Index istrage

Objavljujemo mail koji je agencija poslala ravnateljima: "Plaćanje preko škole"

NAKON što je polovici ravnatelja škola propalo putovanje u New York na "stručno usavršavanje" nakon otkrića Index Istraga da idu na račun škola, a da će se najmanje "stručno usavršavati", neki ravnatelji su se počeli pravdati da plan putovanja koji je Index objavio nije isti kao onaj koji imaju oni.

Stoga Index Istrage sad objavljuju mail koji je iz agencije 14 you Travel poslan na adrese svih ravnatelja škola i učeničkih domova te svih ostalih koji su trebali ići na putovanje u New York, gdje su trebali posjetiti samo jednu školu i Department od Education (ukupno 5 sati u jednom danu), dok su ostale dane trebali provesti na shopping izletu, krstarenju, misi i druženju s hrvatskim franjevcima.

>> Doznajemo: Ravnateljima škola plaćamo put u New York. Idu na krstarenje i misu

Završna obavijest prije puta u NY

Mail im je poslan 24. siječnja 2020., samo 3 tjedna prije putovanja. Naslov maila je "Završna obavijest za putovanje u New York".

U tom mailu je i itinerer koji su Index Istrage već objavile, a sad objavljujemo i sadržaj ponude fakultativnih izleta. Naime, dio ravnatelja s kojima smo razgovarali su rekli da su si izlete sami platili, a nekima je škola. Istovremeno, agencija je u ponudi izleta navela "plaćanje virmanskim putem preko škole".

Naime, agencija 14 you Travel poslala im je 24. siječnja 2020. i ponudu fakultativnih doplata za put u New York, među kojima su odlazak na shopping izlet u New Jersey, krstarenje Best of NYC i zajednička večera u restoranu u blizini hotela.

U ponudi stoji: "Fakultativne doplate molimo prijaviti do 30. siječnja 2020. do 15 sati kako bi bili u mogućnosti organizirati i rezervirati dodatne usluge. Prijava je obvezujuća na plaćanje programa, s obzirom da će organizator naručiti ove dodatne usluge prije putovanja te izvršiti uplatu istih. Plaćanje je virmanskim putem preko škole (e-račun, na kojem će biti navedene dodatne usluge tijekom studijskog putovanja u New York). Molimo označiti svoj izbor, ili putem maila napisati za koji program ste zainteresirani (1, 2 ili 3), te koji način plaćanja birate za ove dodatne programe."

Udruga naprasno otkazala putovanje

Podsjetimo, nakon otkrića Index Istraga da je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala putovanje za ravnatelje u New York, Udruga je naprasno otkazala putovanje.

Prije nego što je Udruga otkazala put, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak od ravnatelja je zatražila hitno očitovanje jer smo objavili da dijelu ravnatelja ovaj put u New York plaća škola.

Nakon što je ministrica od njih zatražila očitovanje, Udruga je naprasno otkazala putovanje, iako su pojedinci, poput predsjednice Udruge Suzane Hitrec, tvrdili da su sami iz svog džepa platili put, stoga ostaje nejasno zašto su put otkazali ako su put platili iz svog džepa.

Dio ravnatelja i zaposlenice županije ipak otputovali

No, iako je službeno put otkazan, na njega je ipak otišao dio grupe u što smo se uvjerili jučer na zagrebačkom aerodromu gdje smo sreli ravnatelja Obrtničke škole u Splitu Davora Kulića te pročelnicu i njenu zaposlenicu iz Osječko-baranjske županije Sandru Filipović i Katarinu Krešo, za koje je potvrđeno da im putovanje plaća županija, a za isto su dobile i dnevnice.

>>Dio ravnatelja i zaposlenice županije na naš račun otišli u NY. Snimili smo ih

Oni ravnatelji koji ipak nisu otišli na putovanje potom su se pravdali da itinerer koji je Index objavio nije isti kao onaj koji su dobili oni, stoga objavljujemo mail koji je došao na adrese svih onih koji su trebali ići i iz njega se jasno vidi da je u planu bio posjet samo jednoj školi te njujorškom odjelu za obrazovanje.

Iako se formalno radi o "stručnom usavršavanju", to se svelo na petosatni posjet jednoj školi u New Yorku. Ostalo vrijeme ravnatelji će provesti uživajući u čarima New Yorka, grada koji mnogi smatraju prijestolnicom svijeta.

Sedmodnevno putovanje u New York košta oko 13.000 kuna po glavi, a ako ravnatelji žele boraviti u jednokrevetnim sobama, onda se penje na oko 18.000 kuna po osobi. U to su uključene aviokarte i 5 noćenja s doručkom u hotelu.

Na pitanje tko im to plaća, predsjednica Udruge Suzana Hitrec za Index Istrage je rekla da nema podatke o tome, međutim Index Istrage su iz razgovora s ravnateljima doznale da se to financira od novca škole, a škole, naravno, financiraju građani koji pune proračun. Zanimljivo je i da su neki od ravnatelja koji putuju u New York potvrdili Indexu da će za "stručno usavršavanje" u New Yorku uzeti i dnevnice.

Neki ravnatelji priznali da im put plaća škola

Božidar Dujmić, ravnatelj Gimnazije Sisak, rekao nam je u ponedjeljak da njegovo putovanje financira škola.

"Putovanje financiramo kroz opće prihode iz sredstva škole, kao stručno usavršenje. Što se dnevnica tiče, nemam potraživanja od škole, moram i ja nešto uložiti", kazao nam je Dujmić.

Neki ravnatelji uzet će i dnevnice - 95 dolara po danu

Osim njega, i ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović rekao je da mu škola plaća stručno usavršavanje.

"Da, idem. Taj put plaća škola i to plaćanje će ići sa stavke stručnog usavršavanja. Dnevnice još nisam uzeo, to ćemo još vidjeti, vjerojatno ću uzeti, 95 dolara su po danu za SAD, a idemo na 7 dana. Odlučio sam se na taj put jer mi je udruga ravnatelja poslala ponudu. Inače mi imamo bogatu suradnju s brojnim školama i svugdje vodimo naše učenike. U Americi ćemo posjetiti neke škole pa ćemo dogovoriti suradnju s nekim od njihovih škola gdje bi naši učenici mogli ići na praksu", rekao je Malović za Index Istrage.

I ravnateljica Gimnazije Požega Vesna Vlašić rekla je da je dio novca uzela od donacija koje je dobila škola.

"Dio sam platila sama, a za dio sam si našla sponzora. Odnosno, u protekloj godini sam priskrbila puno novca izvan proračuna škole, bilo je puno donacija koje sam priskrbila školi tako da iz tog dijela plaćam dio puta, a sve dodatne izlete plaćam sama. Dnevnice neću uzeti, odnosno možda ću uzeti pola dnevnica jer je to ipak službeno putovanje. U ovom trenu nisam sigurna", rekla nam je Vesna Vlašić.

I Ljubica Banović, ravnateljica Učeničkog doma Marija Jambrišak iz Zagreba, rekla nam je da joj Dom plaća put i dnevnice.