Index istrage

Nakon otkrića Indexa smijenjena Dijana Zadravec

Nakon otkrića Indexa smijenjena Dijana Zadravec
Foto: Hina, Index

DIJANA Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, danas je smijenjena s tog mjesta. Takvu je odluku donio v.d. ravnatelja Zoran Vatavuk.

Vatavuk: Vođenje tog zavoda od strane prof. Zadravec u proteklom razdoblju rezultiralo je ozbiljno narušenim međuljudskim odnosima

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"V.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice preuzeo je upravljanje Zavodom za radiologiju umjesto prof. Dijane Zadravec do imenovanja novog predstojnika. Osiguran je dovoljan broj radiologa za redovito funkcioniranje cijelog bolničkog sustava.

Prof. dr. Dijana Zadravec od danas više nije predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice. To je odlučio v.d. ravnatelja te druge po veličini bolničke ustanove u Hrvatskoj, prof. dr. Zoran Vatavuk.

Vatavuk: Zbog Zadravec stanje u zavodu je bilo neodrživo

'Vođenje tog zavoda od strane prof. Zadravec u proteklom razdoblju rezultiralo je ozbiljno narušenim međuljudskim odnosima, što je dovelo do velikog odljeva kadrova iz naše ustanove. Takvo daljnje stanje je neodrživo, prije svega, zbog ugrožavanja redovitog pružanja usluga pacijentima, ali i daljnjeg urušavanja radiološke djelatnosti u bolnici.

Uz to, eskalacija sukoba prešla je granice naše ustanove, sukobi i međusobne optužbe u javnosti nanose nemjerljivu štetu KBC-u Sestre milosrdnice i svim zaposlenicima', izjavio je v.d. ravnatelja Zoran Vatavuk i dodaje da je tijekom proteklih dana obavio veliki broj pojedinačnih i skupnih razgovora sa zaposlenicima, posebno s onima čiji je rad apostrofiran proteklih dana.

Želio je, kako ističe, u neposrednom kontaktu sa zaposlenicima čuti svakoga od njih i osobno se uvjeriti u činjenično stanje i vidjeti gdje su žarišta problema i kojim putem krenuti prema rješenjima. Uz to, dobio je i izvješća Povjerenstva za unutarnji nadzor, mišljenje Glavnog radničkog vijeća te je čuo razmišljanja Stručnog povjerenstva bolnice. Sva ta izvješća i mišljenja su savjetodavnog karaktera i imaju za cilj pomoći ravnatelju kod donošenja odluka.

"Moramo osigurati usluge pacijentima, a kolegama optimalne uvjete za rad"

Dosadašnjoj predstojnici Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju prof. dr. Dijani Zadravec v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice prof. dr. Zoran Vatavuk uručio je odluku o razrješenju s funkcije te je, do imenovanja nove predstojnice ili predstojnika zavoda, osobno preuzeo vođenje tog važnog dijela bolničkog sustava.

'Svi smo bili svjedoci eskaliranja problema s radiolozima u našoj bolnici, posebno u Institutu za tumore u Ilici. Određeni broj kolegica i kolega radiologa je otišao iz naše bolnice u druge ustanove, dio njih najavio je uskoro odlazak, a sve skupa je prijetilo da naši pacijenti ostanu bez blagovremenih usluga. To nisam dozvolio i prvi korak mi je bio osigurati redovite usluge pacijentima, a kolegicama i kolegama, koliko god je moguće, optimalne uvjete za rad', ističe Zoran Vatavuk i dodaje: 'Želim jasno i glasno poručiti našim pacijentima - možete biti mirni, sve potrebne usluge će vam biti na raspolaganju. To je naša obveza, a meni imperativ!'

"Nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju bolnice"

Vezano za javno iznesene sumnje prof. Dijane Zadravec na nepravilnosti i, prema njenim tvrdnjama, sumnju na kaznena djela koja je prijavila Državnom odvjetništvu i MUP-u, prof. Zoran Vatavuk ističe da kao v.d. ravnatelja i kolega snažno podržava prof. Zadravec u njenim nastojanjima da se zakonski sankcioniraju sve nepravilnosti u ustanovi.

'Bitno je to raščistiti radi očuvanja ugleda KBC-a i svih njenih zaposlenika koji rade u skladu s pravilima struke i okvirima zakona i propisa da se jasno i nedvosmisleno utvrdi je li bilo kršenja zakona i ako jest, da se odgovorni kazne. Ne smije se dozvoliti da bilo tko od nas bude talac ili kolateralna žrtva nečijeg nezakonitog djelovanja. Siguran sam da takvu podršku ima ne samo od mene već i najvećeg broja zaposlenika', kaže Vatavuk i dodaje: 'Najnovije izvješće interne revizije, koju je zatražio još moj prethodnik na mjestu v.d. ravnatelja, pokazuje da nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju bolnice.'

U petak kreće izbor novog ravnatelja bolnice

U petak 21. svibnja 2021. Upravno vijeće raspisuje natječaj za izbor novog ravnatelja KBC Sestre milosrdnice. Dr. Vatavuk se neće javiti na natječaj za ravnatelja te ističe da je to rekao i kod preuzimanja ovog privremenog mandata.

'Moja je dužnost da bolnicu vodim ovo vrijeme do izbora novog ravnatelja, a potom se vraćam u punom opsegu svojem ranijem liječničkom poslu. Vjerujem da će Upravno vijeće između prijavljenih kandidata izabrati ravnatelja ili ravnateljicu koja će imati potrebnu stručnost za ravnateljsku dužnost, ali biti i osoba koja će znati upravljati timovima, stvarati dobro i pozitivno radno ozračje, okupljati ljude, a ne ih razdvajati, poticati rad, rast i razvoj kadrova, jednom riječju, biti istinski uzor zaposlenicima. Takvog budućeg ravnatelja želim svima nama', ističe v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice prof. dr. Zoran Vatavuk.", stoji u priopćenju.

Jučer polovica šefova napustila sastanak kad je Zadravec progovorila

Dodajmo i da je jučer održan sastanak svih šefova klinika u Vinogradskoj i da ih je gotovo polovica napustila prostoriju kad je Zadravec krenula držati svoju prezentaciju.

>>Buran sastanak u Vinogradskoj. Skoro pola šefova otišlo kad je Zadravec progovorila

Prije 24 dana otkrili smo aferu sa Zadravec

Prošla su točno 24 dana otkako je Index prvi otkrio aferu oko Dijane Zadravec i mobingiranja djelatnika kojima je nadređena. Prvi smo doznali i objavili da je Kliniku u samo 15 dana napustilo troje radiologa upravo zbog nje. Potom su i sadašnji i bivši djelatnici Vinogradske odlučili istupiti u javnost. Index je prvi objavio da su sadašnji zaposlenici, njih 17, prijavili Zadravec za mobing, dok je 11 bivših djelatnika napisalo pismo, koje je Index prvi dobio, a u kojem jasno objašnjavaju razloge zašto su dali otkaz zbog Dijane Zadravec. O tome da ih Zadravec mobingira za Index su progovorili i dr. Karolina Bolanča Čulo s Klinike za tumore i dr. Vladimir Kalousek, neuroradiolog iz Vinogradske, pa se brojka onih koji su javno progovorili o mobingu koji vrši Zadravec, popela na 30.

>>11 radiologa dalo otkaz radi Zadravec. Poslali su nam pismo u kojem sve otkrivaju

"Razlog odlaska isključivo su loši radni uvjeti za koje je direktno i indirektno odgovorna predstojnica Zavoda za radiologiju. Svi koji smo otišli još smo mladi, puni entuzijazma i ljubavi prema poslu koji radimo. Ne bježimo od posla. Želimo raditi", stoji u pismu koje su bivši djelatnici poslali Indexu i u kojem iznose sve detalje lošeg vodstva.  

Naglasili su činjenicu da Zadravec ima vrlo malo veze s onkološkim bolesnicima te da je svojim vodstvom pokazala nebrigu za onkološke pacijente, što detaljno opisuju u pismu.

Liječnici koji su dali otkaz zbog Zadravec: Docentura i profesura na Stomatološkom fakultetu imaju relativno malu vezu s onkološkim pacijentima

"Kao što Predstojnica ispravno navodi, uvjet za položaj predstojnika Zavoda su doktorat znanosti i docentura ili profesora na fakultetu. Iako poštujemo tradicionalno hijerarhijski odnos u medicini, treba ipak napomenuti da docentura i profesura na Stomatološkom fakultetu imaju relativno malu vezu s onkološkim pacijentima Klinike za tumore, a odjelni liječnik ipak prilično blisku i značajnu vezu", navode.

>>17 djelatnika onkološke radiologije prijavilo Zadravec za mobing, sve su opisali

Index je također prvi objavio da je Dijanu Zadravec 17 zaposlenika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prijavilo za mobing.

"Poštovani,

obraćamo vam se radi problema koji su se intenzivirali odlaskom većeg broja radiologa s Odjela za onkološku radiologiju, što je izazvalo reakciju Predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku o intervencijsku radiologiju.

U proteklih 5 godina Odjel je sustavno zanemarivan, sastanci s osobljem nisu postojali, komunikacija s predstojnicom odvijala se preko tajnice, a često nismo dobivali ni odgovore. Bili smo prepušteni sami sebi.

No, u ponedjeljak 3. svibnja 2021., kad doista više nije bilo radiologa, predstojnica Zavoda, prof. Dijana Zadravec, je sve preuzela i zavladala je atmosfera u kojoj je teško smireno obavljati dnevni posao.

Sastanak s osobljem nije održan, ne znamo ni najosnovnije činjenice, kao npr. koji liječnik je u kojoj dijagnostici, koje ćemo protokole koristiti, tko će očitati hitne nalaze, kako riješiti potrebe bolničkih pacijenata koji čekaju obrade.

Ton kojim nam se obraća Predstojnica je zastrašujuć, kaotičan i prijeteći, u smislu da smo svi neznalice, da trebamo edukaciju, da ništa ne radimo. Stvarno se bojimo za svoja radna mjesta i svoju budućnost.

Ne možemo raditi na takav način i u takvom strahu.

Njezina reakcija na spontani kratki prosvjed je bila gnjevna, optužila nas je da napuštamo pacijente, a danas ujutro je ispitivala tko je bio na prosvjedu, od koga smo primili obavijest i tražila je to u pisanom obliku.

Imamo osjećaj sveprisutne kontrole i prisluškivanja njoj bliskih osoba i osjećamo se potpuno apsorbirani tim strahom i neizvjesnošću.

Ovo je naš vapaj za zaštitu i pomoć nadležnih institucija. S poštovanjem, djelatnici Odjela za onkološku radiologiju", stoji u prijavi koju je potpisalo ukupno 17 djelatnika, a Index je u posjedu imena i prezimena potpisnika.

Zadravec daje niz intervjua, a istovremeno su na Klinici za tumore ostala zaposlena samo 3 radiologa, od 9 koliko ih treba biti

Dijana Zadravec je nakon svakog istupa krenula s napadima i optužila liječnike da su neradnici, da glumataju i da je ona otkrila koruptivne radnje među liječnicima.

Svaki put je ponavljala da se ne osjeća odgovornom, iako je Index razgovarao i s pacijentima Klinike za tumore, koji su nam rekli da teško dolaze na red za radiološke pretrage zbog manjka liječnika.

Dijanu Zadravec, koja je dobila još prošle godina zabranu istupanja od tadašnjeg v.d. ravnatelja Zovaka te potom tu zabranu i od novog v.d. Vatavuka, a koju nije poštivala niti je snosila sankcije za kršenje zabrane, posljednjih dana možemo vidjeti u nizu TV emisija kako optužuje liječnike za korupciju. Dok ona obilazi televizije te još daje intervjue i kod bolnice, na Klinici za tumore ostala su zaposlena samo 3 radiologa, od ukupno 9 koliko ih treba biti po sistematizaciji.

Nakon toga je na Kliniku poslala dio specijalista i specijalizanata s lokacije iz Vinogradske te samim time na toj lokaciji ima manjak radiologa.

Zadravec tvrdi da se liječnici bune jer ih seli s jednog mjesta na drugo jer Vinogradska ima radiologe na još dvije lokacije - na Klinici za tumore u Ilici te u Draškovićevoj na Traumatologiji.

Liječnici koji rade s onkološkim pacijentima: Loš je potez naše premještanje na Traumu

Liječnici koji godinama rade s onkološkim pacijentima na Klinici za tumore smatraju pak izrazito lošim potezom da oni koji rade magnete i utvrđuju karcinome dojki i rektuma idu potom snimati pacijente s prijelomima kostiju na Klinici za traumatologiju.

Nakon cijele drame u Vinogradskoj v.d. ravnatelja Mario Zovak podnio je ostavku te je Indexu rekao: "Dosta mi je lošeg publiciteta za bolnicu, mislim da je demokratski i mudro da se maknem." Potom je za novog v.d. ravnatelja odabran Vatavuk.

>> Ravnatelj Vinogradske podnio ostavku

Podsjetimo na to da je predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Dulibić u više navrata izjavljivao da je za smjenu Zadravec nadležan isključivo ravnatelj.

Dodajmo i to da je 2016. godine na parlamentarnim izborima Andrej Plenković uvrstio Dijanu Zadravec na svoju listu u 1. izbornoj jedinici. Tijekom predizborne kampanje Plenkovića se učestalo moglo vidjeti u društvu Zadravec, čemu svjedoče brojne fotografije koje je Dijana Zadravec objavljivala na svom službenom Facebook profilu.

Originalno objavljeno na Index istrage

...

Primajte na mail prijelomne vijesti čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.