Index istrage

Notorni HDZ-ov uhljeb u istom danu uzeo novac rodiljama i odlučio graditi spomenik

OPĆINA JASENICE, kojom upravlja saborski zastupnik HDZ-a Martin Baričević, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice općina, donijela je uslijed posljedica epidemije koronavirusom niz mjera štednje - od obustave natječaja, obustave mjera poticaja demografskog oporavka te obustavu financiranja projekata za opće dobro općine.

> HDZ-ov načelnik reagirao na tekst o rodiljnim naknadama i spomeniku braniteljima

Te mjere ne bi se razlikovale od sličnih mjera štednje u ostalim hrvatskim općinama da nije jedne bitne razlike. Kako doznaju Index Istrage, istog dana kada su ukinuti poticaji za novorođeno dijete u Općini donijeli su odluku o izgradnji spomenika iz Domovinskog rata.

Cijena? Prava sitnica, 50 tisuća kuna!

No, krenimo redom.

Istog dana ukinuli naknade rodiljama i dali novac za spomenik

Općina Jasenice je 14. travnja ove godine zbog mjera štednje donijela odluku o obustavi natječaja za financiranje programa i projekata za opće dobro Općine Jasenice koji se financira iz proračuna za ovu godinu.

Dva tjedna kasnije, 28. travnja, donijeli su i odluku o stavljanju van snage odluke o mjerama poticanja demografskog oporavka. Riječ je o ukidanju jednokratne potpore za novorođenu djecu koja je iznosila 2 tisuće kuna za prvo i drugo dijete te 35 tisuća kuna za treće dijete.

Istog tog dana donijeli su još jednu odluku, i to o izgradnji spomenika u Maslenici. Riječ je o spomeniku "Hrvatskoj pobjedi, slobodi i povijesti", a u čast vojno-redarstvene akcije Maslenica. U proračunu je za ovu godinu osigurano 50 tisuća kuna.

Opet je na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici, a po želji Plenkovića je već jednom ušao u sabor

Upitali smo načelnika Baričevića zašto je ukinuo naknade tek rođenoj djeci i obustavio natječaje, a u isto vrijeme krenuo u izgradnju spomenika, no nismo dobili nikakav odgovor. Nema ni detalja o eventualnom javnom natječaju za izgled spomenika. Jedino što se za sada sa sigurnošću zna je da će spomenik stajati između zgrade Općine i lokalne ambulante.

Ako i je zbog predstojećih parlamentarnih izbora, previše je. Naime, iz HDZ-a su već najavili kako će se načelnik Baričević naći na njihovoj listi za IX. izbornu jedinicu koju vodi aktualni ministar uprave Ivan Malenica.

Podsjetimo kako je Baričević u posljednje vrijeme u središtu niza skandala i to nakon što je, po želji Andreja Plenkovića, ušao u sabor u travnju prošle godine umjesto stranačkog kolege Marijana Kustića. Baričević je načelnik Općine Jasenice, u koju spada i Maslenica, već šest mandata, a osim što je zastupnik, Baričević je predsjednik Hrvatske zajednice općina. Ta udruga okuplja oko 310 općina, što čini više od tri četvrtine njihova ukupnog broja.


Plenković i Baričević

Od prežderavanja janjetinom do kafića za sina

Baričević je prije nego što je postao zastupnik u javnosti bio najpoznatiji po optužbama za stranačko prežderavanje janjetinom u jednom restoranu u Zatonu i izbjegavanje plaćanja računa za nastalu HDZ-ovu štetu.

>> Ovo što Plenković danas radi s uhljebima čini se smiješno. Zapravo je tragično

Index je prošle godine vrlo opširno pisao o općinskoj koncesiji na plaži koju je dobio njegov sin gdje je naumio izgraditi kafić. Nakon što je građevinska inspekcija zatvorila gradilište i naredila uklanjanje konstrukcije, traka o zabrani radova je samo skinuta, a radovi na konstrukciji koja se nalazi na masleničkoj plaži nastavljeni su kao da se ništa nije dogodilo.

>> Inspekcija zabranila radove sinu moćnog HDZ-ovca. Skinuo je traku i gradi dalje

Gradilište nije bilo označeno tako da nije bio poznat izvođač, nadzor i investitor niti je bilo vidljivo o čemu se radi. Bilo je i očito da gabariti gradilišta, odnosno kioska i terase ne odgovaraju gabaritima iz koncesijskog odobrenja, odnosno za terasu od 50 kvadrata. Iako su komunalni redar, a tako i Općina tvrdili kako je sve u redu, građevinska inspekcija je 19. travnja prošle godine, a nakon upita Indexa, zatvorila gradilište. Na kraju su svi odustali od tog projekta.

Vatrogasci mu platili školovanje

Novi skandal je buknuo prije mjesec dana, a u središtu skandala opet je bio njegov sin Luka. Naime, kako je objavio 24 sata, Luka je završio privatnu Visoku školu za sigurnost, a školarinu su platili iz područne vatrogasne zajednice koja se financira iz lokalne samouprave. Kada je afera buknula u javnosti, sin moćnog HDZ-ovog zastupnika odlučio je vratiti novac vatrogascima i to tako što je donirao gotovo isti iznos koji su potrošili na njegovo školovanje. Uplaćeno je 60 tisuća kuna.

Originalno objavljeno na Index Istrage

Ova tema istražena je ekskluzivno za Index Istrage. Svi mediji i pojedinici imaju pravo prenijeti kompletan sadržaj ovog članka bez naknade, uz navođenje izvora "Index Istrage" i linka na www.istrage.hr.