Index istrage

Je li ovo kraj vladavine Marice Vidaković u Krašu?

SKUPŠTINA KRAŠ ESOP-a, tvrtke koja drži radničke dionice Kraša, jutros je odlučila da neće sudjelovati u ponudi za preuzimanje dionica s Mesnom industrijom Braća Pivac, koja je najavljena 9. rujna, uz obrazloženje da ne mogu osigurati održivu financijsku konstrukciju za preuzimanje dionica.

>> Radnici Kraša neće sudjelovati u ponudi za preuzimanje s Pivcima

Vidaković je dugo vremena bila glavna u Krašu

To bi ujedno mogao biti i kraj Marice Vidaković kao ključne osobe Kraša. Naime, ona je kao predstavnica radnika, koji su dugo vremena bili najveći pojedinačni dioničari, bila prokuristica i zapravo glavna osoba u Krašu. 

Njena uloga u kompaniji nije se promijenila ni kada je u vlasničku strukturu ušla Mesna industrija Braća Pivac, koji su godinama strpljivo kupovali dionice Kraša i trenutno su najveći pojedinačni dioničar, s preko 30 posto dionica. No situacija se i Pivcima i Vidaković zakomplicirala početkom rujna kada je putem Zagrebačke burze nepoznati kupac, koji je bio “skriven” iza skrbničkog računa Raiffeisen banke, počeo kupovati veće količine dionica. Nakon što je prešao prag od pet posto, morao je biti objavljen identitet kupca te je javnost tada putem Zagrebačke burze doznala da se radi o kompaniji Kappa Star Limited, srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića.

Šaranovićeva kompanija u posljednjih nekoliko tjedana postala je jedan od većih dioničara Kraša. Prema trenutnom stanju koje je vidljivo na stranicama Središnjeg klirinško-depozitarnog društva, koje vodi knjige dioničara, imaju preko 19 posto dionica, čime su drugi najveći dioničar. 

Kakvi su Šaranovićevi planovi s Krašem?

Kakvi su Šaranovićevi planovi s Krašem, za sada je nepoznato. Radi se o čovjeku koji se ne pojavljuje u medijima pa je jedina informacija koja je trenutno poznata vezana za Kraš da ne namjeravaju objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje, kako su iz njegove kompanije odgovorili na upit Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Pojavljivale su se glasine da dionice zapravo kupuje za fond MID Europa, no ne bi bilo nelogično da zaista kupuje za sebe, s obzirom na to da u svom portfelju ima i prehrambene kompanije, poput Crvenke, koju hrvatski kupci vjerojatno prepoznaju po Jaffa keksima.

Zašto bi itko Pivcima prodavao Kraš po cijeni ispod burzovne?

Najveći pojedinačni dioničar, MI Braća Pivac, ne želi ništa komentirati jer su objavili ponudu za preuzimanje pa ne žele ugroziti taj proces. Cijena dionice Kraša dugo se vrtjela na ispod 400 kuna, što bi ugrubo i bila cijena po kojoj bi MI Braća Pivac mogla objaviti ponudu za preuzimanje, no planove je pokvario Šaranović, koji je burzovnu cijenu svojim kupnjama podigao na 1000 kuna, pa je teško vjerovati da bi netko Pivcima išao prodavati po cijeni nižoj od burzovne.

U cijeloj toj gužvi, u problemu se našla i Marica Vidaković, koja je 27. 8. kupila 900 dionica Kraša po cijeni od 390 kuna, desetak dana prije nego što je MI Braća Pivac objavila da planira ponudu za preuzimanje. Poznato je da je ponuda za preuzimanje, informacija koja može utjecati na cijenu, i u pravilu pokreće rast cijene, pa je HANFA dobila prijavu protiv Vidaković za trgovanje na temelju povlaštenih informacija. Kako HANFA ne komentira postupke u tijeku, detalji su i dalje nepoznati, no takve stvari se u zemljama poput SAD-a strogo kažnjavaju, ako se utvrdi da je netko zloupotrijebio povlaštene informacije i na tome zaradio. Čak je i u Hrvatskoj kazna za takvo (ne)djelo do osam godina zatvora.

Hoće li Pivci na kraju izaći iz Kraša?

Bit će zanimljivo pratiti odnose Šaranovića i braće Pivac. Jedan od scenarija je da Šaranović od Pivaca kupi njihove dionice Kraša i tako postane većinski vlasnik. To za Pivce ne bi bio loš posao, s obzirom na to da su dionice plaćali po znatno nižim cijenama od ovih koje se sada kreću na burzi, a i dobili bi novac za neke logičnije akvizicije od tvornice čokolade i keksa, s obzirom na to da im je prerada mesa glavni biznis. Priča se da su zainteresirani za PIK Vrbovec. 

Drugi scenarij je da ostanu suvlasnici sa Šaranovićem i zajednički vode kompaniju. No u bilo kojem scenariju, teško da će dozvoliti Vidaković da im i dalje vodi kompaniju.

 

Originalno objavljeno na Index istrage