Index istrage

Lalovac je u vrijeme velike prevare bio direktor u RBA Leasingu, kaže da je šokiran

BIVŠI ministar financija u vladi Zorana Milanovića Boris Lalovac bio je zaposlen u Raiffeisen Leasingu od 2005. godine pa do odlaska u Ministarstvo financija na kraju 2011. godine kada je postao pomoćnik ministra Slavka Linića.

Kako su jučer objavile Index Istrage, od 2008. godine do 2013. godine RBA Leasing suprotno je potpisanom ugovoru o leasingu povećavao rate otplate za korisnike leasinga. Primatelji leasinga platili su tako puno veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), državno nadzorno tijelo, utvrdila je kako nije riječ samo o nepravilnostima nego i nezakonitostima. Dio spornog vremena Lalovac je proveo kao direktor u RBA Leasingu. 

>> RBA Leasing prevario desetke tisuća klijenata za milijune kuna, vade se na zastaru

Lalovac za Index: Šokiran sam, zaista nisam znao za to

"Šokiran sam. Zaista nisam znao za to! Ova vijest me zaista iznenadila", rekao je u razgovoru za Index bivši ministar financija Lalovac. Naime, Lalovac u razgovoru za Index tvrdi kako je većim dijelom u RBA Leasingu bio pripravnik, a tek je 2010.-2011. godine postao direktor Sektora računovodstva, financija i izvještavanja. Tvrdi da nije znao ništa o postupcima RBA Leasinga prema svojim klijentima. 

"To nije bio moj resor"

"Nije to bio moj resor. No zaista, kažem vam, šokiran sam", istaknuo je Lalovac. 

Podsjetimo, nadzor Hanfe nad RBA Leasingom utvrdio je kako je od 31. listopada 2008. do 28. ožujka 2013. RBA Leasing neopravdano i jednostrano mijenjao fiksni dio kamatne stope (maržu) u aktivnim ugovorima o leasingu, pri čemu za navedeno nije postojala jasna podloga u ugovornim odredbama niti opravdani razlozi, te o izmjenama nije obavijestio primatelje leasinga, iako je to bilo izričito propisano. Spornih ugovora je više od 15 tisuća, točnije 15.684 ugovora. Riječ je o desecima milijuna kuna koje je RBA Leasing nezakonito uzeo od svojih korisnika, a taj bi se iznos do danas trebao uvećati i za kamate. RBA Leasing, klijentima koji su oštećeni, odgovara kako je riječ o zastari. 

Bivši SDP-ov ministar financija Lalovac, osim što kaže da nije znao za ono što se događa u RBA Leasingu, tvrdi i da je njegovu političku prošlost upravo obilježila borba s bankama. 

"Cijeli moj politički život obilježila je borba protiv banaka"

"Zbog onog što se događalo za vrijeme mog mandata ja se ne mogu vratiti u bankarski sektor. Otvorio sam taj front, od niza zakona koji nisu išli na ruku bankama nego potrošačima, pa do toga da je upravo zakonski prijedlog iz mog vremena o jasnom definiraju kamatne stope doveo do ovog i zaštite samih potrošača", ističe Lalovac.

Podsjetimo, za vrijeme mandata Lalovca kao ministra financija proveden je model konverzije kredita vezanih uz švicarski franak u kredite u eurima, što je izazvalo revolt banaka. Lalovac je svojedobno optužio banke da upravo one uzrokuju socijalnu nejednakost.

"Pokrenuo sam cijelu tu bitku s bankama, sigurno je da nisam sudjelovao u onom što je radio RBA Leasing", kaže Lalovac na kraju. 

Originalno objavljeno na Index istrage