Index istrage

Kolinda će još godinama živjeti na našoj grbači. Za to ćemo platiti milijune

NAKON poraza na predsjedničkim izborima Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da ostaje u Hrvatskoj te da će se boriti protiv nasilja nad ženama, a i nastaviti svoj projekt brendiranja države. 

Kolinda obavlja predsjedničke dužnosti još tri tjedna i još nije do kraja jasno kako uskoro bivša predsjednica vidi svoj život nakon Pantovčaka. Također, postavlja se pitanje koliko će to koštati hrvatske porezne obveznike?

Koja prava ima bivša predsjednica?

Naime, Kolinda će zatražiti isplaćivanje plaće u godini nakon prestanka predsjedničkog mandata i to po modelu 6+6. Prvih šest mjeseci primat će istu plaću kakvu je imala kao predsjednica RH, a drugih šest mjeseci polovicu tog iznosa.

Nadalje, Zakon o posebnim pravima Predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti predviđa mogućnost da bivša predsjednica osnuje svoj ured.

"Predsjednik Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti ima pravo na ured. Predsjednik Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti za obavljanje poslova ureda ima pravo na dva državna službenika, osobnog vozača i osobno vozilo. Troškovi ureda podmiruju se iz državnog proračuna Republike Hrvatske”, navodi se u članku 3., dok članak 5. precizira da “prava iz članka 3. ovog Zakona predsjednik može koristiti 5 godina po prestanku obnašanja dužnosti", stoji u zakonu.

Dakle, Kolinda ima pravo na ured do 2025. godine. To je i pravo na zaštitu, koje se može doživotno koristiti.

Ured predsjednice: Predsjednica je sklona korištenju prava na ured

Kontaktirali smo Ured predsjednice da saznamo planira li Grabar-Kitarović koristiti pravo na plaću 6+6 i hoće li osnovati svoj ured. Odgovorili su nam da je “predsjednica sklona korištenju prava na ured” te se nisu preciznije očitovali u vezi primanja plaće po modelu 6+6 nakon prestanka mandata. No, sinoć je Dnevnik Nove TV objavio kako će predsjednica ovu pogodnost koristiti.

Index je zato odlučio izračunati koliko bi Kolinda mogla koštati hrvatske građane nakon što joj završi presjednički mandat.

6+6 će nas koštati 220 tisuća kuna

Grabar-Kitarović nakon prestanka obnašanja dužnosti prvih šest mjeseci ima pravo na naknadu u visini plaće te 50 posto plaće u sljedećih šest mjeseci.

Obzirom da je odlazeća predsjednica odlučila koristiti 6+6, dobit će neto 146.256 kuna za šest mjeseci, pa onda još 73.128 kuna sljedećih šest mjeseci, što je zajedno skoro 220 tisuća kuna u godini dana. Plaća Grabar-Kitarović prema njezinoj imovinskoj kartici iznosi 24.376,20 kuna neto (bruto iznos je 36 tisuća kuna), pa smo računali po tome.

Kada je pak riječ o troškovima ureda, zakonom nije propisan iznos koji se na njih izdvaja iz državnog proračuna, no možemo pretpostaviti da bi Kolinda imala slične troškove kao Stipe Mesić, koji je koristio pravo na ured nakon što je prestao biti predsjednik.

Mesić je potrošio 3,9 milijuna kuna za 5 godina

Bivšem predsjedniku Mesiću platili smo u pet godina gotovo 330 tisuća kuna na putovanja, reprezentaciju 216 tisuća, a više od pola milijuna kuna je potrošio na razne intelektualne usluge poput savjetovanja ili studija. 

Na uredski materijal je, primjerice, u pet godina potrošio gotovo 134 tisuće, a na promidžbu 127 tisuća kuna. Telefon, pošta i prijevoz stajali su više od pola milijuna kuna porezne obveznike. 1,1 milijun kuna potrošeno je na zaposlene. 

Mesićev ured je ukinut, a on se zbog toga neuspješno žalio Ustavnom sudu

Ukupno je u pet godina na njegovo funkcioniranje potrošeno 3,9 milijuna kuna. 

Zakon o pravima bivšeg predsjednika izmijenjen je na inzistiranje Mosta 2016. godine, kada je pravo na ured ograničeno na pet godina, čime je de facto ukinut Mesićev ured. Mesić se zbog toga žalio Ustavnom sudu, ali je izgubio.

Hoće li Kolinda biti skromnija od Mesića?

S obzirom na to da je Kolinda poznata po svojoj ljubavi prema škampima i pjenušcu, kao i da se na Pantovčak naručivalo tone lososa dok je ona bila predsjednica, može se očekivati da će Kolindin ured trošiti barem kao Mesićev.

Dakle, Kolinda bi u pet godina mogla potrošiti oko 4 milijuna kuna novca poreznih obveznika za funkcioniranje svog ureda u kojemu će se baviti brendiranjem Hrvatske, a tu je i 220 tisuća za plaću nakon prestanka predsjedničkog mandata ako će koristiti 6+6.

U svakom slučaju, čini se da se Kolinda sljedećih godina ne namjerava maknuti s grbače hrvatskih poreznih obveznika.