Index istrage

Javili se iz Hrvatskih šuma. Kažu da 20 njihovih zaposlenika želi stalak za noge

NAKON objave našeg članka o tome kako Hrvatske šume nabavljaju 20 komada stalaka za odmaranje nogu, stigli su odgovori njihove uprave. 

"Komentira se nadmetanje koje je u tijeku i ništa još nije ugovoreno. Objavljen je poziv za dostavu ponuda, dokumentacija o nabavi i troškovnik. Kao i u svim javnim nadmetanjima i ovdje svi zainteresirani gospodarski subjekti mogu dati svoje primjedbe, tražiti izmjenu ili pojašnjenje dokumentacije ukoliko smatraju potrebnim", poručili su iz Uprave HŠ-a. 

Podsjetimo, u članku smo pisali kako su i prošle godine nabavljali stalke za odmaranje nogu i tada je naručeno također 20 komada modernog uredskog pomagala neophodnog za rad rukovodstvu HŠ-a, marke Kensington, model SoleSaver 56152. Na stranici tvrtke koja je Hrvatskim šumama lani prodala stalke, piše da koštaju 268 kuna i 75 lipa. 

Kažu da ih stalci za odmaranje nogu štite od ozljeda na radu

Na pitanje zašto uopće nabavljaju uredske stalke za odmaranje nogu, iz HŠ-a su odgovorili da je to zbog zaštite na radu.  

"Pravilnikom o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom definirano je da 'oslonac za noge mora biti osiguran svakom radniku koji to želi', i u skladu s tim naručeno je 20 komada. Zaštita na radu sastavni je dio organizacije rada i izvođenja radnog procesa, a kao organizirano djelovanje obuhvaća sustav pravila koja se primjenjuju sukladno Zakonu o zaštiti na radu i drugim propisima, primjenom pravila zaštite na radu te naređenih mjera i uputa poslodavca", kazali su iz Uprave te državne tvrtke.

Dodaju da je zaštita na radu puno više od administrativne zadaće. 

"Ona je sastavni dio organizacije rada i izvođenja radnog procesa kao organiziranog djelovanja, a čija je svrha sprječavanje svih štetnih događaja na radu, ponajprije za samog čovjeka – radnika te je ključan dio dobrog poslovnog planiranja i upravljanja te društvene odgovornosti. Sigurnost i zaštita zdravlja na radu predstavljaju obvezu i odgovornost ne samo Uprave Društva i rukovodećih struktura, nego i svih onih koji se po bilo kojoj osnovi rada nalaze u sustavu Hrvatskih šuma", nadahnuti su bili u odgovoru. 

Jeste li razmišljali o nabavi stalka za lakat?

"Ne". 

Pitali smo koliko ovakvih stalaka imaju u tvrtki. Na to nisu odgovorili. Zanimalo nas je kakav idealan stalak mora biti. Ni to nisu rekli.

Prošle godine su, potvrđuju nam, nabavili "20 stalaka za stopala po cijeni od 30 kuna, sukladno ponudi odabranog ponuditelja". Koliko će takav stalak stajati ove godine i tko će biti dobavljač ovisi, dodaju, o zaprimljenim ponudama i u konačnici o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude.

Objasnili su zašto čaša za olovke mora biti 97mm visoka

Postavili smo im i nekoliko pitanja vezanih za ostale stavke iz njihova troškovnika. 

Natječajnom dokumentacijom ste propisali da čaša za olovke mora biti "žičana, okrugla; visina 97mm; promjer 90mm (dozvoljeno odstupanje +/- Ø5mm), boja crna ili srebrna". Što će se dogoditi ako čaša za olovke bude drugačija?

"Zakon o javnoj nabavi propisuje da dokumentacija o nabavi mora biti jasna i nedvojbena kako bi ponude bile usporedive cijenom i kvalitetom. U ovom slučaju radi se o standardiziranim čašama za olovke koje se mogu nabaviti u bilo kojoj knjižari, trgovini uredskim materijalom i sličnim proizvodima. Dozvoljena su odstupanja što se tiče navedenih dimenzija, a budući da se radi o uredskim prostorima opis čaše je prilagođen onome koji se uobičajeno nabavlja za poslovne prostore."

Printate li još platne liste ili ih zaposlenici dobivaju e-mailom?

"Sukladno datim okolnostima, dio zaposlenika platne liste dobiva e-mailom, a oni koji to nisu u mogućnosti dobivaju ispisane platne liste. Ovdje treba napomenuti da HŠ imaju velik broj terenskih radnika koji nemaju svoje računalo."

Prema našim izračunima, za A4 i A3 papir koji ste naručili troškovnikom u sklopu narudžbe uredskog materijala potrebno je posjeći sva stabla na Jarunu. Mislite li da je to ekološki osviješteno djelovanje? Jeste li razmišljali o prelasku na reciklirani papir?

"HŠ d.o.o. imaju implementiran sustav za optimizaciju ispisa i kontrolu troškova. U cilju smanjenja potrošnje papira svi dokumenti se skeniraju, velikim ugovornim kupcima šalju se digitalni računi. S obzirom na veličinu tvrtke - Direkciju, 17 Uprava šuma podružnica, 169 šumarija i velik broj radnih jedinica uveden je i sustav uredskog poslovanja kojim je više korisnika na različitim lokacijama omogućen uvid u iste dokumente te se isti više ne ispisuju i ne šalju poštom. Zbog sofisticiranih uređaja za ispis koje koristimo potrebno je koristiti papir visoke kvalitete kako bismo izbjegli kvarove."

Tko su šefovi Hrvatskih šuma?

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, četvrti je osumnjičeni u aferi Josipe Rimac - Vjetroelektrane. Bio je uhićen zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti te trgovao utjecajem. HDZ-ov je kadar i ima jednu od najvećih plaća među šefovima državnih tvrtki. Radi se o 29.500 kuna neto. S tim novcem može kupiti 983 stalka za odmaranje nogu po cijeni koju je lani tvrtka platila ili 110 stalaka po običnoj, tržišnoj cijeni. 

Predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma je Davor Filipović, HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, poznat po obećanju da će izgraditi tvornicu cjepiva protiv raka ako pobijedi na izborima.

Zamjenik mu je stranački kolega Krunoslav Zmaić, a članovi Odbora su Mladen Mikolčević (HDZ) i Milan Devčić (HDZ) i Željka Šikić. Hrvatske šume upitali smo kolike su im naknade za sudjelovanje u Nadzornom odboru. Čekamo odgovor.