolarijom vrijedi upola manje nego prije. 

Propisi o legalizaciji u Hrvatskoj liberaliziraju se od kolovoza 2011. godine. No od izmjena 2012. i 2013. godine postaju sve blaži. Kao što vidimo, Krstičević je pričekao s podnošenjem zahtjeva do 2013. godine, a tri godine kasnije objekt je dobio sve dozvole.

Nova reakcija MORH-a: Ministrova kuća imala je građevinsku dozvolu iz 1982. godine

Nakon objave ovog teksta u redakciju Indexa pristigla je nova reakcija iz Ministarstva obrane, u kojoj se navodi kako je Krstičević kupio legalno izgrađenu kuću koja je imala građevinsku dozvolu iz 1982. godine.

"U naslovu članku autora Vladimira Matijanića Otkriće Index Istraga: Krstičević kupio bespravno izgrađenu kuću na moru, koji je objavljen na portalu Index 31. siječnja 2020. godine, objavljena je netočna i neistinita informacija koja je objavljena u cilju narušavanja i kompromitiranja časti i ugleda potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i dužni smo reagirati:

Naime, nije točno da je ministar Krstičević kupio bespravno izgrađenu kuću. Ministar Krstičević i njegova supruga su 2004. godine kupili kuću s okućnicom izgrađenu po građevinskoj dozvoli iz 1982. godine.

Navedenu nekretninu u Žaboriću prvi vlasnik (od kojeg je kupljena nekretnina) je nadogradio za 17 kvadrata garaže u sklopu kuće, što je legalizirano 2016. godine temeljem zahtjeva iz 2013. godine", navodi se u reakciji MORH-a.

Iz Krstičevićeva ministarstva, doduše, ne objašnjavaju zašto je dio kuće prošao postupak legalizacije 2016. godine, ako je sve bilo legalno.

Originalno objavljeno na Index istrage