Index istrage

Oporba: Od svih stanova HEP-ovac je kupio baš elitni dvoetažni ispod cijene

Oporba: Od svih stanova HEP-ovac je kupio baš elitni dvoetažni ispod cijene
Foto: Index, Davorin Višnjić, Emica Elvedji/PIXSELL

Kupnju stana člana Uprave HEP-a Tomislava Šambića od vlasnika PPD-a Pave Vujnovca ispod tržišne cijene, za 1600 eura po četvornom metru, oporbeni zastupnici ocijenili su u srijedu političkom korupcijom i pokoravanjem institucija pod pokroviteljstvom premijera Plenkovića.

>> Šef PPD-a članu Uprave HEP-a prodao stan i tri parkinga za 1600 eura po kvadratu

Troskot: Šef PPD-a je pokorio sve institucije

Zvonimir Troskot (Most) ustvrdio je da je evidentan sukob interesa zato što je taj član Uprave HEP-a radio baš na poslovima koji su povezani s PPD-om, direktnim transakcijama s plinom.

Sukob interesa je jasan jer je član Uprave HEP-a od svih stanova u Zagrebu kupio baš dvoetažni stan u elitnom dijelu po cijeni daleko ispod tržišne.

Ovo je, naglašava, pokazatelj da je Pavo Vujnovac pokorio sve institucije i kojem je premijer poklonio plin za jedan cent.

Mi smo to raskrinkali, kao što smo i obećali da ćemo se kao zastupnici boriti protiv svakog sukoba interesa, to transparentno objavljivati i boriti se protiv bilo kakvih transakcija koje bi mogle ići na štetu građana, kazao je.

"Već danas upućujemo pitanje Ministarstvu financija jer je evidentno da je oštećen državni proračun s obzirom na to da su tržišne cijene na Trnju negdje bile i duplo veće i tu je oštećen porez na prodaju nekretnina, a i ostale transakcije ćemo istražiti s Poreznom upravom i Ministarstvom financija", najavio je.

Ugovori za istraživanje korupcije su već poslani europskim tijelima, tako da će i oni, s obzirom na to da već istražuju određene transakcije u HEP-u, itekako još dubinski ući u istraživanje transakcija koje je Šambić potpisivao, pogotovo nakon što je potpisao ugovor o kupnji stana od Vujnovca, kazao je Troskot.

Benčić: Vujnovac ima svoje ljude u HEP-u

Sandra Benčić (Možemo) naglasila je da Vujnovac ima svoje ljude u HEP-u i da je evidentno da su i HEP,  kao i određena tijela državne uprave, premreženi s ljudima koje je on tamo instalirao upravo zato da bi lakše dolazio do informacija koje su mu bile bitne da bi zadobio poziciju na tržištu koju danas ima.

"Upravo sam zato jučer Plenkoviću rekla da je on mecena političke korupcije u Hrvatskoj jer on sve to zna. Govorili smo o Vujnovčevim ljudima u HEP-u, kažem, još prije tri mjeseca i on uporno ne smjenjuje Barbarića. Jučer mi nije odgovorio na pitanje ne želi li ili ne može. Ostankom tog čovjeka, koji je dozvolio da Vujnovac ima svoje ljude na najvišim mjestima u HEP-u, Plenković pokriva tu vrstu zarobljavanja javnih institucija i javnih tvrtki, kao i političku korupciju", poručila je Benčić.

Ivan Penava (Domovinski pokret) napominje da nema dovoljno podataka da bi mogao ocijeniti je li zakon u tom slučaju prekršen ili je iz moralnih razloga riječ o sumnjivoj raboti.

No, s aspekta današnjih cijena, svi vidimo da 1600 eura po kvadratu nije u redu i ako je nešto išlo jako ispod cijene, definitivno treba ispitati. Ne znam koliko su tada bile cijene stanova, ali sve što iole miriše na korupciju treba istražiti i procesuirati, kazao je Penava.

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.