Index istrage

Novi zastupnik HDZ-a dodijelio posao Peteku 9 mjeseci prije raspisivanja natječaja

"OPĆINA Rugvica poslovala je s tvrtkom Petek, ali ne u zadnje dvije godine", rekao je novi zastupnik HDZ-a i načelnik općine Rugvica, Mato Čičak, koji je nedavno ušao u sabor kao zamjena HDZ-ovom gradonačelniku Velike Gorice, Draženu Barišiću, kojem je skinut imunitet zbog afere Janaf. Kako doznaju Index istrage, to nije točno. 

Ugovor o dodjeli posla devet mjeseci prije raspisanog natječaja

Naime, pronašli smo ugovor Općine Rugvica s Elektrocentrom Petek iz prošle godine, koji je potpisao novi HDZ-ov saborski zastupnik Čičak, te Odluku o odabiru te sporne tvrtke na natječaju Općine s fabriciranim datumom. Po službenom dokumentu Općine, posao vrijedan 9,5 milijuna kuna uključujući PDV)) dodijeljen je devet mjeseci prije nego što je uopće raspisan natječaj.

Novi zastupnik HDZ-a Čičak odbio je odgovoriti na pitanja Indexa jer mu je, kako saznajemo, odvjetnik savjetovao da je bolje da o tome ne govori u javnosti s obzirom na istragu Uskoka. No, krenimo redom. 

Gradonačelnik Velike Gorice i zastupnik HDZ-a Dražen Barišić, osumnjičeni u aferi Janaf, uhićen je nakon što mu je sabor skinuo imunitet na zahtjev Uskoka. Istražitelji Uskoka, naime, tvrde da je Krešo Petek s  Barišićem, ali i osumnjičenim SDP-ovim gradonačelnikom Nove Gradiške Vinkom Grgićem, te donedavnim šefom Janafa Draganom Kovačevićem, namještao javne natječaje za svoju firmu Elektrocentar Petek. 

Čičak: Petek nije dobio ni radio u općini posljednje dvije godine

Kako HDZ-ova većina u saboru ne bi došla u pitanje, Barišić je odmah podnio zahtjev za mirovanje mandata, a predsjedništvo HDZ-a je odlučilo da ga zamijeni spomenuti načelnik općine Rugvica Mato Čičak. No dio oporbe odmah je upozorio da bi se i Čičak mogao naći na meti Uskoka jer je Petek poslovao i u općini Rugvica gdje je Čičak načelnik. 

Po službenom dokumentu posao je dodijeljen devet mjeseci prije natječaja

Čičak je na te optužbe odgovorio kako Petekova tvrtka već duže vrijeme nije poslovala u njegovoj općini, kao i da Petek nije dobio natječaj niti išta radio u protekle dvije godine. 

"Bilo je velikih natječaja u Rugvici, ali ih ta tvrtka nije dobila", rekao je Čičak. No to nije istina. 

Odbili jeftiniju ponudu HEP-a zbog tehničke dokumentacije

Natječaj Energetska usluga – provedba projekta energetske učinkovitosti u općini Rugvica vrijedan osam milijuna kuna (procijenjena vrijednost, ne uključuje PDV) raspisan je 13. rujna 2018. godine, a rok za dostavu ponuda bio je do 24. listopada te godine. Zapisnik o usporedbi ponuda datira iz siječnja 2019. godine, a u ožujku 2019. godine, prije godinu i pol dana, objavljeno je kako je natječaj dobila zajednica ponuditelja ELOS iz Solina te Elektrocentar Petek. 

Tvrtka kćer državnog HEP-a ne udovoljava tehničkim zahtjevima

Na natječaj su stigle tri ponude. Odabrana je ona najskuplja ELOS-a i Elektrocentra Petek od 7,6 milijuna kuna odnosno 9,5 milijuna kuna s PDV-om.

Dvije jeftinije ponude, jedna od 7,5 milijuna kuna zajednice ponuditelja iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske, i druga od 5,4 milijuna kuna od HEP ESCO-a tvrtke kćeri državnog HEP-a, odbijene su jer "nisu udovoljavale zahtjevima iz tehničkih specifikacija". 

Sporni dokument potpisuje načelnik općine koji sad mijenja Barišića u saboru

U službenom dokumentu Općine Rugvica, koji objavljujemo, stoji da je odluka o odabiru ELOS-a i Elektrocentra Petek donesena 21. siječnja 2018. godine, odnosno devet mjeseci prije nego što će uopće biti raspisan natječaj. Natječaj je raspisan u rujnu te godine. Dokument je potpisao načelnik općine Rugvica, a sada saborski zastupnik Čičak. 

Prije dva tjedna dana uputili smo novinarski upit Općini Rugvica. Zanimali su nas detalji o natječaj te smo im u upitu priložili i Odluku o odabiru prema kojoj je natječaj dodijeljen devet mjeseci prije nego što je raspisan. Nisu nam odgovorili. Ponovili smo upit nekoliko puta, nisu nam odgovorili.

Zvali smo službene brojeve općine, dobili obećanje da će nam se netko i povratno javiti, no bez uspjeha. Nije nam se nitko javio niti  je itko odgovorio na službeni upit. Upit smo, da ne bi bilo zabune, poslali u ponedjeljak 21. rujna i ponovili nekoliko puta. 

Ako je "samo" pogrešan datum, zašto je Čičak lagao u saboru?

Neslužbeno smo saznali kako je zastupnik Čičak primio pravni savjet kako je bolje da o ovom ne govori u javnosti dok traju uhićenja i proces oko Peteka. Pitali smo zastupnika Čička i Općinu koji je pravnik dao savjet da čelni ljudi općine kao i sam načelnik ne odgovaraju na pitanja o fabriciranom datumu na dokumentu o dodjeli posla Elektrocentru Petek. Nismo dobili nikakav odgovor.  

Ako je riječ o pogrešno upisanom datumu, zašto taj datum nije ispravljen i zašto jasno ne žele reći da je riječ o grešci? Ako je greška, zašto je onda Čičak lagao u saboru da Petek nije dobio ni radio u njegovoj Općini posljednje dvije godine?

Originalno objavljeno na Index istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.